Zie jij de wereld door een roze bril? Of kijk jij door een beslagen bril die je gedachten donker kleuren? Hoe je denkt, is van invloed op je levensgeluk. Begin met een positieve levenshouding en ondervind zelf de voordelen van positief denken.

De invloed van positief denken

Positief denken kan je helpen bij een optimistische kijk op het leven. Dat betekent niet dat je nooit meer negatieve emoties kunt voelen of dat je situaties negeert. Het is een manier van denken die je helpt om de stormen van het leven te doorstaan en aan te trekken wat je wilt. Positief denken heeft namelijk een positieve invloed op andere gebieden van je leven. Jouw gedachten werken als een magneet. Als je positief denkt, dan roep je positieve gevoelens op
en vertoon je ook eerder gewenst gedrag. Andersom werkt dit ook zo. Als je negatief denkt, dan voel je je eerder negatief en vertoon je ook eerder ongewenst gedrag. Merk maar eens op wat er gebeurt als je negatief over jezelf denkt, dan kom je in een negatieve spiraal terecht. Herken je dat?

6 voordelen van positief denken

Hoe jij denkt, is dus van invloed op je levensgeluk. Je neemt de manier waarop je denkt bijvoorbeeld mee naar je werk, het speelt een rol in je relaties en het bepaalt mede hoe je je voelt. Het is bewezen dat positief denken een positieve invloed heeft op verschillende levensgebieden. Dit zijn zes voordelen van positief denken.

Stop stresshormonen

Door positief te leren denken, kun je situaties vanuit een optimistisch perspectief bekijken. Dit zorgt voor het verminderen van stress, omdat je lichaam minder stresshormonen aanmaakt en je minder spanning ervaart.

Goed voor je gezondheid

Je manier van denken is niet alleen van invloed op je hormoonproductie. Onderzoek laat zien dat een positieve mindset ook een gunstig effect heeft op de werking van je immuunsysteem, het risico op hart- en vaatziekten en een langere levensduur.

Vergroot je veerkracht

Een van de voordelen van positief denken, is ook dat je veerkracht vergroot waardoor je beter om kunt gaan met tegenslagen en uitdagingen. Het helpt je bij het vinden van oplossingen in een lastige situatie. En het zorgt ervoor dat je moeilijkheden niet ziet als onoverkomelijke problemen, maar als tijdelijke obstakels.

Boost voor je relaties

Niemand vindt het fijn om een relatie met iemand te hebben die vaak negatief is. Of het nu een vriendschap of een liefdesrelatie is. De ander voelt negativiteit in jouw woorden, houding en gedrag. Zo breng je een negatieve invloed in de relatie en ontstaat er eerder onenigheid. Met een positieve houding geef je juist een boost aan je relatie. Je kunt beter communiceren, meer jezelf zijn en conflicten verminderen.

Zekerder met zelfvertrouwen

Nog een van de voordelen van positief denken, is de invloed op je zelfvertrouwen. Als je alleen maar negatief over jezelf denkt, of heel erg streng bent, dan maakt dat je eerder onzeker. Door positief te denken, ontwikkel je meer geloof in jezelf en wat je in huis hebt waardoor je juist zelfverzekerder wordt. Positieve gedachten naar jezelf toe uitspreken, kan je helpen om sterker in je schoenen te staan.

Meer mentale gezondheid

Doordat positieve gedachten een positieve invloed hebben op je gevoelens en je gedrag, kan positief denken je helpen om mentaal gezond te blijven. Zo kan het symptomen van depressie, angst en stress verminderen en je emotioneel welzijn verbeteren.

Oefenen met positief denken

Als je je goed wilt voelen, wilt genieten van het leven en je dromen waar wilt maken dan is een positieve levenshouding dus essentieel en ervaar je eerder de voordelen van positief denken. Er zit kracht in positief denken, daar schreven we ook in dit artikel over. Wil je oefenen met positief denken, dan helpen deze 5 tips je om meer positiviteit toe te laten in je dagelijks leven.

Positief denken met House of Deeprelax

Kun je meteen wel een boost gebruiken? Op de app van House of Deeprelax vind je ingesproken boost talk sessies die je positiviteit een instant boost geven. Luister de sessie bijvoorbeeld terwijl je het huishouden doet of onderweg bent. Zo stimuleer je direct positieve gedachten. Nog geen toegang? Word nu member en profiteer alle sessies de eerste 14 dagen gratis.