MEER DAN GEWOON SOMBER ZIJN

Depressie

Volgens de WHO lijden wereldwijd meer dan 264 miljoen mensen aan een depressie.

Dit klinkt ongelooflijk, maar is helaas de realiteit. Jaarlijks lijden één op de vijftien mensen aan depressie en één op de zes mensen zal op een bepaald moment in zijn/haar leven, een depressieve aanval krijgen. Het komt voor onder alle leeftijden, ongeacht ras en geslacht. In vergelijking met mannen, hebben vrouwen er over het algemeen wel vaker last van.

Wat is een depressie?

Een depressie is een mentale aandoening die een zodanige invloed op je gemoedstoestand en gevoelens heeft, dat je nergens meer plezier aan beleeft en totaal geen interesse meer hebt in de mensen en dingen om je heen. Vaak ben je ook niet meer in staat normaal te functioneren. Niet thuis, en ook niet op het werk. Simpele dingen die je vroeger gemakkelijk afgingen, lijken nu ineens een enorme taak. In het ergste geval leidt depressie soms tot zelfmoord. Reden genoeg dus, om zo’n depressie serieus te nemen.

"Depressie is niet een teken dat je zwak bent, maar dat je heel lang sterk bent geweest"

Kenmerken van een depressie

  1. Negatieve gevoelens: je voelt je somber en terneergeslagen.
  2. Verlies van interesse in hobby’s en activiteiten: je hebt nergens meer plezier in.
  3. Veranderingen in gewicht en eetlust: je eet meer dan normaal waardoor je dikker wordt of je hebt juist geen eetlust meer waardoor je afneemt in gewicht.
  4. Slaapstoornissen en gebrek aan energie: je hebt moeite om in slaap te vallen en voelt je lusteloos.
  5. Gedachten van zelfmoord: Wie een heel heftige depressie heeft, ziet het soms helemaal niet meer zitten en lijkt zelfmoord de enige oplossing.

Oorzaak Depressie

De twee voornaamste factoren die kunnen leiden tot een depressie, zijn stress en angstgevoelens.  Vandaar dat mensen die pessimistisch geaard zijn en mensen die veel piekeren en die last hebben van een minderwaardigheidsgevoel, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Al die karaktereigenschappen leiden namelijk tot een verhoogd stressniveau en een groter gevoel van angst. Bovendien belemmeren diezelfde eigenschappen je aan de andere kant ook om goed met stress en angst om te kunnen gaan.

Hoe kun je een depressie voorkomen?

Het goede nieuws is dat een depressie behandeld kan worden. Nog beter nieuws is dat een depressie voorkomen kan worden, wat altijd nog beter is dan genezen.

Om een depressie te voorkomen, is het belangrijk te leren adequaat om te gaan met stress en angst en om een positieve houding te hebben. Dit kun je onder andere bereiken door middel van meditatie.

Meditatie is namelijk een goede manier :

  1. om negatieve gedachten en gevoelens om te zetten naar positieve gedachten en gevoelens’,
  2. om gepieker en gevoelens van angst van je af te kunnen zetten
  3. om stress te verminderen en te ontspannen en zo rust in je hoofd en in je leven in te bouwen.

Het voordeel van meditatie is dat je het tot een vast onderdeel van je dagelijkse routine kunt maken, wat je in staat stelt een evenwichtiger leven te leiden. En meditatie kan vrijwel altijd en overal toegepast worden. 

Yoga Nidra bij herstel van burn-out

Yoga Nidra is een krachtige manier om het zelfhelend vermogen van het lichaam en brein aan te spreken. Dat ervaren onze gebruikers ook. 

Wil je dit ook ervaren? Via de Deeprelax Nidra app kun je onbeperkt luisteren naar 50 geleide meditaties, Yoga Nidra sessies, wandelmeditaties en ademsessies. Voel zelf wat het met je doet. 

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.