In dit artikel
Vraag je je af wat een meditatie is? Wil je beginnen met mediteren maar weet je niet hoe? Geen zorgen, mediteren kun je leren! Wij leggen je uit wat mediteren is, welke vormen er zijn en hoe je begint met meditatie, zodat jij ook de voordelen kunt ervaren.
Wat is mediteren?
Mediteren is een oefening in zijn in het hier en nu. Tijdens een meditatie observeer je gedachten, emoties en sensaties die je hebt. En als je afgeleid raakt, breng je de aandacht telkens weer terug naar jezelf. Mediteren is met aandacht aanwezig zijn. Want wat speelt er zich eigenlijk onder de oppervlakte af? Onder het harde werken? De sociale verplichtingen? De afleiding van sociale media? Veel mensen staan daar in het dagelijks leven nauwelijks bij stil. Door te beginnen met mediteren, versterk je het contact met jezelf. Het zorgt ervoor dat je beter kunt voelen wat er in jou leeft, zodat je van daaruit keuzes kunt maken die beter passen bij wat jij nodig hebt.
Waar komt mediteren vandaan?
Meditatie bestaat al meer dan 5000 jaar en komt in verschillende geloofsovertuigingen voor. Het ontstaan van meditatie gaat terug naar het hindoeïsme. In de Yoga Soetra’s van de filosoof Patanjali werd beschreven hoe ‘yoga’ in de breedste zin – dus ook meditatie – ervoor zorgt dat de ‘wervelingen van de mind’ stoppen. Dit is het oudste geloof waarin meditatie onderdeel was van het dagelijks leven. Ook in het boeddhisme en in het christendom komt meditatie voor. Zo kent het boeddhisme verschillende meditatietechnieken waarin mindfulness, inzicht, rust en concentratie centraal staan. En in het christendom wordt mediteren gezien als een manier om van een afstand te kijken naar verhalen uit de Bijbel en situaties in het leven te overdenken. Vanuit deze verschillende geloofsovertuigingen is meditatie niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving. En zijn er inmiddels veel verschillende moderne vormen van mediteren ontstaan.


Mediteren brengt je terug naar de basis
Een uitspraak van de Dalai Lama luidt: “Wat mij het meest verbaast over mensen is dat zij hun gezondheid opofferen om geld te verdienen. Vervolgens offeren zij geld op om weer beter te worden en is men zo angstig voor de toekomst dat zij niet genieten van het heden. Het gevolg is dat men niet in het heden of in de toekomst leeft, men leeft alsof men nooit dood zal gaan en gaat vervolgens dood terwijl men niet echt geleefd heeft.”
Deze quote symboliseert hoe veel van ons leven. We zijn altijd maar bezig met de dag van morgen, met controle uitoefenen om ons veilig te voelen en de verwachtingen van de maatschappij na te leven. Terwijl de meeste mensen zich diep van binnen leeg voelen, niet weten wat hun passie is en langzaam opbranden. Herken je je hierin? Dan is beginnen met mediteren een mooie stap om terug te gaan naar je basis.
Mediteren voor beginners
Iedereen kan beginnen met mediteren. Je hebt er niets voor nodig en je kunt het overal doen: zittend of lopend, onderweg of thuis. Als je net begint met mediteren, is het fijn om het eerst zittend in je eigen veilige omgeving te proberen. Dan kun je het daarna altijd uitbreiden naar andere meditatievormen en naar andere locaties.
De basisprincipes van mediteren
- Zoek een rustig plekje en ga zitten in kleermakerszit of kies voor de officiële meditatiehouding: de Lotushouding. Sluit je ogen en breng je aandacht naar binnen.
- Richt dan je aandacht op je ademhaling. Adem een paar keer diep in en met een grote zucht uit. Blijf met je aandacht je ademhaling volgen. Als je afgeleid raakt, kom je telkens weer terug bij je adem. Zie je adem als anker.
- Werk met een timer. Begin met 5 minuten en bouw dit langzaam uit naar 20 minuten per dag.
Je zult merken dat deze oefening doorwerkt in het dagelijks leven. Hoe vaker je dit doet, hoe vaker het lukt om in de hectiek van de dag terug te komen in het hier en nu.
Meer originele tips om te beginnen met mediteren vind je hier
De voordelen van mediteren
Worstel je met je mentale gezondheid? Dan is beginnen met mediteren vaak de nummer één tip die wordt gegeven. Niet gek, want de voordelen van mediteren zijn inmiddels alom bekend. Dit zijn zeven bewezen voordelen van mediteren:
- Je verlaagt stress, want je cortisolniveau daalt.
- Je vermindert angst, want je zenuwstelsel kalmeert.
- Je verbetert je slaap, want je piekert minder.
- Je gaat beter om met pijn, want je kunt er met compassie naar kijken.
- Je krijgt meer focus, want je traint je aandachtsspier.
- Je vergroot je weerbaarheid, want je kunt beter met emoties omgaan.
- Je verbetert je hersenstructuur, want je geeft je brein de broodnodige rust.
Wil je meer lezen over deze voordelen van mediteren? Dat ontdek je in dit artikel
Verschillende vormen van mediteren
Meditatie kent verschillende vormen en is in de basis gericht op het beoefenen van rust en balans, concentratie en focus, acceptatie en de kunst om in het hier en nu te verblijven. Vaardigheden waar we tegenwoordig massaal behoefte aan hebben, jij misschien ook wel. Door te mediteren kun je contact maken met je ware, innerlijke zelf. De ademhaling en diverse ontspanningstechnieken vormen vaak basiselementen tijdens meditatie. Dit zijn 5 verschillende vormen van mediteren:
Mindfulness meditatie
Mindfulness meditatie is een van de bekendste vormen van mediteren. Jon Kabat-Zinn is de grondlegger van deze meditatievorm en hij heeft mindfulness naar het westen gehaald. Mindfulness is een staat waarin je bewust aanwezig bent in het hier en nu zonder te oordelen.
Ademmeditatie
Een ademmeditatie is zoals het woord al doet vermoeden, een vorm van meditatie waarin een ademhalingstechniek wordt gebruikt. Dit werkt vaak erg krachtig omdat je met je ademhaling je staat van zijn kunt beïnvloeden.
Visualisatie meditatie
Meestal richt je je aandacht in meditatie op wat je ervaart in het huidige moment. Met visualisatie meditatie richt je je aandacht niet op de huidige realiteit maar op een droombeeld. Dit is een krachtige techniek om aan te trekken wat je graag wilt.
Bewegende meditatie
Een bewegende meditatie is een fijne vorm van mediteren als je moeilijk stil kunt zitten of meer lichaamsbewustzijn wilt oefenen. Yoga en wandelmeditatie zijn fijne manieren om de aandacht naar je lichaam te brengen terwijl je mediteert.
Hartcoherentie meditatie
Wist je dat er een staat is waarin je hartslag en ademhaling gelijk lopen? Dit wordt hartcoherentie genoemd en zorgt ervoor dat er balans in je systeem komt. Met hartcoherentie meditatie kun je dit proces beïnvloeden en ervoor zorgen dat je coherent met je hart gaat ademen.
In dit artikel lees je meer over deze verschillende vormen van mediteren


Herprogrammeren met mediteren
Een voordeel van mediteren, dat we nog niet eerder genoemd hebben, is dat je je brein kunt herprogrammeren met mediteren. In een meditatie schakel je namelijk van een gestresste staat van zijn naar een meer ontspannen staat van zijn. Je komt uit de automatische piloot en word je bewuster van je eigen belevingswereld. Je kunt zo beter onderscheid maken tussen je kritische stem, die vaak actief wordt als je gestresst bent, en je innerlijke stem, die je pas kunt horen als je ontspannen bent. Hoe meer je dit oefent, hoe meer je ook in het dagelijks leven bewuste keuzes in plaats van automatische keuze kunt maken. Zo ontstaan er nieuwe neurologische paden in je hersenen en herprogrammeer je je brein.
Slapend je leven transformeren
Yoga Nidra is een meditatietechniek die nog een stapje verder gaat. Dit is een vorm van mediteren die je analytische mind als het ware even uitschakelt, waardoor je in een diepe staat van je onderbewustzijn kunt komen. In deze staat van zijn kun je nieuwe overtuigingen aannemen en oude overtuigingen loslaten. Tijdens een Yoga Nidra sessie hoef je alleen maar te liggen en te luisteren, terwijl je lichaam op diep niveau kan herstellen en herprogrammeren.
Meer weten? Zo kun je jezelf herprogrammeren met deze bijzondere vorm van mediteren
Mediteren met of zonder begeleiding
Je kunt mediteren zonder of met begeleiding. Of je nu net begint met mediteren of al ervaring hebt, door te experimenteren met beide vormen, kom je erachter wat voor jou fijn werkt.
Mediteren zonder begeleiding
Om te mediteren heb je eigenlijk niets nodig. Ook zonder begeleiding kun je jezelf steeds weer terugbrengen naar je lichaam, je ademhaling en je ervaringen in het huidige moment. Je kunt daarbij bijvoorbeeld wel een timer gebruiken zoals uitgelegd bij de drie basisprincipes van mediteren. Toch is dat niet altijd even makkelijk met alle afleiding die er is. Het kan daarom ook fijn zijn om mediteren zonder begeleiding af te wisselen met mediteren met begeleiding.
Mediteren met begeleiding
Met de drie basisprincipes kun je heel eenvoudig beginnen met mediteren. Maar het kan ook fijn zijn om onder begeleiding te mediteren. Door de aanwijzingen te volgen, is het makkelijker om je aandacht erbij te houden. En in geleide meditaties zitten vaak extra technieken verwerkt, zoals ademtechnieken, ontspanningsoefeningen of hypnose. Bij House of Deeprelax hebben we veel verschillende meditaties waaronder ademmeditaties, wandelmeditaties, geleide meditaties, yoga nidra sessies en shake it oefeningen. Met een gratis proefmaand kun je van elk sessie type een korte meditatie uitproberen.
FAQ over mediteren
Voor meditatie heb je in principe niets nodig. Het is een oefening in telkens weer de aandacht terugbrengen naar jezelf, je lichaam en je ademhaling. Wel kan het fijn zijn om een meditatiekussen of meditatiekruk te gebruiken, zodat je gedurende langere tijd comfortabel kunt zitten. Je kunt zonder begeleiding mediteren met een timer, maar ook een geleide meditatie opzetten.
Meditatie is voor iedereen. Of je nu beginner bent of al ervaren, er zijn altijd nieuwe lagen en vormen te ontdekken die passen bij wat jij op dat moment nodig hebt. Meditatie is met name helpend als je last hebt van stress of angst en het versterkt het contact met je gevoelswereld.
Mediteren kent veel verschillende voordelen. Hier vind je een aantal belangrijke voordelen op een rijtje.
- Je ervaart minder snel stress.
- Je hebt minder kans op mentale klachten.
- Je krijgt een betere focus.
- Je verbetert je slaapkwaliteit.
- Je ervaart meer emotionele balans.
- Je vergroot je weerbaarheid.
- Je verbetert je geheugen.