Een depressie kan je zodanig beïnvloeden dat je nergens meer plezier aan beleeft. Door middel van meditatie leer je adequaat om te gaan met stress en angst.
Volgens de WHO lijden wereldwijd meer dan 264 miljoen mensen aan een depressie.
Dit klinkt ongelooflijk, maar is helaas de realiteit. Jaarlijks lijden één op de vijftien mensen aan depressie en één op de zes mensen zal op een bepaald moment in zijn of haar leven, een depressieve aanval krijgen. Depressie komt voor onder alle leeftijden, ongeacht ras en geslacht. In vergelijking met mannen, hebben vrouwen er over het algemeen wel vaker last van.
Wat is een depressie nou eigenlijk? Hoe kan je een depressie herkennen? Hoe ontstaat het en kan het voorkomen worden?
Daar geven wij in dit artikel antwoord op.
Wat is een depressie?
Depressie is een mentale aandoening die een zodanige invloed op je gemoedstoestand en gevoelens heeft, dat je je teneergeslagen voelt en negatief denkt. Een depressie kan zo heftig zijn en je zodanig beïnvloeden dat je nergens meer plezier aan beleeft en totaal geen interesse meer hebt in de mensen en dingen om je heen. Vaak ben je ook niet meer in staat normaal te functioneren. Niet thuis, en ook niet op het werk. Simpele dingen die je vroeger gemakkelijk afgingen, lijken nu ineens een enorme taak. In het ergste geval leidt depressie soms tot zelfmoord. Reden genoeg dus om zo’n depressie serieus te nemen.
Kenmerken van een depressie
Aan deze kenmerken kun je een depressie bij jezelf of bij anderen herkennen:
- Negatieve gevoelens: je voelt je somber en teneergeslagen.
- Verlies van interesse in hobby’s en activiteiten: je hebt nergens meer plezier in.
- Veranderingen in gewicht en eetlust: je eet meer dan normaal waardoor je dikker wordt of je hebt juist geen eetlust meer waardoor je afneemt in gewicht.
- Slaapstoornissen en gebrek aan energie: je hebt moeite om in slaap te vallen en voelt je lusteloos.
- Gedachten van zelfmoord: Wie een heel heftige depressie heeft, ziet het soms helemaal niet meer zitten en lijkt zelfmoord de enige oplossing.
Oorzaak van depressie
De twee voornaamste factoren die kunnen leiden tot een depressie, zijn stress en angstgevoelens. Vandaar dat mensen die pessimistisch geaard zijn, die veel piekeren en die last hebben van een minderwaardigheidsgevoel, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Al die karaktereigenschappen leiden namelijk tot een verhoogd stressniveau en een groter gevoel van angst. Bovendien belemmeren diezelfde eigenschappen je aan de andere kant ook om goed met stress en angst om te kunnen gaan.
Hoe meditatie helpt bij het voorkomen van depressie
Het goede nieuws is dat een depressie behandeld kan worden. Nog beter nieuws is dat een depressie voorkomen kan worden, wat altijd nog beter is dan genezen.
Om een depressie te voorkomen, is het belangrijk te leren adequaat om te gaan met stress en angst en om een positieve houding te hebben. Dit kun je onder andere bereiken door middel van meditatie.
Meditatie is namelijk een goede manier om:
- Negatieve gedachten en gevoelens om te zetten naar positieve gedachten en gevoelens’,
- Gepieker en gevoelens van angst van je af te kunnen zetten
- Stress te verminderen en te ontspannen en zo rust in je hoofd en in je leven in te bouwen.
Het voordeel van meditatie is dat je het tot een vast onderdeel van je dagelijkse routine kunt maken, wat je in staat stelt een evenwichtiger leven te leiden. En meditatie kan vrijwel altijd en overal toegepast worden.
Veelgestelde vragen bij depressie
Depressie is een stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door gevoelens van verdriet, hopeloosheid, vermoeidheid, slaapproblemen en een verminderd vermogen om plezier te ervaren.
De oorzaken van depressie zijn complex en kunnen zowel biologische, psychologische als sociale factoren omvatten. Genetica, hormonen, levensgebeurtenissen en stress kunnen allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van depressie.
Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om je depressieve klachten te verminderen. Allereerst is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent onder andere voldoende slaap, gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en sociale steun. Daarnaast kan het helpen om te praten over je gevoelens en gedachten, bijvoorbeeld met een vriend(in), familielid of therapeut. Ook ontspanningsoefeningen en mindfulness kunnen bijdragen aan het verminderen van depressieve klachten. Tot slot is het belangrijk om hulp te zoeken als je merkt dat je er zelf niet uitkomt. Dit kan bijvoorbeeld via je huisarts of een professionele hulpverlener.