Diepe ontspanning in je lijf, je brein resetten én opladen door geleide slaapmeditatie? Het zijn slechts een paar van de waanzinnige voordelen van Yoga Nidra. In dit artikel zetten we de vijf beste voordelen van slaap yoga op een rijtje.

Yoga Nidra is een populaire meditatievorm en dat is niet gek, iedereen kan het! Dat is lang niet het enige voordeel van deze yogavorm, ook de wetenschap ontdekt steeds meer voordelen van Yoga Nidra zoals het verlagen van je stressniveau en het verminderen van angst. In dit artikel delen we vrij wonderlijke voordelen van Yoga Nidra met je.

Dit zijn de voordelen van Yoga Nidra

Wist je dat een goede Yoga Nidra sessie van 30 minuten gelijk staat aan drie tot vier uur diepe slaap? Door de ontspannen staat waarin je komt, worden allerlei processen in je lichaam hersteld en gevoed. Dat zorgt ervoor dat je je fysiek en mentaal beter gaat voelen.

Als je meer wilt lezen over wat Yoga Nidra is en hoe het komt dat deze meditatievorm zo’n positieve invloed heeft op je systeem, lees dan dit artikel.

1. Je hoeft alleen maar te liggen en te luisteren

Een van de simpelste voordelen van Yoga Nidra is natuurlijk de vorm. Er is geen eenvoudigere manier van mediteren dan Yoga Nidra. Het enige dat je hoeft te doen is te liggen, te luisteren en je over te geven aan de begeleiding. Terwijl je ligt op je bed of op de bank laat je je meevoeren op een diepe reis waardoor je in een staat tussen waken en slapen terechtkomt.

2. Je zenuwstelsel komt tot rust

Om je goed te voelen, is het belangrijk dat je lichaam kan schakelen tussen inspanning en ontspanning. Als je veel aan het werk bent, voor je gezin zorgt of sociale activiteiten hebt, dan span je je in en trapt je zenuwstelsel op het gaspedaal. Een van de voordelen van Yoga Nidra is dat je tijdens een sessie het rempedaal activeert waardoor je zenuwstelsel tot rust komt en je diepe ontspanning kunt ervaren. Je ervaart daardoor minder stress en angst.

3. Je komt in contact met je binnenwereld

Terwijl we dagelijks druk bezig zijn in de buitenwereld, brengt Yoga Nidra je weer in contact met je binnenwereld. Met behulp van de stapsgewijze begeleiding in een sessie kom je in contact met je kern en wat er in je leeft. Het voordeel hiervan is dat je stil leert staan bij wat er in je leeft, belemmerende gedachten en onderdrukte emoties ruimte geeft en vanuit een liefdevolle basis in jezelf verder kunt.

4. Je kunt jezelf herprogrammeren

Tijdens een Yoga Nidra sessie kom je in diepere staten van je hersenen terecht. Waar je hersenen als je bezig bent erg actief zijn, komen ze tijdens een sessie helemaal tot rust. In dit onderzoek werd deze verlaging in de hersenactiviteit gemeten met behulp van scans. Als je in deze diepe staat van je hersenen verkeert, kun je een krachtige intentie in je onderbewustzijn plaatsen. Zo plant je een zaadje voor jouw diepste verlangen en kun je beperkende overtuigingen stap voor stap transformeren.

5. Je wordt uitgerust en frisser wakker

Je lichaam kan pas herstellen als het in rust is. Tijdens een Yoga Nidra sessie kom je in de diepere theta en delta staten van je hersenen terecht. In deze staten verkeer je normaal gesproken alleen als je in diepe slaap bent. Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt dan geactiveerd door de hormonen die vrijkomen en je kunt zo op diep niveau herstellen. Een van de waanzinnige voordelen van Yoga Nidra, want na een sessie van 30 minuten word je uitgerust en frisser wakker.

Ontdek de voordelen van Yoga Nidra met House of Deeprelax

Wil jij de voordelen van Yoga Nidra ook ontdekken? Dan kun je dat het beste zelf ervaren. Je kunt natuurlijk naar een fijne yogaschool gaan, maar bij House of Deeprelax kun je ook heel laagdrempelig starten met Yoga Nidra en al onze andere sessies. Word lid en ga mee op een ontspannen avontuur.

Veelgestelde vragen bij Yoga Nidra

Wat is het verschil tussen Yoga Nidra en meditatie?

Het verschil tussen meditatie en Yoga Nidra heeft te maken met de staat van bewustzijn waarin je tijdens de meditatie verkeert. In meditatie blijf je in de waaktoestand van het bewustzijn en focus je je mind, terwijl gedachtenpatronen, emoties, sensaties en beelden voorbij kunnen komen. In Yoga Nidra meditatie verlaat je de wakkere staat, ga je voorbij droomstaat en in een diepe slaap, terwijl je wakker blijft.

Hoe zorg je dat je niet in slaap valt tijdens Yoga Nidra?

Het is in principe niet de bedoeling dat je in slaap valt tijdens Yoga Nidra. Om wakker te blijven kun je vooraf een intentie plaatsen, een Yoga Nidra sessie in de ochtend doen of een paar keer naar dezelfde sessie luisteren.

Wat maakt Yoga Nidra zo helend?

Yoga Nidra is een unieke meditatievorm die helend is op verschillende niveaus. Doordat je tijdens een Yoga Nidra sessie in een diepe ontspanning komt, geef je je systeem de kans om zich te herstellen. Hierdoor neemt stress af, maakt je lichaam gelukshormonen aan en kun je nieuwe overtuigingen in je brein planten.