Suikerziekte brengt een hoop ongemakken met zich mee. Lees in dit artikel meer over de verschillende vormen diabetes, de symptomen en wat voor invloed meditatie kan hebben.

Diabetes kan een grote invloed hebben op iemands leven. De ziekte heeft continu zorg en aandacht nodig en beïnvloedt het dagelijks leven dusdanig dat het een grote last kan zijn. Maar wat is diabetes nu eigenlijk? En zijn er andere manieren dan medicijnen om deze ziekte onder controle te krijgen?

Wat is diabetes?

Diabetes (of suikerziekte) is een ziekte die ervoor zorgt dat er teveel glucose (suiker) aanwezig is in het bloed. Het lichaam is minder gevoelig geworden voor het hormoon insuline, óf het lichaam maakt zelf te weinig van het hormoon insuline aan. Als dit niet wordt behandeld resulteert dit in een te hoge of te lage bloedsuikerspiegel, die het lichaam niet zelf kan herstellen.

Er zijn veel verschillende vormen diabetes:

  • Diabetes Type 1
  • Diabetes Type 2
  • Zwangerschapsdiabetes
  • Neonatale diabetes
  • Prediabetes
  • MODY
  • Diabetes Type 3 (Alzheimer)
  • MIDD
  • LADA
  • Secundaire diabetes (veroorzaakt direct door of na een behandeling van een andere aandoening, zoals Cystic Fibrosis (taaislijmziekte))
  • Diabetes insipidus (dit type heeft feitelijk niks te maken met de bloedsuikerspiegel maar met de nieren)

De eerste drie vormen zijn over het algemeen het meest bekend.

De symptomen van diabetes

Bij verschillende types diabetes horen ook verschillende soorten symptomen. De ziekte begint echter vaak met een combinatie van onderstaande ongemakken:

  • Veel moe zijn
  • Vaak een droge mond
  • Vaak moeten plassen
  • Gewichtsverlies
  • Regelmatig last hebben van urineweginfecties
  • Veel dorst hebben
  • Wazig zien of oogontstekingen

Doordat deze klachten ook bij andere ziektebeelden of aandoeningen kunnen passen, wordt suikerziekte nog wel eens over het hoofd gezien. Bij langdurige last van bovenstaande klachten is het altijd aan te bevelen je huisarts te raadplegen. Via een simpele test kan achterhaald worden of ze veroorzaakt worden door diabetes.

De behandeling van diabetes

Alhoewel diabetes een ziekte is die, indien onbehandeld, vervelende gevolgen kan hebben, valt er over het algemeen normaal mee te leven. Wel verschilt het per type diabetes hoe groot de impact is op het dagelijks leven.

Behandeling diabetes type 1:

Dit type suikerziekte wordt gezien als de meest ernstige vorm, met de meeste impact op het dagelijks leven. Diabetes type 1 is chronisch en is helaas nog niet te genezen. De ziekte kan uitsluitend behandeld worden door het intensief monitoren van de bloedsuikerspiegel met een bloedglucosemeter, en het naar aanleiding daarvan toedienen van insuline. Dit kan via een insulinepen of een insulinepomp.

De suikerspiegel is ideaal tussen de 4 en 10 mmol/l. Is het lager, dan spreekt men van een hypo (hypoglykemie) en is het advies iets te eten of te drinken met snelwerkende suikers of koolhydraten. Dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Indien de suikerspiegel boven die 10 mmol/l uitkomt kan dit leiden tot hyperglykemie, een hyper. Op dat moment moet er insuline gespoten worden om de suikerspiegel omlaag te krijgen.

Behandeling diabetes type 2:

In tegenstelling tot diabetes type 1, zijn sommige gevallen van diabetes type 2 wel te genezen. Doordat dit type veroorzaakt kan worden door een ongezonde leefstijl, is het mogelijk om de klachten te reduceren door middel van aanpassingen in deze levensstijl. De combinatie van een aangepast voedingsschema met voldoende beweging geeft soms kans op volledige remissie.

Er zijn echter ook veel gevallen bekend waarbij dit type suikerziekte zich niet laat genezen. Een goed voedingsschema, genoeg beweging en soms ondersteuning met medicijnen zoals tabletten of insuline, zijn nodig om deze vorm van diabetes onder controle te houden.

Behandeling zwangerschapsdiabetes:

Zwangerschapssuiker kan elke zwangere vrouw overkomen. Maar vrouwen met een hoge BMI (30+) of bepaalde hormonale aandoeningen hebben wel een grotere kans deze vorm van diabetes te ontwikkelen. Rond de 27e week van de zwangerschap wordt een glucose tolerantietest gedaan door middel van inname van een glucosedrankje, waarna het glucosegehalte in het bloed gemeten wordt. Indien de uitslag positief is wordt het voedingspatroon van de zwangere aangepast aan de behoefte van de suikerspiegel. In een enkel geval wordt insuline voorgeschreven. In het algemeen verdwijnt deze vorm van diabetes na de bevalling, al ontwikkelt ca. de helft van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben doorstaan binnen 5-10 jaar toch diabetes type 2.

Diabetes en mediteren

Ondanks dat de meeste types diabetes niet volledig te genezen zijn, heeft onderzoek uitgewezen dat meditatie een grote invloed kan hebben op het verloop van de ziekte. Suikerziekte brengt naast een hoop lichamelijke ongemakken ook veel stress met zich mee. Het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren, wat een directe invloed op de bloedsuikerspiegel heeft. Aangetoond is dat er een duidelijk verband is tussen het verlagen van dit stresshormoon door middel van meditatie en het verbeteren van de klachten.

Door met regelmaat langere meditatiesessies te volgen blijft het cortisol-hormoon in balans, met daardoor een betere stabiliteit in de suikerspiegel van het helende lichaam. Dit resulteert soms in het kunnen afbouwen met medicatie, en in uitzonderlijke gevallen (in het geval van diabetes type 2) zelfs genezing van de ziekte.