Ademoefeningen, breathwork sessies en ijsbaden: krachtig ademwerk is hot! En dat is niet gek, want je geeft je zenuwstelsel een complete reset. Ontdek de connectie tussen je adem en je zenuwstelsel en geef je gezondheid een boost.

Krachtig ademwerk is goed voor je gezondheid

Het is niet gek dat krachtig ademwerk zo populair is geworden. De kracht van ademwerk is voelbaar op alle lagen van gezondheid: mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel. Er wordt niet voor niets gezegd dat je adem een natuurlijk medicijn is. Hoe dat komt? Door krachtig ademwerk breng je vastzittende spanning en emoties in beweging en zo adem je je systeem letterlijk vrij van ballast en blokkades. En dat is nodig, want voor veel mensen geldt dat ze niet hebben geleerd om op een gezonde manier met spanning en emoties om te gaan.

In dit artikel lees je nog meer over de kracht van ademwerk.

Zo raakt je zenuwstelsel overbelast

Als je dit leest, dan is de kans groot dat je je hier in herkent: je hebt als kind niet geleerd om op een gezonde manier met emoties om te gaan. Dat geldt voor veel mensen van deze generatie. Denk maar eens aan een keer dat je gevallen bent of iets anders pijnlijks meemaakte en er gezegd werd: “Kom op niet huilen, je bent een grote jongen of grote meid.” Van kleins af aan heb je onbewust geleerd om je emoties te onderdrukken, je groot te houden en te presteren in de maatschappij. Het is ‘normaal’ geworden om spanning en emoties te onderdrukken, in plaats van ze op een gezonde manier te verwerken. Niet volledig verwerkte spanning, zet zich (onder andere) vast in je zenuwstelsel. Met als gevolg dat dit systeem naarmate je ouder wordt steeds verder overbelast raakt.

Zo gooit de ratrace er nog een schep bovenop

Daarbij komt dat we in een snelle samenleving leven die veel van je vraagt. Door de hoeveelheid verplichtingen en prikkels op een dag sta je constant aan. Je zenuwstelsel is al overbelast en door de dagelijkse druk ontstaat er chronische stress. Hierdoor bevindt jouw zenuwstelsel zich constant in een overlevingsmodus. Dit is niet fijn voor je systeem, het gaat signalen geven in de vorm van die strenge saboteur die je veilig probeert te houden of lichamelijke klachten die je tot stilstand proberen te schreeuwen. De beroemde psycholoog Jung zei niet voor niets: “what you resists persists.” Hoe meer je je emoties en ervaringen onderdrukt, hoe meer je systeem om aandacht zal vragen. Dit zijn een paar voorbeelden van mechanismen en kenmerken van een ontregeld zenuwstelsel:

● Je hebt geleerd dat gevoelens en emoties tonen niet handig is
● Je hebt het gevoel dat je het pas waard bent als je hard werkt en veel bereikt
● Je wilt graag controle houden over alles in je leven
● Je past je regelmatig aan omdat je bang bent voor afwijzing
● Je bent vooral gefocust op het behalen van prestaties en resultaten

Met als gevolg dat je keihard werkt, regelmatig over je eigen grenzen gaat, angstig bent en allerlei gezondheidsklachten krijgt.

Toen en nu

In de tijd van jagers en verzamelaars leefden mensen meer in harmonie met hun natuurlijke omgeving. Als ze geconfronteerd werden met stress, zoals gevaar van wilde dieren, hanteerden ze een vecht- of vlucht-reactie, vergelijkbaar met onze moderne reactie op stress. Na zo’n gebeurtenis volgde vaak een natuurlijk herstelproces, waarin ze fysieke inspanning, rust of sociale interactie gebruikten om de opgebouwde spanning los te laten. Het verschil met onze huidige samenleving is gigantisch groot. Ons lichaam reageert hetzelfde op stress, maar wij gebruiken geen gezonde manieren meer om te reguleren. Het
goede nieuws is dat je dat wel opnieuw kunt oppakken. De opgebouwde spanning en stress in je systeem wil niets liever dan losgelaten worden. De weg naar bevrijding is de weg naar binnen, je zenuwstelsel resetten. Dwars door het donker heen, je opgeslagen angsten, emoties en trauma’s aankijken. Zodat je systeem kan ontspannen en je je weer veilig voelt bij jezelf.

Reset je zenuwstelsel met krachtig ademwerk

En daar komt je adem om de hoek kijken! Krachtig ademwerk is een manier om je zenuwstelsel te resetten. Dat komt omdat je ademhaling in direct verband staat met het sympathische deel van je zenuwstelsel (het gaspedaal) en het parasympathische deel (het rempedaal). Met je ademhaling kun je dus je staat van zijn regelen. En dat niet alleen, door krachtig ademwerk zoals transformational breathwork of verbonden ademwerk, breng je vastzittende spanning en emoties in beweging zodat je het kan loslaten. Dit maakt krachtig ademwerk zo’n mooie tool om je systeem vrij te maken van oude ballast en blokkades. Je energie kan weer beter doorstromen, je leert je emoties verwerken en je doorbreekt overlevingsmechanismen.

Krachtig ademwerk bij House of Deeprelax

Het is zo waardevol om je te realiseren dat de kern van de uitdagingen die je tegenkomt, vaak te maken hebben met de staat van je zenuwstelsel. Want daar kun je zelf heel goed voor zorgen. Bij House of Deeprelax hebben we meer dan 10 unieke sessies met krachtig ademwerk zodat jij jouw systeem vrij kan ademen van ballast en blokkades.