Zeg je ademwerk, dan zeg je Wim Hof. Niet gek dat de Wim Hof ademhaling zo populair is, want het heeft veel gezondheidsvoordelen die inmiddels ook wetenschappelijk bewezen zijn. Wij leggen je alles uit over deze krachtige ademtechniek.

Wim Hof is over de hele wereld bekend vanwege zijn capriolen in de kou. Zo brak hij wereldrecords door twee uur lang in een ijsbad te zitten en beklom hij de Mount Everest in een korte broek. En dat heeft alles te maken met zijn methode.

Wat is de Wim Hof Methode?

De methode die Wim Hof heeft ontwikkeld bestaat uit drie pijlers: een ademhalingstechniek, koude training en mindset. Met de Wim Hof ademhaling beïnvloed je onder meer je zenuwstelsel en je zuurstofniveau. Je ademt in meerdere rondes, waarbij je eerst vrij intensief inademt en veel zuurstof tot je neemt. Je inspanningsniveau neemt hierdoor toe. Gevolgd door een adempauze (retentie) waarmee je je lichaam abrupt het signaal geeft te ontspannen. Zo train je je lichaam met de Wim Hof ademhaling om beter te schakelen tussen inspanning en ontspanning. Als je deze techniek doet voordat je jezelf blootstelt aan kou, kun je de kou beter ondergaan. De methode is dan ook vooral een mindset oefening. Door telkens de kou te ondergaan – wat een enorme bak stress is voor het lichaam – en daarin te leren ontspannen, word je weerbaarder.

Zo gaat de Wim Hof ademhaling

Je kunt de Wim Hof ademhaling zelf beoefenen. Bereid je vooraf voor op de oefening, zorg ervoor dat je er met je aandacht bij bent en luister naar de signalen van je lichaam. Zo doe je de Wim Hof ademhaling:

Zoek een fijne plek en ga in een meditatiehouding zitten of een andere houding waarin je een tijdje kunt zitten en ademen.
Sluit je ogen en word je bewust van je ademhaling. Volg een paar seconden je eigen ademritme voordat je met de techniek begint.
Adem dan vanuit je buik, naar je longen tot aan het puntje van je hoofd en adem met een ontspannen zucht uit door je mond. Deze ademhaling doe je 30 tot 40 keer.
Op de laatste uitademing adem je volledig uit en hou je je adem vast totdat je voelt dat je lichaam weer wilt ademhalen. Dit noem je de retentiefase.
Voel je de drang om weer te ademen, dan adem je één keer diep in en hou je je adem bovenin weer even 10 tot 15 seconden vast. Dit is de herstel ademhaling.
Wanneer je uitademt, start je direct met een nieuwe ronde van 30 tot 40 ademhalingen. In totaal doe je deze cyclus 3 tot 5 keer.

Let op: het kan heel goed zijn dat je duizelig wordt of tintelingen voelt. Dat komt omdat er meer zuurstof door je lijf wordt gepompt en er daardoor allerlei processen op gang komen. Dit hoort erbij maar als het op enig moment onveilig voelt, stop dan met de oefening en keer terug naar je normale ademhaling. Je kunt de oefening ook uitvoeren onder begeleiding van een ademcoach of bouw het rustig op met deze video van Wim Hof.

De gezondheidsvoordelen van de Wim Hof Methode

Niet alleen de Wim Hof ademhaling, maar ademwerk in het algemeen is steeds populairder. De voordelen van breathwork zijn eindeloos. De specifieke voordelen van de Wim Hof Methode zijn het versterken van je immuunsysteem, de werking van je zenuwstelsel verbeteren, je lichaam ontzuren, je innerlijke kracht versterken en je energieniveau vergroten. En dat is ook wetenschappelijk bewezen.

Onderzoek naar de Wim Hof ademhaling

Wim Hof beoefent al meer dan 15 jaar deze techniek en staat wereldwijd bekend als The Iceman. Inmiddels is zijn methode wetenschappelijk onderzocht en dat levert interessante resultaten op. Zo is in een reeks studies onderzocht hoe Wim Hof reageert op kou en welke fysiologische mechanismen hem hierbij ondersteunen. Hieruit bleek dat hij heel goed bestand was tegen de kou. Zijn lichaamstemperatuur daalde nauwelijks, omdat zijn autonome zenuwstelsel zo goed getraind was dat het zichzelf warm en weerbaar hield.

De methode beïnvloedt niet alleen de fysiologische reactie op kou, uit andere onderzoeken bleek ook dat de Wim Hof ademhaling, koude training en mindset oefening een gunstig effect hebben op het immuunsysteem. Zo liet onderzoek van het Radboud UMC zien dat een groep die getraind was in de Wim Hof Methode beter bestand was tegen ziekteverwekkers dan de controlegroep. Interessante resultaten! Zo kan de techniek mogelijk ook ingezet worden in de behandeling tegen verschillende ziekten zoals reuma, waarbij een overactief immuunsysteem een rol speelt.

Adem je gezond, gewoon vanuit huis

Wil je thuis aan de slag met je adem? In onze House of Deeprelax app hebben we verschillende ademsessies die lijken op de Wim Hof ademhaling en je helpen bij het beter laten doorstromen van je adem. Probeer het zelf!