Elke dag ademoefeningen doen en slapen met tape op je mond: het lijkt dé lifestyle hack van dit moment. Maar werkt het echt? Ontdek waarom goed ademen door je neus van levensbelang is en hoe je je adempatroon kunt verbeteren.

Wat is goed ademen?

Je ademt de hele dag onbewust. Zonder dat je erover na hoeft te denken, zorgt jouw systeem er automatisch voor dat je zuurstof tot je krijgt. Dat is natuurlijk waanzinnig, want het zou vermoeiend zijn als je de hele dag bewust bezig moet zijn met goed ademen. Je wordt dan ook geboren met een gezond adempatroon. Dit wil zeggen dat je door je neus ademt vanuit je buik, via je middenrif naar je borst. Je gebruikt je volledige ademcapaciteit om zuurstof door je lichaam te pompen en om te zetten in energie. Toch gebruiken de meeste mensen op latere leeftijd nog maar 30% van hun ademcapaciteit. Allerlei processen in het lichaam raken verstoord en er ontstaan fysieke, mentale en emotionele klachten. Grote kans dus dat er winst te behalen valt in het verbeteren van jouw adempatroon.

Hoe komt het dat je adempatroon verandert?

Hoewel je geboren wordt met een gezond adempatroon, veranderen je ademgewoontes gedurende je leven. Als je verkouden bent, dan verandert je ademhaling al. Een andere belangrijke oorzaak voor het veranderen van je adempatroon, is dat je je ademhaling vaak onbewust vastzet. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je druk aan het werk bent of een emotionele gebeurtenis meemaakt. Doordat je je ademhaling vastzet, zet je de spanning die je op dat moment ervaart onbewust ook vast in je lijf. Zo ontstaan er als het ware dammetjes, oftewel blokkades, waardoor jouw adem minder vrij kan stromen en je adempatroon verandert.

Hoe ontdek je of je verkeerd ademt?

Je kunt je steeds bewuster worden van de manier waarop je ademt doordat je bijvoorbeeld aan de slag gaat met ademwerk. Misschien merk je wel dat je ademhaling vaak hoog zit, heb je regelmatig een benauwd gevoel of voel je dat je snel kortademig bent. Wil je goed ademen, dan zijn er een aantal signalen die je kunt checken:

Check de ingang van je ademhaling

Een gezonde ademhaling begint bij je neus. Door je neus ademen is belangrijk, omdat je neus als een filter functioneert. Zo worden stofdeeltjes gezuiverd en adem je schonere en warmere zuurstof in. Adem je vaak door je mond? Dan wordt de lucht die je inademt niet goed gezuiverd en krijgen je longen het zwaarder. Ook zorgt mondademhaling ervoor dat je het sympatische deel van je zenuwstelsel (gaspedaal) activeert, waardoor je meer stress ervaart. Een mondademhaling vergroot de kans op chronische verkoudheid en ingezakte slik- en kaakspieren. Ga dus eens na of je vaak door je mond ademt, want dat wil je liever voorkomen.

Check je buikademhaling

Een gezonde ademhaling begint in je buik (officieel onder in je middenrif, maar voor dit artikel houden we het even op de signalen vanuit je buik). Op een inademing zet je buik uit en op een uitademing komt je buik weer neer en trekt je navel zachtjes in. Merk je bijvoorbeeld dat je ademhaling niet vanuit je buik maar vanuit je borst komt? Of merk je dat je buik op een inademing niet omhoog komt, maar juist naar beneden gaat? Dan is dit een signaal dat je verkeerd ademt.

Check het tempo van je ademhaling

Goed ademen kun je ook herkennen aan het tempo van je ademhaling. Een gezond adempatroon telt zo’n 6 tot 10 ademhalingen per minuut. Zet eens een timer en ga na hoe het tempo van je ademhaling is. Adem je vaker dan 10 keer per minuut? Dan adem je te veel. Dat klinkt misschien gek, maar overademen of hyperventilatie zorgt voor een verstoring van de verwerkingsprocessen in het lichaam.

Zo oefen je met goed ademen

Adem is alles! Goed ademen zorgt ervoor dat je voldoende schone zuurstof binnenkrijgt en dat alle processen in je lichaam optimaal kunnen samenwerken. Toch kan het best een uitdaging zijn om je adempatroon te verbeteren als je al jaren gewend bent om op een bepaalde manier te ademen. Begin met kleine stapjes, en bouw het steeds meer uit. Deze tips helpen je bij goed ademen:

● Word je bewuster van hoe je ademt. Dit kun je doen door de check te doen langs je buikademhaling, neusademhaling en tempo van je ademhaling.
● Begin met het verbeteren van je neusademhaling, daar valt direct winst te behalen. Doe telkens als je merkt dat je door je mond ademt je mond dicht. Wat ook kan helpen is slapen met speciale tape over je mond. Of aan het einde van de dag een uur een serie kijken met een stukje tape over je lippen. Zo train je jezelf om meer door je neus te ademen.
● Oefen een tijdje met de buikademhaling. Leg een hand op je buik en adem daarnaartoe. Ook zo train je je lijf om door je buik te ademen. Een ademoefening zoals de 4-4 box breathing techniek kan je ook helpen om hier bewust mee aan de slag te gaan.
● Ga aan de slag met het tempo van je ademhaling. Er zijn verschillende technieken om overademen of chronische hyperventilatie tegen te gaan. Een daarvan is bijvoorbeeld de Buteyko methode.
● Als je wat meer bekend bent met ademoefeningen, kun je een stap verder gaan door transformerende ademtechnieken te proberen. Zo adem je je systeem vrij van oude ballast. Op die manier doorbreek je blokkades en kan je adem weer vrijer stromen. Je kunt hierbij ook hulp inschakelen van een goede ademcoach.

Goed ademen met House of Deeprelax

Word je bewust van je ademhaling, oefen met verschillende ademtechnieken en wordt als het ware weer vrienden met je eigen adem. Een gezonde adem is een gezond leven! Probeer een van onze unieke ademsessies in de app.