Ervaar jij dat alles in het leven mogelijk is of komen er direct negatieve gedachten op bij het woord overvloed? De manier waarop je denkt kan daar zo maar eens mee te maken hebben. Wij leggen je uit hoe dat zit én hoe positief denken je helpt bij een leven met meer overvloed.

Dit betekent leven in overvloed

Misschien denk je bij het woord overvloed meteen aan veel geld. Maar leven in overvloed is veel meer dan dat. Het betekent volledig vertrouwen op de stroom van het leven, genieten van alles wat er al is en ontspannen in het niet weten. In een overvloedig leven zie je kansen en ervaar je rijkdom. En rijkdom betekent voor ieder mens iets anders. Leef jij in overvloed of denk je vaak in tekort? Het is helemaal niet gek als je merkt dat je vanuit tekort leeft.

Waarom leven in overvloed een uitdaging is voor ons systeem

De reden dat leven in overvloed voor veel mensen niet makkelijk is, heeft te maken met de manier waarop je systeem functioneert. Je brein en je zenuwstelsel zijn erop gericht om je veilig te houden. Het is een oeroud systeem dat automatisch op zoek gaat naar zekerheden. Duizenden jaren geleden was het niet zeker dat er voldoende voedsel was, je een dak boven je hoofd had en dat je veilig was. Inmiddels is dat in deze moderne maatschappij veel beter voor handen, maar evolutionair gezien is ons systeem nog niet meegegroeid met deze tijd. Dat kun je merken doordat je sneller in tekort denkt, controle wilt houden en vastigheid zoekt. Je systeem reageert nog steeds vanuit angst dat er niet genoeg is, in plaats vanuit vertrouwen dat alles er al is.

De dans tussen positief denken en leven in overvloed

Als je angst voelt, dan denk je automatisch minder positief. Dit kun je herkennen aan gedachten zoals: “Ik voel me niet veilig”, “Ik ben het niet waard” of “De buitenwereld is belangrijker dan ik”. Deze negatieve gedachten creëren vaak nog meer tekort. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Als jij dus alleen maar negatieve gedachten hebt, dan leef je meer in tekort en zie je weinig kansen en mogelijkheden. Dit werkt andersom ook zo. Door positief denken, heb je een ander perspectief en zie je meer kansen, waardoor je meer in overvloed leeft. De manier waarop je denkt en de overvloed die je ervaart, is als een dans. Een wisselwerking tussen wat er gebeurt in je binnenwereld en wat naar voren komt in je buitenwereld.

Voorbeelden van leven in tekort in plaats van leven in overvloed

Zo kun je in het dagelijks leven allerlei situaties tegenkomen die laten zien dat je leeft vanuit tekort. Een voorbeeld is dat je gevoelig bent voor aanbiedingen in de supermarkt waardoor je de behoefte voelt om zo veel mogelijk voorraad in te slaan. Je kunt merken dat je het moeilijk vindt om afstand te doen van bepaalde spullen, ook al weet je dat je geen plek hebt om het te bewaren. Je kunt ook merken dat je een tekort aan tijd of liefde ervaart, waardoor je altijd haast hebt of bevestiging van buitenaf zoekt. Deze voorbeelden laten een leven in tekort in plaats van een leven in overvloed zien.

Zo creëer je een leven in overvloed

Het gevolg van denken in tekort is dat je telkens buiten jezelf op zoek gaat naar omstandigheden die je een gevoel van veiligheid geven. Maar tegelijkertijd hou je daarmee deze manier van denken in stand. Je zult merken dat externe omstandigheden het gevoel van angst, niet genoeg of tekort niet of slechts tijdelijk opvullen. Hoe creëer je dan wel een leven in overvloed? Een leven in overvloed begint bij je te realiseren dat alles al goed is zoals het is. Dat gevoel vind je niet in de buitenwereld maar in jezelf. Door de aandacht naar binnen te brengen en te bouwen aan een stevig fundament in jezelf, heb je minder bevestiging, veiligheid en aanzien nodig in de buitenwereld. Dan geef je je systeem van binnenuit het signaal dat alles er al is. Vanuit daar kun je positiever denken, leven in overvloed en je dromen manifesteren vanuit pure intenties.

Reguleer je zenuwstelsel

Jouw systeem heeft veiligheid nodig om zich goed te voelen van binnenuit. Je kunt je zenuwstelsel daar een handje bij helpen, door vaker uit de overlevingsmodus te komen. Geef prioriteit aan jouw ontspanningsmomenten. Mediteer, wandel en zoek mensen op waarbij je je prettig voelt. Zo geef je jouw systeem het signaal dat het veilig is, voel je minder angst en denk je minder in tekort.

Oefen met positief denken

Naast goed voor jezelf zorgen, kun je ook oefenen met positief denken. Door je bewust te worden van je eigen gedachten en je mindset te trainen, laat je meer positiviteit toe in je leven. Je trekt meer overvloed aan. Daarnaast heeft positief denken nog meer voordelen, zoals meer zelfvertrouwen en veerkracht en minder aanmaak van stresshormonen.

Zet pure intenties

Als je iets wilt veranderen in je leven, let dan eens op je woorden. Vanuit tekort zijn we snel geneigd om te zeggen dat we iets niet meer willen. Maar daardoor leggen we daar juist de nadruk op. Maak bewust de switch van negatieve gedachten naar positief denken met pure intenties. Door pure intenties te zetten, richt je je aandacht op wat je wel wilt in je leven. Dit is een positieve levenshouding die je helpt om meer overvloed aan te trekken.

Leven in overvloed met de Deeprelax Lifestyle

Met de Deeprelax Lifestyle maken we een leven vanuit vertrouwen, ontspanning en overvloed mogelijk. Onze unieke geleide meditaties brengen je naar een diepe staat van rust, geven je de mogelijkheid om je systeem op te schonen van angst en beperkingen en zorgen ervoor dat je positiever denkt zodat je droomleven aantrekt zonder te trekken. Probeer onze meditaties 14 dagen gratis via de app.