In dit artikel

  1. De kracht van ademwerk
  2. De voordelen van ademwerk
  3. Verschillende vormen van ademwerk
  4. Beginnen met breathwork
  5. Ademwerk met of zonder begeleiding
  6. Antwoord op al je vragen over ademwerk

Met breathwork, oftewel ademwerk, kies je voor minder trauma en stress en meer ontspanning. Benieuwd wat breathwork voor jou kan betekenen? Zo zet jij de kracht van je adem in!

De kracht van ademwerk

De term ademwerk of breathwork heb je vast al eens voorbij horen komen. En misschien ken je de voordelen van werken met je adem ook al. We zijn er in elk geval enorm enthousiast over. Want door je adem goed te gebruiken, kun je veel bereiken! Ontspannen of juist opladen, emoties laten stromen, jezelf van pijntjes, trauma en emotionele ballast bevrijden… als je eenmaal in staat bent om te werken met je adem, gaat er een wereld voor je open.

Hoe werkt ademwerk?

Dat je adem in direct contact staat met hoe je je voelt, heb je vast weleens ervaren. Als je rustig bent dan is je adem kalm en diep en als je gestrest bent dan is je adem onrustig en oppervlakkig. Maar hoe werkt dat nou precies? Met de manier waarop je ademt, beïnvloedt je je zenuwstelsel. Als je de hele dag heel oppervlakkig ademt, stimuleer je (vaak onbewust) je stress-systeem, het fight & flight-deel van je zenuwstelsel. Dat kan tot klachten leiden: een
constant gestrest gevoel, weinig energie, hoofdpijn, hartkloppingen, RSI-klachten. Gelukkig kun je jezelf ook weer gezond ademen! Door met breathwork het rest & digest-deel van je zenuwstelsel te stimuleren, kom je in een meer ontspannen staat van zijn, met alle gezondheidsvoordelen die daarbij komen kijken!

De voordelen van ademwerk

Dat breathwork of ademwerk écht werkt, is inmiddels wel bewezen. Dit zijn een aantal voordelen van bewust ademen.

  1. Minder stress, meer ontspanning
    Met behulp van kalmerende ademhalingsoefeningen activeer je als het ware het rempedaal van je systeem waardoor je stressniveau daalt en angstige gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Ook helpen intensere vormen van ademwerk om meer contact te maken met je gevoelswereld. Zo blijf je overprikkeling de baas en kun je beter ontspannen!
  2. Voel je vitaler
    Een goed werkend immuunsysteem beschermt je tegen onder andere schadelijke bacteriën en virussen. Je kunt je immuunsysteem gezond houden door de juiste voeding, genoeg slaap en … goed ademen. Met breathwork breng je meer zuurstof naar je cellen en dat voel je!
  3. Slaap beter
    Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk om ontspannen te zijn. Met behulp van je adem kun je je staat van zijn veranderen waardoor je makkelijker in een diepe en herstellende slaap kunt vallen. Benieuwd naar meer tips om beter te kunnen slapen? Check ze hier in onze guides.
  4. Laat oude ballast los
    Intensere vormen van breathwork kunnen helpen om opgeslagen spanning, trauma en blokkades te doorvoelen. Tijdens het ademen voel je alles letterlijk tintelen en stromen. Vaak komen er ook tranen op. Lekker laten gebeuren. Na afloop voel je je zo veel lichter!
  5. Leer omgaan met pijn
    Met breathwork geef je niet alleen je immuunsysteem een boost, je leert ook beter omgaan met pijn! Door aandacht te brengen naar dat wat gezien wil worden in plaats van het te onderdrukken, kan je het beter loslaten. De lading neemt af, je zenuwstelsel kalmeert en je lichaam maakt endorfine aan: een hormoon dat van nature pijnstillend is! Meer lezen over de voordelen van breathwork? Dat kan hier.

Verschillende vormen van ademwerk

Er zijn veel verschillende vormen van ademwerk en we kunnen ons voorstellen dat je soms niet weet wat je moet kiezen of waar je moet beginnen. Daarom hebben we de bekendste vormen van breathwork voor je op een rijtje gezet.

Breathwork of ademwerk

Breathwork is de verzamelnaam voor alle vormen van werken met je ademhaling. Vaak wordt er een specifieke methode mee bedoeld die verder gaat dan gewoon rustig in- en uitademen door je neus of mond. Een bekende vorm van ademwerk uit de yoga is bijvoorbeeld de Oceaan ademhaling (Ujjayi Breath), waarbij je inademt door je neus en uitademt achterin je keel. Een andere bekende ademtechniek is Boxed Breathing, waarbij je
vier tellen inademt, vier tellen je adem vasthoudt, vier tellen uitademt en je adem weer vier tellen vasthoudt.

Transformational Breath

Bij deze vorm van ademwerk gebruik je de bewust verbonden ademhaling. Je laat dan de pauzes tussen de in- en uitademing weg, waardoor je als het ware in een cirkel ademt. Bij de officiële, gepatenteerde methode van Transformational Breath® adem je ook sneller en intenser dan normaal. Je maakt gebruik van je volledige ademcapaciteit, iets wat we in het dagelijks leven bijna nooit doen. Hierdoor stuur je zuurstof naar alle delen van je lichaam. Zo
krijg je meer energie en versterk je het zelfhelend vermogen van je lichaam. Ook kun je jezelf ermee bevrijden van (onbewuste) emoties, angsten en andere blokkades. Zo kan deze vorm van ademen door de mond leiden tot allerlei helende, transformerende reacties in je lichaam en geest.

Alles over Transformational Breath lees je hier.

Nidra Breath

Een vergelijkbare en laagdrempelige variant op Transformational Breath die je thuis kunt beoefenen is onze eigen techniek: Nidra Breath. Deze methode hebben wij zelf ontwikkeld om een combinatie te maken van diep transformerend ademen om te ontladen én na afloop diep te herstellen met yoga nidra om het zenuwstelsel weer te kalmeren. Een gouden combinatie van twee zelfhelende technieken! Ontdek alles over het ontstaan en de effecten van Nidra Breath

Wim Hof ademhaling

De Wim Hof ademhaling lijkt een beetje op Transformational Breath maar de ademtechniek en het effect op het lichaam zijn net weer anders. Naamgever Wim Hof ontdekte dat door volgens een vast ritme gecontroleerd in- en uit te ademen, het CO2-gehalte in het bloed (koolstofdioxide) kan dalen en het O2-gehalte kan stijgen. Het gevolg? CO2 geldt als een afvalstof en wordt afgebroken. Zo creëer je dus je eigen detox! Het effect van het lagere CO2-gehalte merk je aan fysieke reacties in je lichaam. Door het O2-gehalte te laten stijgen, oftewel zuurstof, voed je je hele lichaam met deze vorm van breathwork.

Meer over de gezondheidsvoordelen van de Wim Hof ademhaling

 

Beginnen met breathwork

Nu je weet wat breathwork eigenlijk is en je misschien wel omver geblazen bent door de voordelen en vormen van ademwerk, helpen we je graag op weg. Met deze tips kies je de ademhalingsoefeningen die bij je passen en begin je moeiteloos met breathwork.

Kiezen voor wat je nodig hebt

De manier waarop je ademt beïnvloedt de manier waarop je je voelt, dat weet je nu. Als je een ademoefening gaat doen, is het dan ook belangrijk om je je bewust te zijn van hoe je je voelt. Zo kun je een oefening kiezen die past bij je staat van zijn en je systeem stimuleren in wat jij op dat moment nodig hebt.

Avontuur met je adem

Beginnen met breathwork kun je ook zien als een avontuur met je adem. Zie het als het aangaan van een relatie met je adem. Door je bewuster te worden van hoe je ademt en de effecten van verschillende vormen van ademwerk, ontdek je steeds meer hoe je jezelf het beste kunt ondersteunen met de kracht van je eigen adem.

Volg je eigen tempo

Door al die verschillende technieken en bewezen voordelen, is het misschien aantrekkelijk om je volledig in het avontuur te storten. Wees je ervan bewust dat elk systeem en elk mens anders in elkaar zit. Met allerlei onverwerkte emoties, blokkades en trauma’s. Volg je eigen tempo en let goed op de reacties van je lichaam.

Ademwerk met of zonder begeleiding

Dan is er nog de vraag of je ademwerk het beste zelf thuis kunt doen of onder begeleiding. Dit hangt volledig af van jouw systeem en staat van zijn! Een simpele kalmerende ademoefening kan je makkelijk zelf thuis doen. Maar een diepergaande techniek zoals Transformational Breath kun je beter eerst onder begeleiding doen voordat je het zelf thuis gaat proberen. Volg bijvoorbeeld eens een 1-1 sessie bij een professionele ademtherapeut of neem deel aan een ademcirkel. Onze Nidra Breath sessies zijn dan weer geschikt om zelf thuis op een veilige manier de diepte in te gaan. Zelf ervaren?

Lees hier alles over ademwerk en probeer een paar sessies uit!

Antwoord op al je vragen over ademwerk

Voordat je begint met ademwerk, is het goed om je bewust te zijn van de do’s en don’ts rondom werken met je adem.

Is ademwerk gevaarlijk?

Nee, gevaarlijk is het zeker niet. Maar, net als bijvoorbeeld intensief sporten of een uitdagende yogasessie doen: het kan wel spannend zijn omdat er veel los kan komen.

Wat gebeurt er tijdens ademwerk?

Tijdens een intense sessie van ademwerk, zoals een sessie verbonden ademhaling of Nidra Breath, kan er veel gebeuren. En dat is heel normaal.

Lichamelijk: Je kunt tintelingen, veel warmte of juist kou ervaren. Maar ook onrustige benen, misselijkheid, stijfheid, kramp in je handen, mond, lippen of kaken. Soms ervaar je een piep in de oren of een licht verlamd gevoel in armen, benen, voeten of handen. Dat klinkt heftig, maar is een manier van je lichaam om te ontladen.
Emotioneel: Reken op een hoop weerstand… jouw systeem wil vaak niet veranderen. Dat kan leiden tot een hoop emoties. Soms komen er geluiden vrij tijdens de sessie en hoor je jezelf opeens kreunen, schreeuwen, piepen of huilen. Goed zo! Lekker laten gaan.
Na een breathwork sessie: Na afloop is er altijd alle tijd om bij te komen. Je voelt dat je lichaam weer langzaam terugveert naar de oorspronkelijke staat van zijn. Dus tintelingen en krampen verdwijnen vanzelf. No worries! Je bent helemaal veilig tijdens een Breathwork sessie.

Wanneer geen ademwerk?

Ademwerk heeft veel voordelen bij milde klachten. Denk aan trauma in de vorm van oud verdriet en weggestopte emoties, stress en spanning. Het kan je enorm helpen om je lichaam en geest te ontspannen en belemmerende emoties naar de oppervlakte te laten komen. Maar omdat je met de intensere vormen van ademwerk veel vraagt van je lichaam en geest, raden we breathwork af in de volgende situaties:

Precaire zwangerschap – cardiovasculaire problemen – hoge of abnormale bloeddruk – astma – glaucoom – osteoporose – recent geopereerd of fysieke blessure – epilepsie of een geschiedenis van toevallen – een actieve verslaving – ernstige psychiatrische symptomen, in het speciaal paranoïde en psychose – bipolaire depressie – andere (ernstige) lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen.