Vergeet wake-up lights, een beter bed en slaapmedicatie. In dit artikel ontdek je dat de echte oorzaak van je slaapproblemen te vinden is in de staat van je zenuwstelsel. En delen we hoe je op een duurzame manier aan een oplossing werkt!

Standaard beter slapen tips

Als je slecht slaapt en op zoek gaat naar een oplossing, dan kom je al snel in een jungle van oplossingen terecht. Supplementen, wake-up lights, tips over minder koffie drinken, geen beeldschermen gebruiken en zelfs slaapmedicatie zouden de oplossing zijn voor je slaapproblemen. Beter slapen lukt misschien een beetje of voor even met deze standaard tips. Maar wat als slecht slapen een symptoom is van een dieper liggend probleem? En wat als een duurzame oplossing dus ook daar te vinden is?

Beter slapen begint bij je zenuwstelsel

Om goed te kunnen slapen, moeten verschillende processen in je lichaam goed met elkaar samenwerken. Je autonome zenuwstelsel speelt daarin een sleutelrol. Het scant de omgeving de hele dag door op prikkels. Als er gevaar dreigt of actie nodig is, dan treedt het sympathische deel van dit systeem in werking: ook wel bekend als het gaspedaal of het fight or flight systeem. Wanneer het veilig en ontspannen is in de omgeving, kan het parasympathische deel van je systeem aan het werk: ook wel bekend als het rempedaal of het rest or digest systeem. Het woord zegt het al, om te kunnen rusten moet het
parasympathische deel van jouw systeem geactiveerd zijn. Als jouw zenuwstelsel zich veilig voelt, val je met behulp van nog wat andere fysieke processen in slaap. Maar als jouw zenuwstelsel zich niet veilig voelt, blijft je systeem in een soort waakstand. Dan is het moeilijk om in een diepe herstellende slaap te vallen of word je in de nacht sneller wakker.

Een ontregeld zenuwstelsel kan niet ontspannen

Om goed te slapen, heb je dus een ontspannen zenuwstelsel nodig. Supplementen of wake-up lights kunnen je helpen ontspannen, maar zijn meestal niet voldoende om je veilig genoeg te voelen en beter te slapen. Dat komt omdat het zenuwstelsel bij veel mensen ontregeld is. Alle stressvolle ervaringen die je eerder in je leven niet goed hebt kunnen verwerken, liggen namelijk opgeslagen in jouw zenuwstelsel. Je systeem schiet daardoor sneller in standje overleven (sympathische deel). Tel daarbij op dat social media, sociale activiteiten en strenge eisen aan jezelf dagelijks ook veel vragen van je systeem. Het
resultaat is dat je zenuwstelsel in het verleden ontregeld is geraakt én met de prikkels van tegenwoordig nog moeilijker kan ontladen. Geen wonder dus dat je slaapproblemen ervaart. Maar geen zorgen, want je weet nu wat de kern van het probleem is zodat je beter slapen bij de wortel kunt aanpakken!

Beter slapen betekent zorgen voor je zenuwstelsel

Om beter te slapen, wil je dus goed voor je zenuwstelsel zorgen. Met technieken als yoga nidra en breathwork, kun je je systeem ontdoen van stress en onverwerkte gebeurtenissen. Zo ondersteun je je zenuwstelsel om in de natuurlijke staat terug te komen waarin je je veilig en geaard voelt. Hoe meer jij je in het rest & digest deel van je zenuwstelsel bevindt, hoe beter alle processen in jouw systeem kunnen samenwerken zodat je diep kunt slapen. Tegelijkertijd is het goed om je zenuwstelsel dagelijks te ondersteunen bij het verwerken van alle prikkels die het door de ratrace te verwerken krijgt. En voordat je gaat slapen is het super belangrijk om in die parasympathische staat te komen waarin je je veilig, verbonden en vrij voelt. De duurzame oplossing voor beter slapen, begint bij het reguleren van je zenuwstelsel.

Beter slapen met House of Deeprelax

Beter slapen bij de bron aanpakken? Onze Deeprelax Yoga Nidra meditatie Cama en andere Deeprelax meditaties uit onze Slaap Serie Cama zijn hier for the rescue. Deze unieke slaapmeditaties zijn zo ingericht om jouw zenuwstelsel optimaal te laten ontladen en ontspannen. Vanuit daar val je moeiteloos in een heerlijke herstellende nachtrust, slaap je beter door en word je de volgende ochtend ontspannen wakker. Zelf proberen? Word member en probeer onze unieke sessies de eerste 14 dagen gratis.