een burn-out voorkomen is beter dan genezen

Burn-out

‘Een burn-out? Dat overkomt mij niet!’ Dit kun je lang denken; totdat het te laat is. Een burn-out komt altijd als een mokerslag: ineens is hij daar. Lees hier wat een burn-out precies is, hoe je de signalen herkent, hoe je ervan kunt herstellen en – liever nog – hoe je het kunt voorkomen. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.  

Zo’n 1,2 miljoen werkende Nederlanders loopt rond met burn-out gerelateerde klachten, aldus TNO. Dat is één op de zes, een gigantisch aantal. Dertig jaar geleden had vrijwel niemand het over een burn-out, inmiddels is het tot één van de grootste volksziekten gegroeid.

Wat is precies een burn-out?

Een burn-out krijg je niet zomaar, het is altijd het gevolg van een langdurige periode van stress en overspanning. Door lange tijd in standje ‘overdrive’ te staan, ben je langzaam al je fysieke en mentale energiereserves aan het opbranden. Zoiets gaat heel geleidelijk. Je kunt je lange tijd vermoeid en overspannen voelen, maar je duwt jezelf gewoon nog even door. 

Een lichaam is sterk en kan het lang volhouden. Totdat de batterij volledig leeg is en het je niet meer lukt hem op te laden. Op dit punt ga je van overspannen – het voorstadium – naar burn-out. En daar kun je maanden, soms wel jaren, zoet mee zijn; een lichaam heeft veel tijd nodig om de balans te herstellen. 

Aan welke signalen herken je een burn-out?

Voel jij dat je in de gevarenzone zit? Let dan extra goed op de signalen die je lichaam en je brein je geven. En nog belangrijker: luister ernaar. Want een burn-out wil je echt liever voorkomen. Je kunt de signalen van een potentiële burn-out herkennen in zowel fysieke als mentale klachten.  


Lichamelijke klachten die wijzen op een burn-out:

  • Je voelt je uitgeput en oververmoeid
  • Je slaapt slecht en onrustig
  • Je hebt last van hoofdpijn of duizeligheid
  • Je ervaart hartkloppingen of pijn in je borststreek
  • Je krijgt last van je darmen en je maag


Mentale klachten die wijzen op een burn-out:

  • Je concentratie en focus zijn ver te zoeken
  • Je voelt je opgejaagd en gehaast
  • Je verliest overzicht en grip op de situatie
  • Je ziet op tegen een (werk)dag
  • Je bent snel geïrriteerd, boos of gefrustreerd
  • Je kan makkelijk in huilen uitbarsten
  • Je piekert veel, hebt malende gedachten
  • Je zelfvertrouwen gaat achteruit, presteren lukt minder goed
"Zullen we nu even ophouden met alsmaar doorgaan?"

Hoe kan je een burn-out voorkomen?

Eén advies? Luister naar de signalen van je lichaam. Ook al is dat soms lastig, toch is het de enige wijze raad. Je zult je leven onder de loep moeten nemen om te kijken waar je gas terug kunt nemen. Net zoals je telefoon elke dag aan de oplader moet, geldt dat voor je lichaam net zo. 

De vraag is natuurlijk: hoe? Neem bewust minder hooi op je vork. Probeer te vertragen in alles wat je doet. Bespreek op je werk en thuis waar je tegenaan loopt. Plan bewust tijd in voor jezelf, elke dag opnieuw en kom die afspraken met jezelf na. Het is de enige manier om te voorkomen dat je opgebrand raakt. 

Herstellen van een burn-out: 5 tips

Herstel kost tijd, gun jezelf die tijd dan ook. Kijk naar wat jou tot rust brengt en oplaadt, waarbij deze vijf punten essentieel zijn:

  1. Beweeg
    Geen intensieve sportklasjes, houd je activiteiten rustig en traag. Een wandeling in de natuur heeft het meest kalmerende effect op je zenuwstelsel.
  2. Slaap
    Zorg voor een vaste routine, kijk ‘s avonds niet meer op je telefoon en probeer zoveel mogelijk uurtjes slaap te pakken. Te weinig slapen maakt je vatbaarder voor stress.
  3. Meditatie en Yoga Nidra
    Diepe ontspanning is essentieel bij het herstel van een burn-out. We hebben de Deeprelax Nidra app zo ontwikkeld dat je dit elke dag, wanneer je maar wilt, makkelijk kunt bereiken.
  4. Lummelen
    Af en toe helemaal niets doen voelt misschien wat onwennig, zeker in het begin. Maar het is een onontbeerlijk ingrediënt voor het herstel van een burn-out. De kunst is te leren genieten van al je lummel momentjes.
  5. Eet gezond
    Een van de manieren om goed voor je lichaam en je brein te zorgen, is door ze de beste bouwstoffen te geven. Zo min mogelijk suiker, cafeïne en alcohol en zoveel mogelijk verse groenten en fruit, je lichaam heeft het nodig – altijd, maar zeker nu.

Yoga Nidra bij herstel van burn-out

Yoga Nidra is een krachtige manier om het zelfhelend vermogen van het lichaam en brein aan te spreken. Dat ervaren onze gebruikers ook. 

Wil je dit ook ervaren? Via de Deeprelax Nidra app kun je onbeperkt luisteren naar 50 geleide meditaties, Yoga Nidra sessies, wandelmeditaties en ademsessies. Voel zelf wat het met je doet. Je kunt het nu zelfs 1 maand gratis proberen, zonder verplichtingen. 

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.