De wereld is een prachtige plek. Toch voel je dat niet altijd en zijn er ook momenten dat negatieve gedachten de overhand nemen. Positief denken voor beginners kan je helpen om meer positiviteit toe te laten.

Positief denken versus negatief denken

Het klinkt zo makkelijk hè, ‘denk positiever’. Als de zon schijnt en alles in je leven gaat in een flow, dan is het makkelijk om positief te denken. Maar als je stress ervaart of je in een moeilijke situatie bevindt, dan liggen negatieve gedachten al snel op de loer. Dat komt omdat je brein functioneert als een computersysteem dat programma’s van een harde schijf afspeelt. Deze programmeringen zijn veelal gevormd in je kindertijd en dienen als beschermingsmechanismen om jou veilig te houden. Negatieve gedachten kunnen hierdoor de overhand krijgen, vooral als je stress ervaart. Herkenbare gedachten kunnen zijn: ‘Zou je dat nou wel doen’, ‘Wat zouden zij van mij vinden’, of ‘Zie je wel, dat had je beter niet kunnen zeggen.’ Het zijn controlerende gedachten die voor zo’n 90% automatisch worden aangemaakt door je systeem. Gelukkig is het ook mogelijk om je brein te trainen in positief denken. In dit artikel krijg je een spoedcursus positief denken voor beginners.

Positief denken voor beginners

Net als dat je brein vroeger in staat is geweest om programmeringen te creëren, is het ook mogelijk om nieuwe verbindingen in je hersenen aan te leggen. Dit gaat misschien niet meer zo makkelijk en snel als toen je jong was, maar positief denken helpt wel om een positieve mindset te creëren. Positief denken is een manier om verantwoordelijkheid te nemen over je leven. Het betekent niet dat je lastige emoties negeert of moeilijke situaties bagatelliseert, maar wel dat je je bewust wordt van de negatieve gedachten die je ervaart. Door je bewust te worden van je gedachten en ze van een afstand te bekijken, kun je het vanuit een ander perspectief bekijken. Zo kun je het relativeren en leer je van een situatie. Door positief te denken, roep je positieve gevoelens op waardoor het makkelijker wordt om positief gedrag te vertonen. Dit maakt je mindset een krachtige manier om meer positiviteit in je leven toe te laten.

5 manieren om meer positiviteit toe te laten

Eerder deelden we al dat positief denken een krachtige manier is om in het leven te staan en dat er voordelen liggen in deze levenshouding. Om jezelf te trainen in positief denken delen we deze 5 positief denken voor beginners tips, om meer positiviteit toe te laten in je leven.

  1. Lief zijn voor jezelf

Positief denken voor beginners, begint bij de houding naar jezelf. Als je stress ervaart of onder spanning staat dan krijgt je innerlijke criticus sneller de overhand. Wanneer je dit opmerkt, realiseer je dan dat je deze stem niet bent maar dat je deze gedachten hebt. En probeer daar een innerlijke cheerleader tegenover te zetten. Word de beste vrienden met jezelf en wees lief en mild naar jezelf. Zo zet je een bewuste positieve stem tegenover de automatische negatieve stem.

2. Cultiveer dankbaarheid

Het oproepen van dankbaarheid is een krachtige manier om meer positiviteit toe te laten. Door te denken aan alles waar je dankbaar voor bent, bekijk je je leven vanuit een roze bril en maakt je systeem positieve gevoelens aan. Begin of eindig je dag door aan 3 dingen te denken waar je dankbaar voor bent en ervaar de positieve uitwerking op je gemoedstoestand.

3. Zoom regelmatig uit

Soms kun je het gevoel hebben dat je helemaal in beslag wordt genomen door je gedachten. Je identificeert je dan bijna met je gedachten waardoor het lijkt alsof je je gedachten bent. In positief denken voor beginners, is het belangrijk om je te realiseren dat je gedachten slechts worden aangemaakt door je systeem. Door regelmatig uit te zoomen creëer je meer bewustzijn van je gedachten. Mediteren helpt je hierbij.

4. Omring jezelf met positiviteit

Je omgeving is van invloed op hoe je je voelt. Ze zeggen wel eens dat de vijf mensen waarmee je het meeste contact hebt, van invloed zijn op hoe jij in het leven staat. Kijk eens kritisch naar jouw inner circle. Krijg je er energie van of kost het je energie? Je kunt niet iedereen in je omgeving uitkiezen, maar je hebt wel een keuze in de mate van positiviteit die je toelaat.

5. Laat negatieve gedachten en emoties er zijn
Een valkuil in positief denken voor beginners, is dat je wat je ervaart maar moet wegstoppen onder het mom van positiviteit. Maar positief denken betekent niet dat je negatieve gedachten of lastige emoties onderdrukt. Juist door aandacht te geven aan deze gedachten en emoties ontstaat er ruimte voor positiviteit. Ervaar je veel negatieve gedachten? Geef jezelf een piekerkwartiertje om ze even de vrije loop te laten. Of vertrouw ze toe aan het papier. Voel je lastige emoties? Ga er even mee zitten, huil het eruit of schud het los. Na afloop zul je merken dat je weer positief kunt denken.

Positief denken voor beginners met behulp van boost talk

Bij House of Deeprelax geven we je na deze spoedcursus positief denken voor beginners graag een extra zetje in de rug om positief denken te stimuleren. Met onze Deeprelax Boost Talk sessies kom je terug in het hier en nu, cultiveer je dankbaarheid en kun je de wereld vanuit een positieve bril bekijken. Probeer nu de sessies gratis uit via onze app.