In dit artikel
Slapend je leven transformeren: het klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Toch is Yoga Nidra een krachtige yogavorm die dit mogelijk maakt. Wat is Yoga Nidra, wat is het effect en hoe begin je ermee? In dit artikel geven we uitgebreid antwoord op de vraag wat is yoga nidra en delen we alles over deze krachtige meditatie techniek.
Yoga Nidra is een aparte stroming binnen de yogafilosofie die steeds populairder wordt. De Yoga Nidra zoals wij die kennen is in 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati. Hij heeft de eeuwenoude technieken uit de yoga teksten (sutra’s) van Patanjali, de ‘vader’ van de yoga, vanuit zijn eigen ervaringen vertaald naar deze tijd. Hij ontdekte tijdens zijn studie dat er een staat is tussen waken en slapen, waarin je niet meer wakker bent maar ook
niet slaapt. In deze staat trekken verschillende zintuigen zich terug, waardoor je in diepere lagen van het onderbewustzijn terechtkomt. Dit zorgt voor diepe ontspanning in je hoofd en in je lijf. Deze staat bereik je normaliter alleen in je diepe slaap, maar tijdens een Yoga Nidra sessie kun je ook in deze hersenstaat terechtkomen.
Wat is Yoga Nidra?
Sommige mensen denken dat Yoga Nidra de eindontspanning na een yogales is. Of dat het
een slaapmeditatie is. Wat is Yoga Nidra? Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaapyoga’ maar het is niet de bedoeling om tijdens de sessie in slaap te vallen. Yoga Nidra is een techniek waarbij je (in tegenstelling tot actieve vormen van yoga) alleen maar hoeft te liggen en luisteren. De meeste zintuigen trekken zich terug, maar het gehoor blijft actief. Terwijl je bij bewustzijn blijft, bevindt je je ergens tussen slapen en waken: een diep ontspannen staat van je hersenen. In die staat kun je door de stapsgewijze begeleiding in een Yoga Nidra sessie contact maken met je onderbewustzijn en blokkades, trauma’s en overtuigingen die daar liggen opgeslagen transformeren.
Het belang van goede begeleiding
Nu je weet wat yoga nidra is, wil je het misschien wel eens ervaren. Het is echter niet de bedoeling om zelf een Yoga Nidra sessie te doen zonder ondersteuning. Een sessie bestaat uit verschillende onderdelen waardoor je stap voor stap in een diepe staat van ontspanning komt en je brein kunt herprogrammeren. Een goede Yoga Nidra sessie bestaat bijvoorbeeld uit deze elementen:
- Zintuigen tot rust brengen
- Bewust ademhalen
- Intentie zetten
- Lichamelijke sensaties ervaren
- Hypnosetechnieken
- Visualisatie
Met behulp van deze technieken kun je oude herinneringen verwerken, overtuigingen transformeren en ballast uit je systeem opruimen. Zo ontstaat er ruimte om een krachtige intentie te zetten en je diepste verlangen te manifesteren vanuit rust en ontspanning. Om vervolgens rustig en fris uit de sessie wakker te worden.
De invloed van Yoga Nidra op jouw systeem
Yoga Nidra klinkt zo bijna als een wondermiddel en dat is het eigenlijk ook. Deze meditatievorm heeft effect op je zenuwstelsel, je onderbewustzijn én je lichaam. Wat is yoga nidra en de invloed op jouw systeem? Dat zit zo.
Een kalm zenuwstelsel
We zijn in deze prestatiemaatschappij geneigd om altijd maar aan te staan. Onze hersenen krijgen dagelijks duizenden prikkels binnen. Terwijl ons brein nog steeds gebouwd is op de informatieverwerking uit de prehistorie. Veel mensen ervaren daardoor stress en overprikkeling en leven constant in de overlevingsmodus van het zenuwstelsel. Met Yoga Nidra trap je op de rem en breng je je brein tot rust. Onderzoek laat zien dat deze vorm van
mediteren een effectieve manier is om de activiteit in de hersenen naar beneden te brengen en over te schakelen naar het ontspannen deel van het zenuwstelsel.
Toegang tot het onderbewustzijn
Als je Yoga Nidra beoefent kom je in contact met je onderbewustzijn, waardoor andere delen van je brein naar de achtergrond schuiven. Zo word je analytische mind minder actief. Dit is het deel van je hersenen dat bijvoorbeeld beperkingen en blokkades opwerpt in het dagelijks leven. Doordat dit kritische deel tijdens een Yoga Nidra sessie naar de achtergrond schuift, ontstaat er als het ware een ruimte waarin je nieuwe overtuigingen in je onderbewustzijn kunt planten. Tijdens een sessie werk je met een positieve intentie die de aandacht stuurt naar wat je wilt aantrekken in je leven. Slapend je leven transformeren is dus niet zomaar een kreet, maar het is wetenschappelijk bewezen. Dit maakt Yoga Nidra zo’n transformatieve techniek.
Een helende reis door de kosha’s
Het zal je inmiddels opvallen dat de vraag wat is yoga nidra, een uitgebreid antwoord vraagt. Naast de transformatieve samenwerking met het onderbewustzijn, is Yoga Nidra er namelijk op gericht om balans en heling te brengen op meerdere niveaus. Deze niveaus worden ook wel kosha’s genoemd. Dit zijn de subtiele dimensies waaruit de menselijke persoonlijkheid bestaat. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vijf kosha’s, dimensies die met elkaar in verband staan en samen bepalend zijn voor wie je bent en hoe je je voelt. Dit zijn de 5 kosha’s waar Yoga Nidra zich op baseert:
- Annamaya Kosha: dit is het fysieke lichaam, het omhulsel van vlees en botten dat
wij bewonen. Het wordt geassocieerd met zintuiglijke waarneming en fysieke
sensaties. - Pranamaya Kosha: dit is het energetisch lichaam, dat bestaat uit levenskracht of prana. Het omvat de vitale energieën en ademhaling en beïnvloedt de stroom van energie in het fysieke lichaam.
- Manomaya Kosha: dit is het mentale lichaam, waar gedachten en emoties ontstaan. Het omvat de geestelijke processen en het denken en wordt geassocieerd met het ego en de persoonlijkheid.
- Vijnanamaya Kosha: dit is het intellectuele lichaam, dat zich bezighoudt met wijsheid, onderscheidingsvermogen en intuïtie. Het is verbonden met diepere inzichten en innerlijke wijsheid.
- Anadamaya Kosha: dit is het diepste niveau van het zelf of de Ziel, oftewel de kern van het bewustzijn. Het is de bron van gelukzaligheid en verbondenheid met het universele bewustzijn.
Hoe we ons voelen, hoe gezond we zijn en hoeveel betekenis we kunnen geven aan het leven, hangt voor een groot deel af van hoe goed we zorgen voor alle dimensies van ons bestaan, en in hoeverre alle lagen tot hun recht komen. Tijdens een Yoga Nidra sessie reis je door deze verschillende dimensies en activeer je het zelfhelend vermogen van het lichaam. Dit zorgt voor balans in je systeem.
Meer over de invloed van Yoga Nidra op jouw systeem lees je hier.
Wat is het verschil tussen yoga nidra en meditatie?
Dus Yoga Nidra is eigenlijk meer een meditatievorm dan een yogavorm? Dat klopt! Nu je antwoord hebt op de vraag ‘Wat is Yoga Nidra?’ vraag je je misschien af wat dan het verschil is tussen Yoga Nidra en andere vormen van mediteren. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende meditaties. Van emotie meditatie tot aan stilte meditatie en manifestatie meditatie, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een meditatie voor. Wat het verschil is tussen Yoga Nidra en geleide meditatie leggen we je uit.
De truc zit in de techniek
Eerder vertelden we al dat Yoga Nidra een techniek is die bestaat uit verschillende elementen. De manier waarop deze elementen zijn opgebouwd bepaalt de intensiteit van de sessie. Het geheim van Yoga Nidra schuilt dan ook in de techniek. Als de sessie goed is opgebouwd dan verlaat je de wakkere staat van zijn en kom je in een staat terecht die vergelijkbaar is met de staat waarin je verkeert tijdens je diepe slaap.
Tijdens een ‘gewone’ geleide meditatie blijf je in de waaktoestand van je bewustzijn en richt je je aandacht op een taak, zoals het voelen van sensaties in je lichaam of het focussen op je ademhaling. Bij beide vormen van meditatie richt je de aandacht dus op je binnenwereld, maar de manier waarop je mediteert en de invloed van de meditatie wordt bepaald door de aanwijzingen die je volgt.
Wil je meer weten over de verschillen tussen meditatie en Yoga Nidra? In dit blog vertellen we je er meer over.
Non-Sleep Deep Rest (NSDR) de Yoga Nidra hype uit Amerika
In Amerika duikt de term Non-Sleep Deep Rest (NSDR) steeds vaker op als meditatievorm. Google CEO Sundar Pichai zweert er bijvoorbeeld bij. Hij voegt het toe aan zijn dagelijkse rituelen en het is voor hem een powernap om al zijn energieniveaus weer aan te vullen…
Klinkt bekend? Dat klopt! Neurowetenschapper Andrew Huberman van de University of Stanford heeft de term Non-Sleep Deep Rest de wereld in gebracht om Yoga Nidra in een nieuw jasje te steken. Zo hoopt hij mensen die misschien minder met spirituele concepten als meditatie en yoga hebben aan te spreken om meer aandacht te besteden aan ontspanningsoefeningen.
Meer lezen? Hier lees je alles over NSDR de Yoga Nidra hype uit Amerika.
De voordelen van Yoga Nidra
De effecten van Yoga Nidra zijn per persoon verschillend, maar veel mensen ervaren voordelen van deze transformatieve meditatievorm. Ook de wetenschap ontdekt steeds meer positieve effecten. Wat is yoga nidra en welke voordelen heeft het Wij zetten de belangrijkste voordelen van Yoga Nidra voor je op een rij.
Liggen en luisteren
Een van de grootste voordelen van deze techniek is dat iedereen het kan. Je hoeft letterlijk alleen maar te liggen en te luisteren. Je zoekt een fijne en comfortabele plek, zet je koptelefoon op en je wordt meegenomen op een innerlijke reis.
Vier uur slaap in slechts 20 minuten
Er wordt vaak gezegd dat een Yoga Nidra sessie van slechts 20-30 minuten gelijk staat aan vier uur diepe slaap. Dit maakt deze meditatievorm ook uitermate geschikt als pauzemoment tijdens je dag om je lichaam weer in balans te brengen en je energieniveau op peil te houden.
Diep transformerend
Yoga Nidra brengt diepe ontspanning, kalmeert je zenuwstelsel en brengt je in diepe hersenstaten, waardoor het mogelijk wordt om beperkende overtuigingen en oude ballast aan te kijken en te transformeren. Met positieve intenties trek je een nieuwe werkelijkheid aan.
Meer voordelen van Yoga Nidra ontdekken? In deze blog delen we vijf waanzinnige voordelen.
Beter slapen met Yoga Nidra
Nog een voordeel van Yoga Nidra dat extra aandacht verdient, is dat je beter kunt slapen met behulp van slaap yoga. Yoga Nidra betekent vrij vertaald ‘slaap yoga’ en hoewel je deze meditatievorm elk moment van de dag kunt inzetten, wordt het ook vaak gebruikt om de kwaliteit van slaap te verbeteren. Veel mensen ervaren namelijk slaapproblemen door verschillende factoren zoals stress, leefstijlkeuzes en medische aandoeningen. Zo had volgens het CBS ruim één op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder in 2021 moeite met in slaap vallen, door slapen of te vroeg wakker worden. Een Yoga Nidra sessie voor het slapengaan kan dan uitkomst bieden.
Slapen als doornroosje
Dat Yoga Nidra helpt om beter te slapen begrijp je na het lezen van dit artikel wellicht wel. Tijdens een sessie geef je je lichaam de kans om van de fight of flight modus over te schakelen naar de rest of digest modus. Terwijl je zenuwstelsel kalmeert, daalt je hersenactiviteit en bereid je je lichaam letterlijk voor op een diepe slaap. Onderzoek laat zien dat tijdens een yoga nidra sessie het cortisolniveau van de deelnemers daalt en de kwaliteit van slaap verbetert. Inslapen wordt makkelijker, je wordt minder snel wakker ‘s nachts en je slaapt dieper.
Beter slapen met Yoga Nidra? Deze tips helpen je bij een avondritueel.
Tips om te beginnen met Yoga Nidra
Iedereen kan slaap yoga beoefenen. Om te beginnen heb je alleen een moment voor jezelf, een geleide sessie en een fijne plek nodig. Wij zetten een aantal tips om te beginnen met Yoga Nidra voor je op een rijtje.
Bij een yogaschool
Er zijn tegenwoordig veel yogascholen met een uitgebreid aanbod aan verschillende yogalessen. Naast Yin yoga, Hatha yoga en Kundalini yoga, staat ook Yoga Nidra steeds vaker op het lesrooster. Vaak vind je deze lessen aan het einde van de dag zodat je daarna zo je bed in kan duiken voor een diepe herstellende slaap.
Teacher training
Ben je enthousiast over Yoga Nidra, dan kun je ook een teacher training volgen. Zo dompel je je volledig onder in de techniek en kun je de kracht ervan tegelijkertijd zelf ervaren. Bij House of Deeprelax gaven we een Yoga Nidra training, maar je kunt een training bijvoorbeeld ook bij Arhanta volgen.
Start met Yoga Nidra via House of Deeprelax
Nu je weet wat yoga nidra is, ben je vast benieuwd wat het voor jou kan betekenen? De enige manier om daar antwoord op te krijgen, is door het zelf te ervaren! Daarom kun je bij House of Deeprelax heel laagdrempelig starten met Yoga Nidra en al onze andere sessies. Probeer nu 14 dagen gratis een aantal sessies via onze app!
Veelgestelde vragen bij Yoga Nidra
Yoga Nidra beoefen je liggend op je rug met een dekentje over je heen en eventueel een oogmasker op. Het is niet de bedoeling dat je in slaap valt. Je hoeft alleen maar te liggen, te luisteren en je over te geven aan de begeleiding.
Je kunt Yoga Nidra elk moment van de dag beoefenen. Het is alleen niet aan te raden om vlak na het eten een sessie te doen, omdat je dan vaak sneller in slaap valt. Het is voor iedereen toegankelijk en helpt je om op diep niveau te ontspannen.
Een Yoga Nidra sessie duurt tussen de 15 en 45 minuten. Tijdens een sessie doorloop je verschillende stappen om in een diepe hersenstaat te zakken. Hoe langer de sessie duurt, hoe meer tijd er is om hier helemaal in te zakken.