In dit artikel

  1. Wat is de nervus vagus?
  2. Waarom is de nervus vagus belangrijk voor optimale ontspanning?
  3. Hoe stimuleer je de nervus vagus?
  4. Stimuleer je Relax Zenuw met House of Deeprelax

Ooit gehoord van de relax zenuw? Deze zenuw – de nervus vagus – zorgt voor je rust en herstel. Reden genoeg om deze zenuw te leren kennen en te ontdekken hoe je ermee samenwerkt voor optimale ontspanning.

Wat is de nervus vagus?

Door je lichaam lopen allerlei zenuwen. Je kunt je zenuwstelsel zien als een communicatiesysteem. Via je zenuwen wordt er constant informatie uitgewisseld. Vanuit je brein lopen maar liefst 12 hersenzenuwen, de nervus vagus is de 10e hersenzenuw. Deze zenuw wordt ook wel de zwevende zenuw genoemd, omdat de nervus vagus door een groot deel van je lichaam zweeft. Zo verbindt de nervus vagus je brein met je buik en heeft de zenuw vertakkingen naar belangrijke organen zoals het hart, de longen, de maag en de darmen. Je kunt deze zenuw dan ook zien als de snelweg tussen je brein en je buik. Heb je wel eens eenonderbuikgevoel gehad? Of gelezen dat je spijsvertering van invloed is op hoe je je voelt? Nu weet je welke zenuw daar een grote rol in speelt.

Waarom is de nervus vagus belangrijk voor optimale ontspanning?

De nervus vagus is niet alleen van invloed op de connectie tussen je brein en je buik. Deze zenuw wordt ook wel eens de relax zenuw genoemd, en niet zonder reden. De nervus vagus speelt een sleutelrol in het aansturen van je parasympathische zenuwstelsel. Dit is het deel van je systeem dat na stress en inspanning zorgt voor rust en herstel. Zo is je nervus vagus onder andere verantwoordelijk voor de aansturing van je ademhaling, hartslag en spijsvertering. Hoe beter deze zenuw zijn werk kan doen, hoe beter de rust en herstel functie geactiveerd wordt. En dat wil je, want zo krijgt je lichaam de kans om je eten te verteren, je hormonen op peil te houden en optimaal te ontspannen. Genoeg reden om deze relax zenuw zo goed mogelijk te laten functioneren, toch? Het mooie is dat je de nervus vagus zelf kunt stimuleren.

Hoe stimuleer je de nervus vagus?

Door je nervus vagus te stimuleren, activeer je optimale ontspanning in je systeem. En dat hebben we hard nodig in deze ratrace. Als je niet uitkijkt dan zorgen een continue stroom aan prikkels, een overvolle agenda en sociale verplichtingen ervoor dat je constant aanstaat. Daarom is het zo fijn om je lichaam te leren kennen, en de uit-knop te kunnen bedienen! Er zijn verschillende manieren om je nervus vagus te stimuleren en optimale ontspanning toe te laten. Door ontspannen te bewegen, je ademhaling te reguleren en te neuriƫn bijvoorbeeld, gebruik je deze zenuw en geef je je systeem het seintje dat het mag overschakelen naar rust en herstel.

Drie nervus vagus oefeningen voor optimale ontspanning

Wil je samenwerken met je relax zenuw? Met deze drie ademoefeningen stimuleer je direct je nervus vagus en laat je optimale ontspanning toe.

De 4-7-8 ademhaling

Deze ademhalingsoefening helpt je kalmeren. Ga zitten in een comfortabele houding en sluit je ogen. Adem een keer volledig uit en start dan met de oefening. Adem 4 tellen in door je neus, houd je adem 7 tellen vast en adem dan 8 tellen uit door je mond. Herhaal dit bijvoorbeeld 10x en ervaar wat het met je doet.

De box ademhaling
Deze ademtechniek zorgt ervoor dat je systeem kan overschakelen naar het parasympathische deel, rust en herstel. Ga zitten of liggen en sluit je ogen. Adem 4 tellen in door je neus, houd je adem 4 tellen vast, adem 4 tellen uit door je neus of je mond en houd je adem weer 4 tellen vast. Herhaal dit bijvoorbeeld 10x en ervaar wat het met je doet.

De verlengde uitademing
Ook met deze ademtechniek activeer je de relax zenuw. Ga zitten of liggen en sluit je ogen. Adem 4 tellen in door je neus en 6 tellen uit door je mond. Zo adem je in een constant en gelijkmatig ritme. Herhaal dit bijvoorbeeld 5 minuten en ervaar wat het met je doet.

Stimuleer je Relax Zenuw met House of Deeprelax

Je begrijpt dat wij bij House of Deeprelax dol zijn op de relax zenuw. Al onze sessies zijn gericht op optimale ontspanning en bevatten technieken om jouw nervus vagus te stimuleren. Van ademhalingsoefeningen, tot schudsessies en geluid maken, we zorgen ervoor dat je diep kunt rusten en herstellen. Zelf je relax zenuw stimuleren? Maak een gratis account aan.