In dit artikel

  1. Mediteren voor beginners
  2. Vijf originele tips voor een succesvolle start
  3. Mediteren voor beginners met House of Deeprelax

Ja, nu weet je het wel toch? Mediteren helpt om te ontspannen, beter te slapen en meer te genieten van het leven. Het wordt tijd dat je het zelf gaat ervaren. Mediteren voor beginners was nog nooit zo succesvol met deze zes originele tips.

Mediteren voor beginners

Dat mediteren goed is voor je mentale gezondheid is bijna geen nieuws meer. De voordelen van mediteren zijn je verteld door je vrienden of je hebt het voorbij zien komen op social media. Maar starten met meditatie kan een uitdaging zijn. Er zijn zoveel verschillende vormen van mediteren dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Of je voelt toch best wel weerstand om bewust stil te staan bij jezelf.

Vijf originele tips voor een succesvolle start

De uitdaging om te beginnen met mediteren zit meestal niet in het vinden van de juiste meditatie. Er zijn genoeg geleide meditaties te vinden, en je kunt ook zonder begeleiding mediteren. Het euvel zit waarschijnlijk meer in het vinden van de tijd of motivatie. Met deze originele tips is mediteren voor beginners een makkie.

1. Begin met bewegen

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig. Mediteren doe je toch zittend op een kussentje? Dat is inderdaad de traditionele vorm van mediteren. Maar als je weerstand opmerkt dan kan het juist heel lekker zijn om eerst even te bewegen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te dansen of te schudden. Zo kom je al meer uit je hoofd en in je lijf waardoor je daarna makkelijker een zittende meditatie kunt doen.

2. Doe eerst een ademhalingsoefening

De ademhaling speelt in veel meditaties een belangrijke rol. De essentie van meditatie kan al zijn om steeds terug te keren bij je ademhaling. Als je dat moeilijk vindt dan kan het helpend zijn om eerst een ademhalingsoefening te doen. Zoek een meditatie waarbij ze hiermee beginnen of doe eerst zelf voorafgaand een kalmerende ademhalingsoefening. Je geeft jouw systeem daarmee het signaal dat het veilig is, zodat je daarna makkelijker in meditatie kunt komen.

3. Daag jezelf uit met een challenge

Als je iets echt wilt, dan is soms het beste wat je kunt doen, bewust een commitment aangaan. Een challenge kan je daarbij helpen. Zo kun je online eens meedoen met een meditatie challenge of programma waarin ze veel met meditaties werken (Tip: in onze trainingen leer je verschillende meditaties kennen). Maar je kunt bijvoorbeeld ook met jezelf afspreken dat je een week lang elke dag op hetzelfde tijdstip mediteert. Zet het bewust in je agenda en ervaar eens wat dat met je doet.

4. Maak het juist eens klein

Vaak als we met iets nieuws beginnen dan hebben we het idee dat dit meteen een grote stap voorwaarts moet zijn. Misschien denk je dat je meteen elke dag een half uur uit moet trekken om te mediteren of denk je dat je het elke dag moet doen. Er komt dan zoveel druk op te staan dat het eigenlijk niet meer leuk is. Maak het juist eens klein! Mediteren kan op allerlei manieren. Gebruik gedurende de dag je zintuigen vaker en merk de geuren, kleuren en geluiden om je heen op. Keer meerdere momenten per dag terug bij je ademhaling. Vraag jezelf eens wat meer af hoe het echt met je gaat. Ook dat is mediteren.

5. Out of the box experimenteren

Het leuke is dat er geen juiste manier van mediteren is. Er zijn veel verschillende vormen en het is maar net waar jij op welk moment behoefte aan hebt. Gun jezelf de ruimte om te experimenteren en steeds weer af te stemmen op je behoeften. Ontdek eens wat traditionele meditatievormen zoals mindfulness meditatie en wandelmeditatie voor je doen. Of ontdek wat een schrijfmeditatie, tekenmeditatie of dansmeditatie voor je doen. Mediteren voor
beginners is een ontdekkingsreis die je op jouw manier kunt beleven.

Mediteren voor beginners met House of Deeprelax

Mediteren is eigenlijk niets meer dan momenten voor jezelf creëren. Of je nu een traditionele vorm van meditatie of een meer vrije vorm kiest, het idee is dat je je bewuster wordt van jezelf en wat er zich afspeelt in het huidige moment. Wil je experimenteren met mediteren? Bij House of Deeprelax hebben we meer dan 80 unieke geleide meditaties, waardoor mediteren voor beginners een waar walhalla is. Word lid en ervaar het de eerste 14-dagen gratis.

FAQ over mediteren voor beginners

Wat is mediteren?

Er zijn ontzettend veel verschillende vormen van mediteren. De traditionele vorm van
meditatie wordt ook wel concentratie-meditatie genoemd. Bij deze vorm van meditatie focus
je je volle aandacht op bijvoorbeeld je ademhaling, een beeld of een zin. Door je aandacht
daar telkens weer naartoe te brengen, word je geest kalmer.

Hoe leer ik mediteren?

Beginnen met mediteren kun je bijvoorbeeld zo doen:
1. Zet een timer op 5 minuten.
2. Ga zitten op een kussen. Je kunt je benen kruisen in kleermakerszit, maar dat hoeft niet.
3. Sluit je ogen of kijk door je wimpers naar een vast punt voor je.
4. Focus op je ademhaling: voel hoe je buik opkomt op een inademing en weer platter wordt
op een uitademing.
5. Elke keer dat je opmerkt dat je een gedachte hebt (van ‘Hoe lang duurt dit nog?’ tot ‘Ik
moet nog dat mailtje sturen’) ben je goed bezig: je bent je nu bewust van je gedachten!
6. Ga niet mee in die gedachten, maar keer steeds weer terug naar het rijzen en dalen van
je buik op het ritme van je ademhaling.
7. Blijf dit herhalen tot je de timer hoort. Goed gedaan! Rond af met een ontspannende Yoga
Nidra meditatie waarbij je kunt gaan liggen.
Welke verschillende vormen van mediteren zijn er?

Naast de traditionele vorm van mediteren, zijn er veel moderne vormen van meditatie. Van
schrijfmeditatie, tot aan dansmeditatie, wandelmeditatie en visualisatiemeditatie: in elke
meditatie worden verschillende technieken gebruikt die allemaal tot doel hebben om je
aandacht uit je hoofd of de gestresste staat van zijn te halen zodat je met meer aandacht en
ontspanning in het huidige moment kunt zijn.