In dit artikel

 1. Positief leren denken
 2. Waarom positief denken lastig kan zijn
 3. De kracht van positief denken
 4. Van negatieve gedachten naar positief denken
 5. Positieve intenties voor leven in overvloed
 6. De voordelen van positief denken
 7. Manieren om meer positiviteit toe te laten
 8. Beginnen met positief denken
 9. Positief denken met de Boost Talks van House of Deeprelax

Negatieve gedachten, een tetterende stem of blijven piekeren: soms zou je willen dat er een uitknop voor je hoofd is! Verlang je naar meer positiviteit in je leven? Positief denken kun je leren. Ontdek de kracht van positief denken én hoe je ermee begint.

Positief leren denken

Ben jij iemand die overal de zonnige kant van inziet? Of heb je moeite met positief denken? Dat zou heel goed kunnen. De manier waarop je denkt, wordt namelijk beïnvloed door de manier waarop jij geprogrammeerd bent. Je voorouders, je opvoeding en je ervaringen bepalen door wat voor bril je naar de wereld kijkt. Hoe meer beslagen die bril, hoe donkerder het uitzicht vaak is. Maar dat hoeft niet zo te blijven! Je kunt veel hebben meegemaakt en toch op een positieve manier naar jezelf en de wereld kijken. Positief leren denken, kan je daarbij helpen.

Waarom positief denken lastig kan zijn

Het liefst zou je negatieve gedachten zo willen vervangen door positieve gedachten. Toch vraagt dat iets meer uitleg en oefening. Die negatieve gedachten zijn er namelijk niet voor niets. Deze gedachten komen vaak voort uit angst. Het zijn gedachten uit je programmering
die als doel hebben om jou te beschermen. ‘Zou je dat nou wel doen,’ ‘zij kan het toch beter dan jij,’ of ‘waarom voel ik me zo,’ zijn voorbeelden van gedachten die willen voorkomen dat jij pijn ervaart. Het gebeurt vrijwel automatisch en onbewust. Dit systeem bepaalt voor circa 90% van de tijd hoe je denkt. Logisch dus, dat je die negatieve gedachten niet even uit kunt zetten. Maar je kunt wel oefenen met een andere manier van denken.

De kracht van positief denken

Positief denken zorgt ervoor dat je je ook positiever voelt. Als je positief denkt dan merk je dat je meer zelfvertrouwen ervaart, blijer bent en lekkerder in je vel zit. En dat heeft natuurlijk ook een positieve invloed op andere gebieden van je leven. Zo kun je meer in het moment genieten, makkelijker gaan voor wat je wilt en persoonlijke doelen behalen. Andersom merk je ook dat als je negatief denkt, je onzekerder wordt en minder kunt genieten of voor elkaar krijgt wat je wilt.

Wat is dan het geheim om positiever te denken? Een populair boek over positief denken is dat van Dr. Norman Vincent Peale ‘De kracht van positief denken’. Daarin vergelijkt hij onze gedachten met de harde schijf van een computer. Alles wat je hebt meegemaakt, is gekoppeld aan negatieve en positieve gedachten die worden opgeslagen. Elke keer dat je iets soortgelijks mee maakt dan worden die gedachten weer opgeroepen. Volgens dr. Peale werkt je brein net als een harde schijf. Je kunt onderdelen zoals negatieve gedachten verwijderen en positieve gedachten installeren. Dat levert twee tips op die je helpen om positiever te denken:
1. Laat geen negatieve invloeden toe
2. Omring jezelf met positieve invloeden

Van negatieve gedachten naar positief denken

Als je negatieve gedachten hebt, leef je meer vanuit angst. Dit gebeurt dus vaak automatisch en onbewust door de programma’s die draaien op jouw harde schijf. Positief leren denken vraagt oefening en telkens weer die switch maken van negatieve gedachten naar positief denken. Zodra je merkt dat je in een negatieve gedachtenspiraal terechtkomt, kun je letterlijk tegen jezelf zeggen “Ho, stop!” Schrijf dan eens op welke negatieve gedachten je hebt, en schrijf daarvoor in de plaats drie keer zoveel positieve gedachten op. Zo schrijf je als het ware een nieuw programma voor je harde schijf. Wat je ook kan helpen om minder negatieve invloeden toe te laten, is je bewust worden van wat jouw energie kost en wat negativiteit opwekt. Voed jezelf met dingen waar je energie van krijgt en blij van wordt. Stap voor stap vergroot je je bewustzijn over je manier van denken en leer je positiever te denken.

Positieve intenties voor leven in overvloed

Misschien heb je de uitspraak: “Wat je aandacht geeft, groeit” wel eens gehoord. Je kunt je dan voorstellen dat het moeilijker is om voorspoed te ervaren als je veel negatieve gedachten hebt. Door negatieve gedachten om te buigen naar positieve intenties, verplaats
je de aandacht naar wat je wel wilt en kun je meer overvloed aantrekken. Een goede oefening om mee te beginnen is het woord ‘niet’ uit je zinnen weg te laten. Als je bijvoorbeeld van plan bent om iets te veranderen in je gedrag, kun je zeggen: ‘Ik wil niet meer ongezond eten.’ Door het woordje niet stel je het negatief. Je kunt dit voornemen ook positief maken door te zeggen: ‘Ik ga gezond eten.’ Ga maar eens na hoe vaak je eigenlijk benadrukt wat je niet wilt. Door het woord ‘niet’ vaker weg te laten en bewust te benoemen wat je wel wilt, train je je brein om op die manier te denken.

Voorbeelden van intenties die je helpen schakelen van negatief denken naar positief denken:

  • Ik trek me niets aan van de mening van anderen versus Ik blijf dicht bij mezelf, wat
   anderen ook zeggen
  • Ik wil niet meer roken versus ik ga stoppen met roken
  • Ik wil niet meer zo onzeker zijn versus ik ben zelfverzekerd
  • Ik kan geen liefdevolle relatie krijgen versus ik ben het waard om liefde te ontvangen
  • Ik vind dat ik niet genoeg geld heb versus ik ga meer geld verdienen

Ben je benieuwd wat positief denken en leven in overvloed met elkaar te maken hebben? Dat lees je hier.

De voordelen van positief denken

Met positief denken kun je een positieve invloed uitoefenen op je leven, je mentale status en je fysieke welzijn. Dat maakt het de moeite waard om te oefenen met positief denken! Om je nog positiever te laten denken over positief denken hier een aantal bewezen voordelen van positief denken op een rij.

 • Vermindering van stress
 • Verbetering van gezondheid
 • Vergroten van veerkracht
 • Versterken van relaties
 • Vergroten van zelfvertrouwen
 • Versterken van mentale gezondheid

Het is natuurlijk niet zo dat positief denken een wondermiddel is. Het betekent ook niet dat je alleen maar positieve emoties voelt of alle uitdagingen negeert. Dat zou een vorm van onderdrukking zijn. Positief denken gaat over een optimistische blik behouden en ondanks wat er op je pad komt het beste uit het leven willen halen. Meer lezen over de voordelen van positief denken? Lees dan dit artikel.

Manieren om meer positiviteit toe te laten

Bewustwording, switchen tussen je afsluiten van negatieve gedachten en positieve gedachten toelaten en positieve intenties zetten helpen je om positiever te leren denken. Maar er zijn ook nog andere manieren om meer positiviteit toe te laten in je leven.

Zoom je negatieve gedachten uit

Een simpele en effectieve truc om negatieve gedachten geen grip op je te laten krijgen, is uitzoomen. Soms kun je zo gevangen zitten in een negatieve gedachtenspiraal, dat het moeilijk is om positiviteit toe te laten. Stel je voor dat je boven je gedachten uitstijgt en ze vanaf een andere wolk bekijkt. Door letterlijk afstand te nemen, kun je beter relativeren en ontstaat er meer ruimte voor positiviteit.

Hou een dankbaarheidsdagboek bij

Als je dankbaar bent, dan voel je je automatisch positiever. En er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Een fijne manier om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent, is een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Zo kun je bijvoorbeeld elke ochtend of elke avond drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Probeer maar eens en laat zo bewust meer positiviteit toe in je leven.

Oefen samen met een boost buddy

In je eentje aan verandering werken, kan best lastig en saai zijn. Ga eens na of er in je omgeving iemand is die jouw boost buddy kan zijn. Zo kun je elkaar aanmoedigen om positief te denken, positieve intenties te zetten en elkaar aan te moedigen om meer uit het leven te halen.
Wil je meer tips om positiviteit toe te laten in je leven? Bekijk dan dit artikel.

Beginnen met positief denken

Positief denken is een optimistische levenshouding die je kunt trainen. Het is misschien niet altijd makkelijk om de programma’s van je harde schijf te vervangen, maar oefening baart kunst. Wil je beginnen met positief denken? Begin met kleine stappen. Kies een van de tips uit dit artikel en omring je met mensen met een positieve instelling.

Positief denken met de Boost Talks van House of Deeprelax

Een boost voor je positiviteit? Die vind je bij House of Deeprelax! Onze Boost Talks zijn ingesproken sessies die je kunt opzetten waar en wanneer je maar wilt. Tijdens het koken, douchen, strijken, wandelen of fietsen luister je naar de opbeurende woorden en de warme stem van Eliane. Zo focus je op alles wat er al is en laat je meer positiviteit toe in je leven.

Nieuwsgierig? Lees hier alles over de boost talks en probeer een sessie uit.