Help! Midden in de nacht slaat je hoofd op hol en kun je niet meer slapen. Zo begin je al met een achterstand aan je dag. Ontdek hoe het komt dat je last hebt van slapeloosheid en hoe je kunt stoppen met ‘s nachts piekeren.
Je bent niet de enige die ‘s nachts piekert
Lijken bepaalde problemen in de nacht veel groter dan ze overdag leken? Is er ‘s nachts ineens een negatieve stem in je hoofd die je vertelt wat je verkeerd doet in het leven? Lig je regelmatig wakker met angst of stress terwijl je dat overdag niet ervaart? Dan kan het een grote uitdaging zijn om goed te slapen. Terwijl je de uren voorbij ziet kruipen, voel je je misschien moedeloos en alleen. Een schrale troost: helaas ben je niet de enige, 1 op de 10 Nederlanders heeft last van slapeloosheid. De echte troost ligt in het feit dat je er gelukkig wel iets aan kunt doen.
Waardoor ontstaat ‘s nachts piekeren?
Een belangrijk besef: je bent je gedachten niet, dus die donkere gedachten in de nacht vertellen niet de waarheid. Maar vervelend zijn ze wel. Het is daarom goed om te begrijpen waardoor ‘s nachts piekeren ontstaat. Om goed te slapen heb je namelijk een ontspannen zenuwstelsel nodig. Als je je veilig en kalm voelt, dan ontspant jouw systeem en val je in een diepe herstellende slaap. Alleen zeg eens eerlijk, hoe vaak voel je je eigenlijk echt veilig en kalm? Je hebt waarschijnlijk nooit goed geleerd om op een gezonde manier om te gaan met de stress die je voelt bij een ‘dreiging’. Dieren daarentegen laten stress op een natuurlijke manier van zich afglijden. Mensen bewegen er vaak van weg en onderdrukken stress in het systeem. Het gevolg is dat er nog altijd onverwerkte spanning en emoties in je zenuwstelsel liggen opgeslagen en de boel ontregeld is geraakt. Toch wil die stress nog steeds ontladen en zoekt het lichaam naar manieren om jouw aandacht te trekken, bijvoorbeeld door ‘s nachts piekeren.
Hoe komt het dat je zenuwstelsel ontregeld raakt?
Je zenuwstelsel is de hele dag keihard voor je aan het werk. Het zorgt ervoor dat je ademt, dat je beweegt en dat je leeft. Dat is waanzinnig, maar de ratrace waarin we leven zorgt er ook voor dat je systeem bijna constant aanstaat. Tel daarbij op dat je zenuwstelsel al de nodige bagage van vroeger met zich meedraagt, en je hebt hét recept voor een overbelast systeem. Hoe slecht je soms ook voor je lijf zorgt, jouw lichaam wil niets liever dan optimaal voor jou werken. De stress die in het systeem zit, wil ontladen. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan ongemakkelijke gevoelens die om jouw aandacht vragen.. Deze gevoelens willen niets liever dan loslaten, alleen het probleem is dat de meeste mensen niet op een gezonde manier met hun emoties weten om te gaan. Dit is hoe de meeste mensen omgaan met ongemakkelijke gevoelens:
- Controle uitoefenen: 90% van je energie besteden aan je omgeving zo inrichten dat je maar niet getriggerd wordt en onverwerkte emoties omhoog komen, waardoor je uitgeput raakt en je ervaringen nog dieper wegstopt in je zenuwstelsel.
- Onderdrukken om te overleven: als ongemakkelijke gevoelens dan toch omhoog komen, onderdruk je ze om te overleven door netflix te kijken, te veel of juist te weinig te eten, druk te zijn, hard te werken, veel te sporten, op je telefoon te scrollen,te overanalyseren of medicatie te gebruiken om maar niet met je emoties geconfronteerd te worden.
Op deze manier kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin je zenuwstelsel steeds meer ontregeld raakt en jij waarschijnlijk steeds slechter slaapt.
Overdag pieken, ‘s nachts piekeren
Misschien vraag je je af wat een overbelast zenuwstelsel dan te maken heeft met ‘s nachts piekeren. Dat zit zo, gedachten ontstaan eigenlijk door een biochemisch proces. Het is een uiting van de energie die probeert los te laten uit jouw systeem. Zo kunnen niet doorleefde emoties of vervelende situaties van de vorige dag of zelfs van jaren geleden, omhoog komen in de vorm van gedachten. Ze vragen om jouw aandacht zodat je de emotie die eronder zit alsnog kunt doorvoelen. Ben jij overdag dus veel bezig met het vermijden van gevoelens en sta je veel aan, dan gebruikt jouw systeem de nachten om de boel op te schonen. Dat gebeurt tijdens een goede nachtrust bijvoorbeeld in de vorm van dromen. Maar kan jouw systeem moeilijk in slaap komen door een overbelast zenuwstelsel, dan gebeurt dit in de vorm van ‘s nachts piekeren.
Hoe ga je om met ‘s nachts piekeren?
Nu je weet hoe ‘s nachts piekeren ontstaat, is het tijd om te ontdekken hoe je ermee omgaat. En je raadt het al: jij mag jouw zenuwstelsel gaan reguleren. Hoe meer jij ervoor zorgt dat je je weer veilig en kalm voelt, hoe meer jouw systeem in een zorgeloze nachtrust kan komen zonder ‘s nachts piekeren. Technieken zoals yoga nidra en breathwork kunnen helpen om oude ballast die ligt opgeslagen in jouw zenuwstelsel alsnog te verwerken. En al onze unieke meditaties uit de Slaap Serie Calma helpen je om voordat je gaat slapen in een warm en veilig bad van ontspanning te zakken. Nog geen member? Word lid en probeer de eerste 14 dagen gratis al onze unieke slaapmeditaties op de House of Deeprelax app.