Bewustzijn vs Onderbewustzijn

Het bewustzijn en onderbewustzijn zijn beide belangrijk voor ons functioneren. Leer hoe ze verschillen en hoe je het onderbewustzijn kunt herprogrammeren om je doelen te bereiken.

Wanneer je je bezighoudt met thema’s als meditatie, hypnose, persoonlijke ontwikkeling, verandering en transformatie dan heb je de termen bewustzijn en onderbewustzijn vast al eens voorbij zien komen. Wat houden ze precies in en wat zijn de verschillen tussen beiden? Je zult zien dat het heel nuttig kan zijn om meer kennis te hebben over je bewustzijn en onderbewustzijn.

Alle processen in onze hersenen en ons lichaam worden aangestuurd door het bewustzijn en onderbewustzijn. Kortom: al je gedachten, gevoelens en gedrag wordt door beiden bepaald, waarbij het bewustzijn voor zo’n 5% en het on(der)bewustzijn voor zo’n 95% verantwoordelijk is voor wat je denkt, voelt en doet.

Bewustzijn

Je bewustzijn is het deel dat je laat handelen vanuit logica, wilskracht en ratio. Je bent je bewust van je gedachten, analyseert wat er gebeurt en handelt vanuit bewust gemaakte keuzes. We denken vaak dat we volledig vanuit dit bewustzijn functioneren, maar inmiddels weten we dat niets minder waar is, en dat is maar goed ook. Verschillende onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat we gemiddeld 11,2 miljoen bits aan inkomende informatie per seconde verwerken, waarvan slechts 60 bits vanuit ons bewustzijn. Je kunt dit vergelijken met het verwerken van twee dikke boeken aan informatie, waarvan slechts één woord vanuit je bewustzijn verwerkt wordt. Hieruit blijkt dat ons onderbewustzijn een ontzettend belangrijk mechanisme is, en een veel grotere rol speelt in ons leven dan we denken.

Onderbewustzijn

Als het gaat over je on(der)bewustzijn dan kun je dit opdelen in je onbewuste en je onderbewustzijn. Ons onderbewustzijn kun je ook wel omschrijven als onze harde schijf of harddrive. Hierin liggen allerlei gebeurtenissen, emoties, gevoelens, overtuigingen, patronen en herinneringen opgeslagen. Dit is het systeem van waaruit alles in ons als het ware wordt aangestuurd; het referentiekader, de bril waardoor we naar onszelf en de wereld om ons heen kijken.

Misschien ken je het gevoel wel wanneer je naar huis rijdt en je je opeens beseft dat je al thuis bent. Maar hoe je daar gekomen bent? Het lijkt wel alsof je dat niet helemaal bewust hebt meegekregen. En dat klopt, je handelde dan vanuit je onbewuste en stond als het ware op de automatische piloot. Dat is meteen een mooie omschrijving van ons onbewuste: onze automatische piloot. Alles wat je tot nu toe in je leven meegekregen of meegemaakt hebt, heeft het onbewuste opgeslagen als een soort automatisch programma dat het elke keer weer opnieuw afspeelt.

Hoewel dat een heel handig mechanisme is, kan het ook in je nadeel werken. Een overtuiging die jij bijvoorbeeld had toen je 7 jaar oud was, kan je in het hier en nu enorm in de weg zitten, omdat het niet meer klopt met het leven dat jij nu leeft of graag zou willen leven.

De sleutel naar blijvende transformatie

Dat is dan ook meteen de reden waarom het zo belangrijk is om te weten dat in ons onbewuste de sleutel naar blijvende verandering (transformatie) ligt. Je zou kunnen zeggen dat alles waar jij nu tegenaan loopt, voortkomt uit iets dat opgeslagen ligt in jouw onbewuste. Je kunt met je bewustzijn (goede voornemens, acties op wilskracht, etc.) blijven proberen dat wat je wilt veranderen op te lossen, maar we weten inmiddels dat op de langere termijn veel energie kost, omdat het onbewuste nu eenmaal veel krachtiger is dan het bewustzijn.

Jouw invloed op je onderbewustzijn

Op het moment dat je je hier vaker bewust van wordt, sta je eigenlijk al 1-0 voor. Maar hoe verander je nu bepaalde zaken, die vaak al jaren op je harde schijf liggen opgeslagen? We kunnen op verschillende manieren werken met het onbewuste, om zo blijvende verandering en transformatie in gang te zetten. Dit kan bijvoorbeeld door Yoga Nidra, (zelf)hypnose of transformational breathwork toe te passen. Deze methodes stellen je systeem in staat om naar de theta hersen staat af te zakken, waarin je toegang hebt tot je onbewuste. Je kunt in deze staat onder andere krachtige intenties zetten, oude herinneringen verwerken en een nieuwe toekomst of situatie visualiseren.

Meer weten over het onderbewustzijn en de verschillende hersen staten? Lees hier het artikel.

Wil je de theta staat zelf ervaren? Probeer dan eens één van onze langere Relax of Goodnight sessies uit de app.
Heb je al enige ervaring van deze thema’s en smaakt dit naar meer? In onze transformerende trainingen duiken we hier nog veel dieper in en leer je onder andere hoe je zelf je onbewuste kunt herprogrammeren.

Lees hier meer over herprogrammering.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen bewustzijn en onderbewustzijn?

Het bewustzijn is het deel van onze geest dat we gebruiken voor het nemen van beslissingen en het bewust waarnemen van onze omgeving. Het onderbewustzijn is het deel van onze geest dat verantwoordelijk is voor automatische processen, zoals ademhalen en gewoontes.

Hoe kan ik mijn onderbewustzijn herprogrammeren?

Door positieve affirmaties, visualisatie en hypnose kun je het onderbewustzijn herprogrammeren om je gedrag en gewoontes te veranderen en je doelen te bereiken.

Waarom is het belangrijk om het onderbewustzijn te herprogrammeren?

Het onderbewustzijn beïnvloedt ons gedrag en gewoontes, en als deze niet overeenkomen met onze doelen en waarden, kan dit ons belemmeren om succesvol te zijn.