In dit artikel

  1. Hoe werkt breathwork?
  2. Welke vorm van breathwork moet ik doen?
  3. Drie ademtechnieken voor elk moment
  4. Start met breathwork onder begeleiding

Meer balans, ontspanning of juist energie: de heilzame effecten van breathwork zijn eindeloos. Maar hoe bepaal je nu wanneer je welke ademtechniek doet? In dit artikel helpen we je op weg.

Hoe werkt breathwork?

Breathwork of ademwerk is een verzamelnaam voor verschillende ademtechnieken met als doel je adem bewust te sturen. Je kunt je ademhaling zien als een belangrijk bestuurslid van jouw systeem. Hoe jij je voelt en hoe je ademt, staan namelijk in nauwe verbinding met elkaar. Wanneer jij je angstig voelt, zul je meer negatieve gedachten ervaren en adem je vaak oppervlakkig. Maar als je ontspannen bent, is het stiller in je hoofd en adem je juist diep. Het mooie is dat deze wisselwerking twee kanten op werkt. Met je ademhaling kun je dus ook je staat van zijn beïnvloeden.

Welke vorm van breathwork moet ik doen?

De populariteit van breathwork groeit en wint steeds meer terrein in de gezondheidswereld, maar daardoor kan het ook overweldigend voelen als je net begint aan werken met je adem. Focus je daarom vooral op jezelf en leer navigeren waar jij behoefte aan hebt! Ga je een ademhalingsoefening kiezen, dan is het eerst fijn om je bewust te worden van je staat van zijn. Dit kun je doen door een kort incheckmoment in te lassen. Sluit je ogen en ga na hoe je je vanbinnen voelt. Wat leeft er op dit moment in jou? Observeer zonder er in mee te gaan en benoem simpelweg voor jezelf wat je tegenkomt. Als je dat helder hebt, kun je een oefening kiezen die jouw systeem het meeste dient.

 

Drie ademtechnieken voor elk moment

Om je te helpen bij het kiezen van een geschikte ademhalingsoefening voor jouw staat van zijn, hebben we een aantal vormen van breathwork voor je op een rijtje gezet.

Breathwork voor meer balans

Als je merkt dat je je angstig voelt, je gedachten heen en weer schieten en je geen focus hebt, dan is het fijn om even te landen. Deze signalen zijn een teken dat je systeem uit balans is en die balans kun je terugbrengen met een balancerende ademhalingsoefening. In onze app kun je met de sessie Tameri, in slechts 4 minuten hartcoherentie bereiken. Door gelijktijdig met je hart te ademen, geef je je systeem een signaal dat het veilig is en kom je weer in balans.

Breathwork voor meer energie

Wil je je dag energiek beginnen of heb je juist even een oppepper nodig na de lunch, dan is de sessie Esperanza een fijne ademsessie om tussendoor te doen. Met deze sessie adem je op een veilige manier meer zuurstof in je lichaam, waardoor je meer ruimte, kracht en energie ervaart en je tegelijkertijd spanning loslaat.

Breathwork voor meer ontspanning

Op een dieper niveau kan je adem je ook helpen om oude ballast zoals beperkende overtuigingen en onverwerkte emoties los te laten. Merk je bijvoorbeeld dat je sneller geïrriteerd bent om kleine dingen of onrust voelt, dan zijn dat meestal signalen dat je spanning vasthoudt. Met een intensere ademsessie zoals Apertura of Set, maak je daar met de verbonden ademhaling ruimte voor. Na afloop volgt een Nidra sessie, waardoor je je bevrijd en ontspannen voelt.

Start met breathwork onder begeleiding

Wil jij de kracht van breathwork ervaren? Onze Nidra Breath sessies zijn unieke pareltjes, waarbij je transformational breathwork combineert met deeprelax yoga nidra. Maar in onze app vind je ook verschillende andere ademtechnieken die je op elk moment van de dag en bij verschillende staten van zijn kunt inzetten. Nog geen member van House of Deeprelax? Ervaar de kracht van ademwerk en al onze andere sessies, de eerste 14-dagen zijn gratis.