Wil je lekkerder in je vel zitten? Minder stress ervaren? Beter slapen? Ga mediteren! En dit zijn slechts een aantal voordelen van mediteren, want zo’n bewust moment voor jezelf heeft volgens de wetenschap nog veel meer positieve effecten. In dit artikel delen we zeven bewezen voordelen van mediteren met je.

De zeven bewezen voordelen van mediteren

Steeds meer mensen beginnen met mediteren. En dat is niet gek want ook steeds meer mensen ervaren stress of lopen tegen problemen aan in deze drukke maatschappij. Sommige mensen vinden mediteren misschien zweverig, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Het is juist een mooie manier om uit de sneltrein van het leven te stappen en met beide voeten op de grond te komen. Dit wordt ook meer en meer bevestigd door de wetenschap. Kijk maar eens naar deze zeven wetenschappelijk bewezen voordelen van mediteren.

1. Je verlaagt stress

Mediteren wordt al duizenden jaren door verschillende volkeren gezien als onderdeel van spirituele beoefening. Tegenwoordig wordt mediteren ook vaak ingezet als manier om stress te verminderen en zo je algemene welzijn te verbeteren. En met succes. Uit onderzoek blijkt dat mediteren de staat van je hersenen positief kan beïnvloeden. Met name mindfulness meditatie – waarbij de focus ligt op de aandacht naar jezelf brengen en gedachten, emoties en sensaties accepteren voor wat ze zijn – blijkt een effectieve meditatie techniek om stress te verminderen. Je verlegt je perspectief waardoor andere delen van de hersenen geactiveerd worden en stress minder grip op je krijgt.

2. Je vermindert angst

Deze vorm van mediteren blijkt ook effectief bij het verminderen van angst. Als je lichaam namelijk veel stress ervaart, dan schiet het in de overlevingsmodus. Deze staat van zijn kenmerkt zich door een angstig gevoel. Mediteren helpt om de stress in je systeem te verlagen, waardoor je weer in een kalmere staat van zijn komt en angstgevoelens afnemen.

3. Je verbetert je slaap

De wetenschap meet ook de voordelen van mediteren voor je slaapkwaliteit. Niet gek, want veel mensen liggen ‘s avonds in bed met een hoofd vol gedachten en hebben moeite om in slaap te komen. Onderzoek laat zien dat als je overdag mediteert, dit je ‘s avonds helpt om in slaap te vallen. Door te mediteren train je jezelf namelijk om over te schakelen naar de ontspanningsmodus. Hoe meer je dit oefent, hoe makkelijker het wordt om ook ‘s avonds naar deze ontspannen staat over te schakelen. Een andere krachtige meditatievorm is Yoga Nidra, waarbij je in de diepste hersenstaten komt, makkelijker in slaap komt en zelfs je onderbewustzijn kunt herprogrammeren.

4. Je gaat beter om met pijn

Chronische pijn of een langdurige blessure zijn ontzettend vervelend. Al je energie kan eraan opgaan. En dat klopt ook, want als je continu bezig bent met de pijn en daar negatieve gedachten over vormt dan worden pijn gevoelens zelfs versterkt. Onderzoek laat zien dat meditatie helpt om beter met pijn om te gaan. In een meditatie verzet je je niet tegen de pijn, maar breng je er aanwezigheid en compassie naartoe. Hierdoor krijgt de pijn minder grip op je en kun je er beter mee leven.

5. Je krijgt meer focus

In de drukke maatschappij waarin we leven is focus soms lastig te vinden. De media, een hoge werkdruk en sociale activiteiten zorgen voor veel afleiding. Volgens onderzoek is nog een van de voordelen van mediteren dat het helpt bij het krijgen van meer focus. Doordat je tijdens een meditatie bewust focust, wordt het in het dagelijks leven ook makkelijker om naar een gefocuste staat van zijn te gaan.

6. Je vergroot je weerbaarheid

Als je snel afgeleid en gestrest bent, is het moeilijker om kalm en bewust te reageren op je omgeving. Je kunt merken dat je dan sneller emotioneel wordt of heftiger reageert op bepaalde situaties. Volgens onderzoek bouw je met meditatie momenten in om stil te staan bij je eigen belevingswereld. Je wordt je bewuster van je staat van zijn en je emoties. Zo verbeter je je emotionele balans en word je weerbaarder voor uitdagingen.

7. Je verbetert je hersenstructuur

Door meditatie verander je de activiteit van je hersenen. Je komt in diepe hersenstaten terecht waardoor je je kalmer voelt. Diverse onderzoeken meten dan ook het effect van mediteren op de hersenen. Hieruit blijkt dat regelmatig mediteren de structuur van de hersenen verandert. Je hersenen werken sneller waardoor je beter kunt leren, herkennen en onthouden. Ook wordt het deel van de hersenen verbetert dat zorgt voor emotionele verwerking. Je empatisch vermogen versterkt en je compassie neemt toe.

Ervaar de voordelen van mediteren met House of Deeprelax

Als je deze effecten leest, dan wil je toch direct beginnen met mediteren? Ervaar de voordelen van mediteren met onze unieke geleide meditaties. Met een gratis proefabonnement kun je een maand lang genieten van zes verschillende meditaties: van wandelmeditaties tot adem sessies, shake it sessies en boost talks. Welke ga jij proberen?

FAQ over mediteren

Hoe kan ik beginnen met mediteren?

Beginnen met mediteren is eenvoudig. Je hebt er niets voor nodig, alleen een fijne plek waar je niet gestoord kunt worden en een kussentje om comfortabel te zitten. Begin met 5 minuten, zet een timer en concentreer je op je ademhaling. Als je wordt afgeleid, kom je telkens weer terug bij je lichaam en je ademhaling. Bouw dit uit naar 10, 15 en 20 minuten. Hulp nodig? Lees dan eens dit artikel om laagdrempelig te beginnen met mediteren of zet een geleide meditatie op.

Voor wie is meditatie geschikt?

Meditatie is voor iedereen geschikt. Met name als je last hebt van stress, angst of depressie heeft mediteren veel bewezen voordelen. Maar je krijgt ook meer focus, verbetert je weerbaarheid en verandert je hersenstructuur waardoor je beter kunt functioneren in het dagelijks leven.

Wat is de beste meditatievorm om de voordelen van mediteren te ervaren?

Er is niet een meditatievorm het beste. Alle vormen van meditatie hebben een iets ander effect. Probeer eens een stiltemeditatie, wandelmeditatie, mindfulness meditatie, Yoga Nidra meditatie of geleide meditatie en ervaar zelf wat voor jou het beste werkt.