Zo transformeer je slapend je leven

Ontspanning

Wat is Yoga Nidra?

Slapend je leven transformeren: het klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Toch is Yoga Nidra een krachtige yogavorm waarmee dit mogelijk is. Wat is Yoga Nidra eigenlijk? In dit artikel leggen we je uit waar Yoga Nidra vandaan komt en hoe het werkt.

De geschiedenis van Yoga Nidra

Yoga Nidra is een aparte stroming binnen de yogafilosofie die steeds populairder wordt. De Yoga Nidra zoals wij die kennen is in 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati. Hij heeft de eeuwenoude technieken uit de yoga teksten (sutra’s) van Patanjali, de ‘vader’ van de yoga, vertaald en omgebogen vanuit zijn eigen ervaringen. Hij ontdekte tijdens zijn studie dat er een staat is tussen waken en slapen, waarin je niet meer wakker bent maar ook niet slaapt. Verschillende zintuigen trekken zich terug, waardoor je in diepere lagen van het onderbewustzijn terechtkomt. Deze staat bereik je normaal alleen in je diepe slaap en zorgt voor diepe ontspanning in je hoofd en lijf.

Wat doet Yoga Nidra?

Sommige mensen denken dat Yoga Nidra de eindontspanning na een yogales is. Of dat het een slaapmeditatie is. Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaapyoga’ maar het is niet de bedoeling om tijdens de sessie in slaap te vallen. Yoga nidra is een techniek waarbij je (in tegenstelling tot actieve vormen van yoga) in overgave lekker mag liggen en luisteren. De meeste zintuigen trekken zich terug, alleen het gehoor blijft actief. Terwijl je bij bewustzijn blijft, bevindt je je ergens tussen slapen en waken: een diep ontspannen staat van je hersenen. In die staat kun je door de stapsgewijze begeleiding in een Yoga Nidra sessie contact maken met je onderbewustzijn en blokkades, trauma’s en overtuigingen die daar liggen opgeslagen transformeren. Zo activeert Yoga Nidra het zelfhelend vermogen en heeft het waanzinnige voordelen.

Yoga Nidra: slapend je leven transformeren

Het is niet de bedoeling om zelf een Yoga Nidra sessie te doen zonder ondersteuning. Juist de begeleiding zorgt ervoor dat je in een diepe staat van ontspanning komt en je jezelf kunt herprogrammeren. Een sessie bestaat uit verschillende onderdelen die je stap voor stap ondersteunen in dit proces. Zo breng je eerst de zintuigen tot rust, doe je een bodyscan en zet je een sankalpa: een krachtige intentie voor de sessie. Vervolgens beweeg je door het lichaam, volg je je ademhaling en word je je bewust van lichamelijke sensaties, waardoor je in een diepe staat van ontspanning komt. In deze staat kunnen je hersenen met behulp van hypnosetechnieken en visualisaties indrukken verwerken, waardoor je oude herinneringen, overtuigingen en ballast kunt transformeren. Nadat er ruimte is gemaakt in je systeem, is er ruimte om je krachtige intentie te herhalen en je diepste verlangen te manifesteren vanuit rust en ontspanning. Om vervolgens rustiger en frisser wakker te worden.

FAQ over Yoga Nidra

Hoe beoefen je Yoga Nidra?
Yoga Nidra beoefen je liggend op je rug met een dekentje over je heen en eventueel een oogmasker op. Het is niet de bedoeling dat je in slaap valt. Je hoeft alleen maar te liggen, te luisteren en je over te geven aan de begeleiding.

Wanneer beoefen je Yoga Nidra?
Je kunt Yoga Nidra elk moment van de dag beoefenen. Het is alleen niet aan te raden om vlak na het eten een sessie te doen, omdat je dan vaak sneller in slaap valt. Het is voor iedereen toegankelijk en helpt je om op diep niveau te ontspannen.

Hoe lang duurt een Yoga Nidra sessie?
Een Yoga Nidra sessie duurt tussen de 15 en 45 minuten. Tijdens een sessie doorloop je verschillende stappen om in een diepe hersenstaat te zakken. Hoe langer de sessie duurt, hoe meer tijd er is om hier helemaal in te zakken.

Start met Yoga Nidra via House of Deeprelax

Ben jij nieuwsgierig wat Yoga Nidra is en wat het voor jou kan betekenen? De enige manier om daar antwoord op te krijgen, is door het zelf te ervaren. Daarom kun je bij House of Deeprelax heel laagdrempelig starten met Yoga Nidra en al onze andere sessies. Word gratis lid en ga mee op een ontspannen avontuur.

Geschreven door Eliane Bernhard
Tags
  • meditatie
  • Slaap Yoga
  • transformeren
  • Yoga Nidra

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.