Mindfulness meditatie, adem meditatie of visualisatie meditatie: de keuze is reuze. Begin jij net met mediteren en zie je door de bomen het bos niet meer? Of wil je je meditatie practice juist verdiepen? In dit artikel delen we vijf vormen van mediteren met je zodat je kunt ontdekken wat bij jou past.

Waar komen verschillende vormen van mediteren vandaan?

Meditatie komt oorspronkelijk uit India. Al meer dan 5000 jaar geleden werd er in oude geschriften uit het Vedische Hindoeïsme over meditatie gesproken. Meditatie werd toen al gebruikt om geestelijke en spirituele verlichting te vinden. Sinds de 20e eeuw kreeg meditatie in het westen steeds meer belangstelling en inmiddels zijn er verschillende vormen van mediteren populair. Elke meditatievorm heeft net weer een andere benadering en er is geen goed of fout in mediteren. Meditatie is vooral een uitnodiging om op zelfonderzoek te gaan. Zo ontdek je wat er in jou aanwezig is en welke vormen van mediteren voor jou werken.

Ontdek welke vormen van mediteren het beste bij jou passen

Om je te helpen onderzoeken welke vorm van mediteren het beste bij jou past, hebben we een aantal bekende meditatievormen voor je op een rijtje gezet. Lees, leer en raak geïnspireerd zodat je jouw persoonlijke voorkeuren ontdekt.

Mindfulness meditatie

Een van de bekendste meditatievormen van dit moment is mindfulness meditatie. De grondlegger van deze meditatievorm is Jon Kabat-Zinn en hij heeft mindfulness naar het westen gehaald. Mindfulness is een staat van zijn waarin je bewust aanwezig bent in het hier en nu, zonder te oordelen. Dit kun je oefenen met meditatie oefeningen waarin twee onderdelen centraal staan: aandacht en acceptatie. Je stuurt je aandacht naar een bepaald focuspunt zoals je ademhaling, lichaam of omgeving en door daar met liefde en compassie naar te kijken, ontstaat er acceptatie voor wat er is. De moderne mindfulness meditatie is afkomstig uit de traditionele Vipassana meditatie, waarbij je de rol van observator inneemt en alle veranderingen in en om je heen van een afstand bekijkt zonder er in mee te gaan.

In de House of Deeprelax meditaties zit ook vaak mindfulness verwerkt, zoals in de meditatie Magia.

Ademmeditatie

Een ademmeditatie is een meditatie waarin een ademhalingstechniek wordt gebruikt. Ademwerk is razend populair en ook hierin zijn weer verschillende vormen te vinden. Zo krijg je met box breathing je focus terug, helpt de 4-7-8 ademhaling je ontspannen en kun je met transformerend ademwerk oude opgeslagen spanning en blokkades vrij ademen. Ademmeditaties zijn zo krachtig omdat je ademhaling in nauw contact staat met je lichaam en geest. Door je adem bewust te gebruiken, kun je direct je staat van zijn veranderen waardoor je je energieker of juist meer ontspannen gaat voelen.

Wij maken ook vaak gebruik van ademtechnieken in onze meditaties en hebben zelfs onze eigen transformerende Nidra Breath ademsessies ontwikkeld, zoals Aura.

Visualisatie meditatie

In meditatie richt je je aandacht op een bepaald onderwerp. Je kunt de aandacht naar je ademhaling of je omgeving brengen. Meestal ligt de focus op het hier en nu, maar je kunt je ook richten op een droombeeld. In visualisatie meditatie richt je je aandacht op een situatie of beeld dat je graag naar je toe wilt trekken. Door het je levendig voor te stellen, roep je een positief gevoel in jezelf op en wordt het makkelijker om deze droom ook werkelijkheid te laten worden.

Bij House of Deeprelax verwerken we regelmatig visualisatietechnieken in onze meditaties, in de meditatie Manana stap je bijvoorbeeld in de versie van jezelf die je die dag graag wilt zijn.

Bewegende meditatie

De meeste vormen van mediteren doe je zittend, maar je kunt ook bewegend mediteren. Yoga is bijvoorbeeld een vorm van mediteren in beweging. Je beweegt van houding naar houding terwijl je je aandacht bij je lichaam, ademhaling en ervaringen houdt. Ook wandelmeditatie is een meditatievormdie je bewegend doet en waarbij je de aandacht bewust focust terwijl je loopt. De wandelmeditaties uit onze app helpen je daarbij. Een andere vorm van bewegend mediteren is schudden, deze variant is afkomstig uit de TRE (Trauma Release Exercises) waarbij je de aandacht naar de sensaties in je lichaam brengt en je opgeslagen spanning letterlijk van je afschudt.

De shake it sessie Sauce uit onze app helpt je daarbij.

Hartcoherentie meditatie

Hartcoherentie is een staat waarin je hartslag gelijk loopt met je ademhaling. Dit zorgt ervoor dat er balans komt in je systeem en daarmee ook in lichamelijke, mentale en emotionele processen. Zo zorgt hartcoherentie voor een vermindering van stress en een gevoel van ontspanning. Een oefening van 4 tot 8 minuten waarin je met behulp van je ademhaling je hartslag naar beneden brengt, kan al helpen om hartcoherentie te bereiken.

De meditatie Tesoro uit onze app duurt nog geen 5 minuten en is een fijne korte meditatie om je hart coherent te maken en stress te verlagen.

Ontdek verschillende vormen van mediteren

Wil je ontdekken welke vormen van mediteren bij jou passen? Bij House of Deeprelax hebben we zes type sessies waarin verschillende meditatietechnieken zijn verwerkt. Van mindfulness, ademwerk en visualisatie tot aan wandelen, schudden en hartcoherentie: met onze gratis proefmaand kun je ze allemaal proberen en onderzoeken wat voor jou werkt.

FAQ over vormen van mediteren

Hoe begin ik met mediteren?

Iedereen kan beginnen met mediteren en je hebt er vrijwel niets voor nodig. Kies een meditatievorm die jou het meest aanspreekt en begin daarmee. Als je hebt ondervonden wat dat voor je doet, probeer dan ook eens andere vormen van mediteren. Zo ontdek je wat voor jou op welk moment fijn werkt.

Wat zijn de effecten van mediteren?

Elke meditatievorm gebruikt een andere techniek, maar de effecten komen vaak overeen. Zo vermindert mediteren stress, verbetert het focus en zorgt het voor een beter contact met je gevoelswereld.