Het is echt waar: je kunt jezelf herprogrammeren met mediteren! Zo doorbreek je automatische patronen, stimuleer je het zelfhelend vermogen van het lichaam en kun je nieuwe overtuigingen aannemen. Hoe dat werkt? Wij leggen het je uit.

Op de automatische piloot

Je herkent het vast wel, voor het grootste deel van de dag functioneer je op de automatische piloot. Dit komt doordat je brein werkt als een computersysteem dat door de jaren heen allerlei overtuigingen, gevoelens en gedragingen heeft aangenomen. Hierdoor reageer jij voor 95% onbewust op situaties in je omgeving vanuit die programmering. Soms is dat nuttig, het zou vermoeiend zijn om over alles wat je doet bewust te moeten nadenken. Denk bijvoorbeeld aan naar je werk gaan of jezelf voortbewegen. Aan de andere kant zijn niet alle programmeringen die je eerder hebt opgedaan nu helpend. De overtuiging niet goed genoeg te zijn is vast herkenbaar en zorgt voor angst of jezelf klein houden.

Hoe kun je jezelf herprogrammeren met mediteren?

Je brein bepaalt dus voor het grootste deel van de tijd hoe jij functioneert, reageert en handelt. Het analytische deel van je brein doet er alles aan om jou veilig te houden. Maar hierdoor reageert het ook vaak vanuit angst en belemmerende overtuigingen. Voorbeelden daarvan zijn de overtuiging ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik ben bang voor afwijzing’. Waardoor je bijvoorbeeld bepaalde dingen niet doet, terwijl je dat wel graag wilt. Of juist heel hard je best doet om de bevestiging te krijgen dat je wél goed genoeg bent.

Een van de voordelen van mediteren is dat het je helpt om uit de analytische mind te komen en over te schakelen naar een andere staat van zijn. Je komt uit de automatische piloot en word je bewuster van wat je denkt, voelt en doet. Hierdoor kun je beter onderscheid maken tussen de kritische stem en je innerlijke stem. Zo train je met meditatie je bewustzijn. Hoe vaker je dit doet, hoe vaker je ook in het dagelijks leven kunt schakelen tussen automatische en bewuste handelingen. Zo ontstaan er nieuwe neurologische paden in je hersenen en kun je je brein dus herprogrammeren met mediteren.

Diep ontspannen én herprogrammeren met mediteren

Naast dat meditatie een training in bewustzijn is en je helpt nieuwe programmeringen eigen te maken, kun je op nóg dieper niveau je brein herprogrammeren met mediteren. De techniek die wij daarvoor gebruiken is Yoga Nidra. Dit is een meditatietechniek die je analytische mind als het ware even uitschakelt, waardoor je in een diepe staat van je onderbewustzijn kunt komen. Hierdoor kan je systeem op diep niveau ontspannen, waardoor het zelfhelend vermogen van je lichaam geactiveerd wordt.

Tegelijkertijd is dat ook de staat van je bewustzijn waarin er ruimte is om nieuwe overtuigingen te planten. Doordat angst en belemmerende overtuigingen in deze diepe staat geen ruimte hebben, kun je je brein herprogrammeren met mediteren. In een Yoga Nidra sessie plaats je heel bewust een positieve intentie (Sankalpa). Een voorbeeld is: ik ben waardevol of ik ben ontspannen. Als je dit regelmatig doet, zul je zien dat het In het dagelijks leven makkelijker wordt om dat zaadje tot bloei te laten komen en minder vanuit je programmering te leven.

Herprogrammeer je brein met unieke geleide meditaties

Het is onze missie om Nederland mentaal gezond te krijgen. Met onze unieke geleide meditaties helpen we je je brein gezond te houden zodat je diep kunt ontspannen en meer en meer jezelf kunt zijn. Ontdek de verschillende meditatietechnieken in onze meditaties, van aandachtig aanwezig zijn tot visualisatie en Yoga Nidra. Zelf ervaren hoe je je brein kunt herprogrammeren met mediteren? Tijdens een gratis proefmaand kun je zes verschillende meditaties zelf proberen en ervaren wat het voor je doet.

FAQ over je brein herprogrammeren met mediteren

Kun je als volwassene je brein nog wel herprogrammeren?

Rond je 25e levensjaar zijn je hersenen volgroeid. Je brein groeit dan niet meer, maar je brein ontwikkelt zich nog wel. Als jij bijvoorbeeld nieuwe dingen doet en oefent dan veranderen de neurologische verbindingen in je hersenen. Je kunt dus als volwassene je brein herprogrammeren.

Hoe lang duurt het om je brein te herprogrammeren met mediteren?

Je brein werkt voor een groot deel onbewust op basis van de ervaringen die het jarenlang heeft opgedaan. Één meditatie gaat dus niet je leven veranderen, consistente oefening wel. Hoe vaker je oefent met mediteren en meditaties die je helpen herprogrammeren, hoe meer je je brein traint en nieuwe neurologische paden aangelegd kunnen worden.

Hoe houd je je brein gezond?

Er zijn verschillende manieren om je brein gezond te houden. Alles wat je gezond wilt houden, heeft verzorging nodig. Je kunt je brein gezond houden door regelmatig te sporten, dit zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof en bloed naar de hersenen blijft gaan. Ook een gezond eet- en drinkpatroon stimuleren de hersenen. En met mediteren train je je brein om aandachtiger en bewuster te leven.