Moeilijk in slaap komen, midden in de nacht wakker worden en moe aan de volgende dag beginnen: slecht slapen is een nachtmerrie voor de meeste mensen. Ontdek de meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid en start met één stap om ermee af te rekenen.

In dit artikel

  1. Het gevolg van slecht slapen
  2. De oorzaak van slecht slapen
  3. De oplossing voor slecht slapen

Het gevolg van slecht slapen

Slecht slapen is super vervelend. Je merkt het de dag daarna meteen aan je staat van zijn. Het gevolg van slecht slapen, voel je vooral als je een langere tijd achter elkaar slecht slaapt. Tijdens een goede en diepe nachtrust, krijgt je lichaam de kans om te herstellen en op te laden. Lukt dit een tijdje niet voldoende dan betaal je daar overdag vaak de prijs voor. Zo ben je bijvoorbeeld minder scherp, raak je sneller getriggerd of word je ziek. Alle reden om eens te onderzoeken waar die slapeloosheid dan vandaan komt.

De oorzaak van slecht slapen

Er zijn veel verschillende factoren van invloed op slapeloosheid. Denk bijvoorbeeld aan de tijd waarop je naar bed gaat, je schermtijd voor het slapengaan of het hebben van een kindje. Vaak is er dan ook niet één oorzaak van slecht slapen, maar zijn er meerdere oorzaken. Zie het maar zo, jouw lichaam is een samenhangend systeem dat vóór jou werkt. Hoe meer het verstoort raakt, hoe harder het moet werken en hoe minder goed je in een diepe slaap kunt vallen. Dit zijn 5 veelvoorkomende redenen voor slapeloosheid:

Ongezonde leefstijl keuzes

Misschien een dooddoener, maar de voeding die je tot je neemt is van invloed op hoe goed jouw systeem werkt, en dus ook op hoe goed je kan uitrusten. Toch ben je je misschien niet helemaal bewust van de invloed die jouw leefstijl heeft op jouw nachtrust. Drink je bijvoorbeeld veel cafeïne, eet je vlak voor je gaat slapen nog veel suiker of drink je regelmatig alcohol, dan heeft dat een direct effect op je nachtrust. Tot je voeding behoren overigens niet alleen eten en drinken, maar bijvoorbeeld ook de informatie die je tot je neemt en de hoeveelheid blauw licht die je van je scherm opvangt.

Mentale staat van zijn

Andere oorzaken van slecht slapen zijn stress, angsten en depressie. Terwijl het buiten donker is en het stil is in huis, word je ineens geconfronteerd met je gedachten en gevoelens. Je ervaart onrust of begint te piekeren waardoor het moeilijker is om in slaap te komen. Als je worstelt met je mentale gezondheid, is het heel begrijpelijk dat je ook slechter slaapt.

Te veel of te weinig activiteit

Misschien denk je er niet direct aan, maar als je overdag niet erg actief bent geweest dan kan het moeilijker zijn om in slaap te komen. Je systeem heeft beweging nodig om energie kwijt te kunnen. Als je te weinig beweegt op een dag, kan het heel goed zijn dat je slechter slaapt. Maar andersom kan ook, als je vlak voordat je gaat slapen nog intensieve oefeningen doet, dan kun je ook moeilijker in slaap komen.

Pijn en ziek zijn

Nog een oorzaak van slecht slapen is het ervaren van pijn en kwaaltjes. Als je ziek bent, slaap je natuurlijk slechter. Maar ook als je last hebt van blessures of chronische pijn dan is het moeilijk om goed in slaap te komen. En als je zwanger bent of ouder bent van een kindje dan is je weerstand meestal lager en heb je eerder last van kwaaltjes, ben je vaker ziek of word je nachtrust onderbroken.

Gebrek aan goede slaapgewoonten

Een goed begin is het halve werk, en zo is het ook met een goede nachtrust. Nog een veelvoorkomende oorzaak van slecht slapen is namelijk het gebrek aan goede slaapgewoonten. Een slecht matras of kussen kan zorgen voor een minder goede nachtrust. Maar wat je doet voordat je gaat slapen, draagt ook bij aan de manier waarop je in slaap valt. Het maakt een groot verschil of je voordat je in slaap probeert te vallen nog tv hebt gekeken en aan het discussiëren bent of een boek hebt gelezen en een ontspanningsoefening hebt gedaan.

De oplossing voor slecht slapen

In hoeveel van deze veelvoorkomende redenen voor slapeloosheid herken jij je? De meeste mensen kunnen zich wel vinden in minstens een van de oorzaken achter slecht slapen. Toch is er vaak één dieperliggend probleem dat al deze klachten verklaart, namelijk het feit dat we in deze maatschappij nog maar moeilijk echt diep kunnen ontspannen. Om in een diepe slaap te komen, heb je een ontspannen zenuwstelsel nodig zodat alle processen goed met elkaar samenwerken en je minder last hebt van fysieke, mentale en lichamelijke klachten. Geen zorgen! Een simpele stap die je kunt zetten om slecht slapen tegen te gaan, is dan ook goed voor je zenuwstelsel zorgen. Alle unieke sessies bij House of Deeprelax zijn erop gericht om jouw dagelijkse stresslevels te verminderen en je zenuwstelsel tot rust te brengen. Maak een gratis account en ontdek 7 korte sessies.