Je wilt starten met ademwerk en nu vraag je je af waar je moet beginnen. Deze tips helpen je op weg, zodat je de kracht van je adem optimaal kunt ontdekken.

Dit is wat je moet weten over de ademtechniek

Voordat je gaat starten met ademwerk, is het goed om je bewust te zijn van de ademtechniek die je gaat doen. Er zijn veel verschillende ademtechnieken, met allemaal een ander effect. Regulerende ademtechnieken zijn voor de meeste mensen wel geschikt. Denk aan de 4-7-8 ademhaling, boxed breathing of de Oceaanademhaling. Op deze technieken hoef je je niet uitgebreid voor te bereiden. Een fijne plek waar je je op je ademhaling kunt focussen, is alles wat je nodig hebt. Ga je een transformerende ademtechniek doen, dan is het goed om je bewust te zijn van de effecten. Technieken als transformational breathwork, rebirthing breathwork of onze eigen Nidra Breath sessies zorgen voor een flinke reset van je systeem, waarbij spanningen en emoties omhoog kunnen komen. Ga je starten met ademwerk en wil je een transformerende ademsessie doen, lees dan even verder zodat je je goed kunt voorbereiden.

Zo bereid je je voor op een (transformerende) ademsessie

Een transformerende ademsessie is enorm bevrijdend omdat je je ademsysteem opent voor wat er ligt opgeslagen. Ga maar eens na: als je spanning ervaart, dan zet je je adem vaak vast waardoor je je ervaringen en emoties onderdrukt in je systeem. Met behulp van een transformerende ademtechniek kom je in een staat van zijn waarin je kritische mind naar de achtergrond verdwijnt, en er ruimte ontstaat om oude opgeslagen spanningen en emoties
los te laten. Zo’n innerlijke detox is bevrijdend, maar kan natuurlijk best spannend zijn. Wil je starten met ademwerk? Met deze tips bereid je je goed voor op een transformerende ademsessie (in je eigen huis):

● Zorg voor een fijne plek waar je even niet gestoord kunt worden. Tijdens een
transformerende ademsessie adem je liggend. Leg een yogamatje of matrasje neer
en ondersteun jezelf met voldoende kussens en dekens.
● Licht je huisgenoten van tevoren in, zodat ze weten dat je misschien geluid gaat
maken en je beter niet gestoord kunt worden. Zo kun je optimaal in de ervaring
duiken.
● Realiseer je dat je misschien weerstand tegen kunt komen, en dat dat helemaal oke
is. Probeer je over te geven aan de ervaring en zie maar wat er omhoog komt.
● Kies een fijne sessie die past bij jouw niveau. Als je net begint met ademwerk, dan
wil je misschien een wat kortere, mildere sessie doen. Heb je het al vaker gedaan,
dan kun je weer een stap verder buiten je comfortzone gaan door een langere sessie
op te zetten.
● Lees vooraf goed de contra-indicaties van een bepaalde ademtechniek of
ademsessie. Deze technieken zijn niet in elke situatie of levensfase geschikt. Durf
om hulp te vragen en je te laten begeleiden als dat nodig is.

Dit kun je ervaren tijdens een transformerende ademsessie

Een ademsessie kan van alles omhoog brengen, maar wees niet bang! Als je gaat starten met ademwerk, realiseer je dan dat het een veilige techniek is en dat je lichaam voor jou werkt. Bereid je erop voor dat je fysieke sensaties kunt voelen zoals tintelingen, verkrampingen, warmte, kou, onrustige benen of misselijkheid. Dit zijn manieren van jouw lichaam om oude ballast die vrijkomt te ontladen. Het kan daarom helpen om daar expressie aan te geven door bijvoorbeeld een geluid te maken of in een kussen te slaan. Dat klinkt misschien in het begin wat vreemd, maar het hoort er allemaal bij en is super bevrijdend. Probeer wat loskomt te omarmen en te zien voor wat het is: oude pijn.

Tip: in onze Nidra Breath sessies zak je na afloop in een warm bad van ontspanning doordat we yoga nidra toevoegen aan de eindontspanning. Een gouden combinatie van ontladen en ontspannen.

Dit zijn de contra-indicaties voor een transformerende ademsessie

Het is goed om te weten dat er een aantal gevallen zijn waarin je beter geen transformerend ademwerk kunt doen. Wij adviseren om deze methode niet te beoefenen wanneer je te maken hebt met één van onderstaande fysieke of mentale symptomen:

Precaire zwangerschap, cardiovasculaire problemen, hartaanvallen of een geschiedenis hiervan, hoge of abnormale bloeddruk, astma, glaucoom, osteoporose, recent geopereerd of fysieke blessure, epilepsie of een geschiedenis van toevallen, een actieve verslaving, ernstige psychiatrische symptomen in het speciaal paranoïde en psychose, bipolaire depressie of andere (ernstige) lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen.

In al deze gevallen kun je beter eerst een arts raadplegen voordat je aan een van onze transformerende ademsessies deelneemt. Of je kunt eerst een 1-1 sessie boeken bij een ademcoach zodat er naar jouw persoonlijke situatie gekeken kan worden. Wil je toch starten met ademwerk, kies dan eerst een mildere ademtechniek zoals een van deze drie kalmerende ademoefeningen en bouw het rustig op.

Zo zorg je voor jezelf na een ademsessie

Tijdens een transformerende ademsessie komt er van alles omhoog en schud je je systeem op. Na afloop is het fijn om goed voor jezelf te zorgen. Niet alleen om de ervaring te laten landen, maar ook om de inzichten die naar boven komen een plekje te geven. Dit kan helpen bij het integreren van je ademsessie:
● Neem je tijd, je hoeft niet na een ademsessie direct op te springen en verder te gaan
met de orde van de dag. Doe het rustig aan en merk maar eens op wat er in de
dagen na de sessie tot je komt.
● Neem rust na afloop van een sessie. Plan niet te veel activiteiten na afloop en ga
bijvoorbeeld lekker op tijd naar bed.
● Neem bewust de ruimte om wat er omhoog is gekomen een plekje te geven. Schrijf
bijvoorbeeld over je ervaring, teken je inzichten of dans nog even zoals jij dat wilt.
● Zorg goed voor jezelf door voldoende water te drinken, nog even een wandeling te
maken in de frisse lucht of een voedzame maaltijd te bereiden.

Starten met ademwerk

Ben je nieuwsgierig naar de kracht van ademwerk? Starten met ademwerk doe je bij House of Deeprelax met een van onze 10 transformerende Nidra Breath sessies. Ook in onze andere unieke geleide meditaties gebruiken we ademwerk als transformerende tool om ultiem te ontspannen. Probeer het nu de eerste 14 dagen gratis.