Ademhaling is leven

Ademhaling

Je doet het iedere dag. Op bepaalde momenten wellicht bewust, waarschijnlijk vaker onbewust. Ademhalen. Misschien besef je het niet altijd, maar jouw ademhaling beïnvloedt onder andere je mentale en fysieke gezondheid. Ademen is leven. Wanneer je je hier bewust van bent, is de kans groot dat jouw dagelijkse ademhaling ineens (een andere) betekenis krijgt.

Stel een yogi een vraag en het antwoord zal zijn: ‘Just breathe.’ Heb je nog een vraag? 'Breathe more.'

Van levensbelang

Onze ademhaling is van levensbelang, het betreft een onmisbare functie van ons lichaam die zorgt voor de toevoer van zuurstof naar de longen en het bloed tijdens de inademing, en de afvoer van koolzuurgas (koolstofdioxide/CO2, zuurstofarme lucht) tijdens de uitademing. Dit gaat volledig automatisch, je hersenen regelen dit vanuit het ademcentrum zonder dat je hierbij na hoeft te denken. Zo gaat het ademhalen terwijl je slaapt gewoon door en wanneer we intensief sporten, bepalen onze hersenen dat er meer zuurstof nodig is dan wanneer we in rust zijn. Het ademcentrum in je hersenen weet dus precies hoeveel lucht je op een bepaald moment nodig hebt.

Ademhalingsspieren

Je hebt drie primaire ademhalingsspieren: de halsspieren, tussenribspieren en het middenrif. Het middenrif zet bij de inademing je borstkas en buik in beweging. Bij een gezonde ademhaling verloopt het ademen moeiteloos en vloeiend, ademen kost je dan geen inspanning en er is geen sprake van onnodige spierspanningen.

Opvallend

Hoewel er in de medische wereld relatief weinig aandacht is voor (de al dan niet negatieve en positieve effecten van) onze ademhaling, is de functie ervan doorslaggevend voor het onderhoud van ons immuunsysteem en het opheffen van blokkades die ons van een gezond en gelukkig leven kunnen weerhouden.

Prana

Prana (een Sanskriet woord) staat voor vitale levensenergie. Deze vitale levensenergie wordt gedragen door onze adem. Zo essentieel is (bewust) ademhalen dus. Zoals bloed door onze bloedvaten stroomt, stroomt Prana door duizenden kanalen die zich in ons lichaam bevinden (zogenaamde nadi’s in het Sanskriet). Hoe minder blokkades zich in ons systeem bevinden, hoe beter Prana kan stromen en hoe vitaler, gezonder en krachtiger we zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde spanningen in de vorm van gedachten, gevoelens en emoties blokkades vormen, waardoor Prana minder goed door de nadi’s kan stromen of zelfs blokkeert. Kortom, je zit minder goed in je vel, je energie is lager en de kans op vage klachten en (fysieke en geestelijke) ziekten neemt toe. Een goede (bewuste) ademhaling is dus van groot belang!

Goede ademhaling

Wat is nu een goede ademhaling? Goed ademen kan op verschillende manieren (zie ‘Ademhalingstechnieken’). Allereerst is bewust ademen belangrijk, daarbij verloopt een gezonde ademhaling voornamelijk door de buik, en haal je in rust zo’n zes (kinderen) tot twaalf (volwassenen) keer per minuut adem.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een goede ademhaling positieve effecten op ons systeem kan hebben, zo kunnen we door een goede ademhaling onder andere:

  • ons immuunsysteem versterken, waardoor we minder vatbaar zijn voor ziektes en over het algemeen langer leven;
    klachten als hoofdpijn en migraine verminderen;
  • negatieve/neerslachtige gedachtes of gevoelens verminderen (door een optimale hoeveelheid zuurstof naar het brein te sturen);
  • onze bloeddruk verlagen, zonder medicatie te hoeven gebruiken;
  • (oude, in ons systeem opgeslagen) spanningen en blokkades loslaten;
  • onszelf kalmeren op zowel mentaal als fysiek niveau, zelfs onder extreme omstandigheden;
  • vernieuwde verbindingen en energie aanmaken in ons systeem;
  • onze focus verscherpen en creatieve processen in gang zetten.

Verkeerde ademhaling

Wat is dan een verkeerde ademhaling en hoe kan die ontstaan? Verkeerd ademen wordt ook wel ‘disfunctioneel ademen’ genoemd. Het ritme van de ademhaling is onregelmatig, alleen de bovenkant van de longen wordt gebruikt (hoge ademhaling), de adem is kort, wordt ingeslikt of vastgezet. Het ademcentrum in het brein kan ontregeld raken en de kans is groot dat ademen moeite kost, er te veel of juist te weinig zuurstof in de longen en het bloed komt, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Langdurige spanning

Spanning vormt geregeld de oorzaak van een disfunctionele ademhaling, oftewel: Prana kan niet goed doorstromen. Wanneer onze ademhaling te lijden heeft onder langdurige, chronische spanning (chronische stress, burn-out, depressie, trauma’s, onverwerkte emoties, rouw, angststoornis, verkeerde lichaamshouding, rugpijn, etc.) versnelt of vertraagt de ademhaling niet meer moeiteloos automatisch, zoals het doet in een gezonde staat. De hoeveelheid koolzuur in je bloed daalt, waardoor het spierweefsel rondom diverse organen in ons lichaam (luchtwegen, darmen, slagaders, maag) zich samentrekken en stressklachten ontstaan. Door bijkomende klachten – denk aan hartkloppingen en duizelingen – kun je angstig worden, waardoor je nog sneller gaat ademen. Hier ontstaat vaak hyperventilatie.

Ademhalingstechnieken

Door ademhalingstechnieken zoals Transformational Breathwork, de Wim Hof Methode en diverse ademhalingsoefeningen bewust in te zetten, kunnen we helpende signalen afgeven aan het ademcentrum in ons brein. Zo maken we onder andere (weer) een goede ademhaling mogelijk en stellen we onszelf in staat dagelijks meer Prana door ons systeem te laten stromen, wat tot allerlei positieve effecten kan leiden.

  • Tranformational breath
    Transformational Breathwork omvat een ademtechniek die kan helpen opgeslagen spanningen en blokkades in het systeem – zoals stress, trauma’s en emoties – los te laten. Er wordt gewerkt met een diepe, redelijk snelle en verbonden ademhaling, waarbij je door de mond in- en uitademt richting de buik en je de uitademing als het ware steeds met een plofje laat vallen. Meteen daarna adem je weer opnieuw in. Schreeuwen of zogenaamd tonen (een langer aanhoudende toon geven aan de spanning of emotie die los wil komen) kan onderdeel zijn van deze ademtechniek. Het is de bedoeling dat je tijdens breathwork alle controle loslaat en je helemaal overgeeft aan de ademhaling en wat er in het moment gebeurt. Dat kan weerstand oproepen, terwijl het nadien tot diepe ontspanning, bevrijding en transformatie kan leiden.
  • Wim Hof Methode
    De bewuste ademhaling als onderdeel van de Wim Hof Methode omvat een specifieke, diepe en ritmische manier van in- en uitademen, waarbij de ademhaling na zo’n 30 tot 40 keer ademen voor een aantal seconden of minuten ingehouden wordt. Vervolgens neem je een diepe ademteug en houd je de adem opnieuw (nu 15 sec.) vast en laat je deze weer los. Wim beschrijft zijn ademhalingstechniek als ‘gecontroleerde hyperventilatie’ of ‘power breathing’. Door de techniek kunnen we meer energie genereren, ons zenuwstelsel beïnvloeden en fysiologische reacties veranderen. In feite komt er een korte stressrespons vrij waarbij je volledig in control bent, waardoor je vervolgens beter bestemd bent tegen alledaagse mentale en fysieke stress.
  • Pranayama ademhaling
    Zoals we eerder lieten weten staat ‘prana’ voor vitale levensenergie, ‘yama’ betekent zoiets als controle en ontwikkelen. Je zou kunnen stellen dat je door Pranayama je ademhaling kunt controleren en verder kunt ontwikkelen. Het toepassen van diverse Pranayama technieken – waarbij je door vijf fasen gaat – kan onder andere verhittende, verkoelende, reinigende, ontgiftende en kalmerende effecten op ons systeem hebben. Het is een ademtechniek die door de yogi’s vaak gebruikt wordt ter voorbereiding op meditatie.
  • 4 – 7 – 8 ademhaling
    Een andere techniek is de 4 – 7 – 8 ademhaling, waarbij we vier tellen inademen, de adem zeven tellen vasthouden en vervolgens in acht tellen weer uitademen. Deze ademhalingsoefening is als een geruststellend bericht aan je brein; het stelt je in staat je zenuwstelsel vrijwel direct te kalmeren bij stress en angst. Het hart gaat langzamer kloppen, de adrenaline in het bloed neemt af en ontspanning neemt toe.

Sessies

Als je Prana optimaal wilt laten stromen, kun je gebruikmaken van een aantal fijne sessies in onze House of Deeprelax app, waarin de diverse ademhalingstechnieken zijn verwerkt. Je hoeft niet veel meer te doen dan te gaan liggen op een rustige plek en je over te geven aan de stem die jou door de ademhaling heen begeleid.

  • Apertura / Set: Deze twee krachtige breathwork sessies kun je inzetten om bewust prana door jouw systeem te laten stromen, innerlijke blokkades op te heffen en ruimte te maken.
  • Tameri: Door deze sessie kun je in minder dan tien minuten bewust worden van jouw ademhaling en deze leren ‘controleren’. We maken gebruik van de 4 – 4 – 6 – 2 techniek.
  • Casa del Sol: Tijdens deze sessie brengt de ademhaling je in een diep ontspannen staat, waarna je steeds iets verder weg reist naar een prachtige plek ver hier vandaan…

Wat anderen ervaren…

Ervaar wat een bewuste ademhaling met jouw systeem kan doen. Je zult versteld staan van de effecten! Al heel wat anderen gingen je voor en hadden bijzonder bevrijdende ervaringen:

‘Ik ben erg onder de indruk van alles wat losgekomen is. Veel dank voor deze ervaring en heling.’

‘Ik heb deze week een moeilijke beslissing genomen. Door de sessie werd duidelijk dat het de juiste was.’

‘Het voelde alsof ik even uit m’n lichaam trad om in opperste staat van ontspanning te komen. Heerlijk!’

‘Ik voelde sensaties en verdriet opkomen. Een zere plek in mijn lichaam vroeg direct om aandacht; alsof iemand van binnen bij me aanklopte.‘

‘Door de prettige stem lukte het me om middenin de sensatie te ontspannen. Een glimlach verscheen als vanzelf op mijn gezicht; ik ervaarde levenslust!’

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.