Wat als ik in slaap val? Hoe haal ik het meeste uit mijn sessie? Waar moet ik beginnen? Logische vragen die je kunt hebben als je begint met Yoga Nidra beoefenen. Wij helpen je graag op weg met deze tips.

Slaap Yoga beoefenen zonder in slaap te vallen

Een van de meest gestelde vragen over slaap yoga (Yoga Nidra) is of je wel in slaap mag vallen en hoe je dit kunt voorkomen. Vaak heb je het idee dat je in slaap bent gevallen tijdens een ontspannen Yoga Nidra sessie, maar 9 van de 10 keer is dit niet het geval. Dat komt doordat je in de Delta staat van je hersenen terechtkomt. Dit is een staat die vergelijkbaar is met je diepe slaap. Je bewustzijn is tijdens slaapyoga echter nog wel actief.

Test je bewustzijn

Met een simpel trucje kun je achterhalen of je helemaal in slaap gevallen bent. Als jij de laatste zinnen van een sessie bewust meekrijgt dan ben je niet in slaap gevallen want je bewustzijn registreert nog aanwijzingen. Word je pas 5 of 10 minuten na de sessie wakker, dan is de kans groot dat je in slaap gevallen bent. Dit is helemaal niet erg want het betekent dat je lichaam eraan toe was. Om te kunnen ontspannen en wakker te blijven tijdens een sessie moet je eerst uitgerust zijn. Pas als je reserves zijn aangevuld, kun je je concentreren op het beoefenen van slaap yoga zonder in slaap te vallen.

Wil je meer weten over de invloed van Yoga Nidra op je hersenen en je onderbewustzijn? In dit artikel lees je er alles over.

 

Tips om slaap yoga te beoefenen

Om slaap yoga (yoga nidra) te beoefenen, heb je niet veel nodig. Een fijne plek waar je niet gestoord kunt worden, een koptelefoon of oortjes en dekens en kussentjes om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Het effect van een Yoga Nidra sessie is wel het meest optimaal als je tijdens de hele sessie wakker blijft. Wil je het meeste uit je sessie halen? Deze tips helpen je met slaap yoga beoefenen zonder in slaap te vallen.

1. Plaats vooraf een intentie om wakker te blijven

Het helpt om vooraf een intentie te plaatsen die je eraan herinnert wakker te blijven. Bijvoorbeeld: “Ik beoefen Yoga Nidra en ik blijf wakker.”Als je het gevoel hebt dat je tijdens de sessie afdrijft, kan het voldoende zijn om jezelf aan die intentie te herinneren. Als dat niet het geval is, kun je wankelen tussen waakzaamheid en slaap, vooral als de oefening 20 minuten of langer duurt. Ook dat is helemaal goed. Overgave is in deze tijd één van de moeilijkste dingen die er is. En je bereikt alleen die diepe hersen staten, wanneer jouw systeem zich kan overgeven. Je kunt ook oefenen met kortere sessies en het dan steeds verder oprekken tot sessies van 40-50 minuten.

2. Integreer Yoga Nidra in je ochtendritueel

In de ochtend staan je hersenen vaak direct aan in de actieve Beta hersenstaat. Dit kan ervoor zorgen dat je in de ochtend minder makkelijk tot die diepste hersenstaten komt. Daarentegen kan het daardoor in de ochtend wel makkelijker zijn om wakker te blijven tijdens een sessie. Probeer eens een wat kortere ochtendsessie. Op deze manier krijg je bewust alle visualisaties, intentie momenten en sensaties mee. Daarnaast is het super krachtig om je dag te beginnen met een ontspannen ochtendritueel. Win win toch?

3. Luister een tijdje naar dezelfde sessie

Het kan helpen om een tijd lang dezelfde sessie als favoriet aan te houden. Bekendheid met de sessie biedt extra ontspanning, waardoor de reis naar binnen meer bekend en vertrouwd voelt. Als je met een nieuwe Yoga Nidra sessie begint, is de meest gebruikelijke ervaring dat je in en uit bewustzijn drijft. Hoewel je de sessie onbewust wel meekrijgt, is het soms fijn om alles bewust mee te krijgen. Experimenteer daarom eens een tijdje met het luisteren naar dezelfde sessie en ervaar wat dat voor je doet.

4. De powernap tip

Net als je bij het doen van een powernap het beste je sleutelbos in je handen kunt houden, zijn er bij Yoga Nidra ook een paar fysieke trucjes die je helpen niet in slaap te vallen. Probeer eens het volgende: terwijl je ligt op je rug met je armen langs je lichaam, buig je een van je ellebogen zodat je vingers naar de lucht wijzen. De bovenarm en schouder rusten op de grond en alleen je onderarm en hand zijn in de lucht. Elke keer dat je in slaap valt, zal je hand naar je lichaam of de grond vallen en je wakker maken. Doe dit alleen als je zelfs na bovenstaande tips nog steeds iedere keer in slaap valt.

5. Probeer eens een andere houding

Slaap yoga (Yoga Nidra) beoefenen, doe je traditioneel gezien in Savasana. Je ligt in deze houding met je rug op de grond en je armen naast je lichaam. Om te voorkomen dat je in slaap valt, kun je eens op je zij gaan liggen. Vaak wordt aangeraden om op je rechterzij te gaan liggen, dit is gunstiger voor de ligging van je organen. Toch is het vooral belangrijk dat je een houding aanneemt waarin je je het prettigst voelt. Tenzij je zwanger bent, dan is het advies om bij langere sessies op je linkerzij te gaan liggen.  Zorg dat je jezelf in een zijwaartse houding altijd goed ondersteunt met dekens en kussens aan de voor en achterkant van je lichaam. Ook zittende yoga nidra is een optie. Dat kan lekker ontspannen op de bank, in een gemakkelijke stoel en als je jezelf echt wilt uitdagen, op een bolster. Toch is overgave en ontspanning van het lichaam in Yoga Nidra key, dus zorg altijd voor een comfortabele houding.

Slaap yoga beoefenen met House of Deeprelax

Deze tips helpen je om slaap yoga te beoefenen zonder in slaap te vallen. Maar ons beste advies: neem het moment zoals het komt en laat je lichaam aangeven wat het nodig heeft. We bepalen al zoveel met ons hoofd en jouw lichaam heeft misschien wel veel behoefte aan slaap of rust.

Wil jij onze unieke slaap yoga, beter bekend als Deeprelax Yoga Nidra, ervaren? Probeer het nu 14-dagen gratis bij House of Deeprelax.

Veelgestelde vragen bij slaap yoga (Deeprelax Yoga Nidra)