Als je last hebt van ADHD, dan denk je misschien niet direct aan mediteren op een kussentje. Toch kan het voor iemand die snel afgeleid is, goed zijn om manieren te vinden waarmee je de aandacht naar jezelf brengt en je innerlijke rust vergroot. Ontdek in dit artikel alles over Attention Deficit Hyperactivity Disorder en hoe je jezelf erin kunt ond
Wat is Attention Deficit Hyperactivity Disorder?
ADHD staat voor: Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een aangeboren ‘afwijking’ in de kleine delen van de hersenen. Als je ADHD hebt, reageer je sneller op prikkels dan mensen zonder de stoornis. Hierdoor lijkt het alsof je impulsief bent of niet de juiste sociaal gewenste reactie geeft die in een bepaalde situatie verwacht wordt. Alhoewel er in het algemeen vaak gesproken wordt over een ‘druk persoon’ is ADHD veel meer dan alleen maar hyperactiviteit.
Zo zijn mensen met deze stoornis snel overprikkeld, hebben ze moeite zich te concentreren op een taak en gaan zij anders om met emoties. Doordat de hersenen van mensen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder overuren draaien, komen mensen die hier last van hebben al snel chaotisch over, raken ze vaak iets kwijt of vergeten ze waar ze mee bezig waren.
Specifieke kenmerken van ADHD
Attention Deficit Hyperactivity Disorder wordt tegenwoordig steeds vaker zelf gediagnosticeerd. Iemand die druk en chaotisch is, krijgt van de buitenwereld al snel een stempel. Het is echter belangrijk deze diagnose door een professional te laten vaststellen zodat er passende hulp bij geboden kan worden. De kenmerken voor ADHD kun je onderverdelen in zichtbare en onzichtbare kenmerken. Die eerste groep wordt voornamelijk gevormd door het beeld dat mensen hebben van iemand met ADHD. De tweede groep kenmerken is onzichtbaar voor de buitenwereld maar bevat wel zo’n 90% van de symptomen die iemand met de stoornis in het dagelijks leven ervaart.
Dit zijn voor de buitenwereld (vaak) zichtbare kenmerken:
- Veel bewegen, friemelen met de handen, opstaan, zitten, bewegen met de benen.
- Veel praten of iemand snel onderbreken.
- Van de hak op de tak in een verhaal.
- Chaotische omgeving.
- Drift- en/of huilbuien.
- Impulsiviteit.
Dit zijn voor de buitenwereld (vaak) onzichtbare kenmerken:
- Angst- en paniekaanvallen.
- Emotieregulatiestoornis.
- Veel onrust voelen in het lichaam.
- Onhandig zijn in het dagelijks leven.
- Geen structuur aan kunnen houden.
- Verslavingsgevoeligheid.
- Moeite met het toepassen van ritme of regelmaat in dagelijkse bezigheden.
- Slecht slapen.
Er zijn nog een aantal onzichtbare kenmerken die prima aansluiten bij de diagnose ADHD maar ook kunnen passen bij een ADD– of Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Voordat iemand de diagnose ADHD krijgt wordt daarom eerst onderzocht of diegene geen Borderline Persoonlijkheidsstoornis heeft, zodat het juiste behandelplan gekozen kan worden.
Hoe ga je om met ADHD?
Als je de diagnose hebt gekregen, dan zijn er verschillende manieren om hiermee om te leren gaan. Je kunt medicatie voorgeschreven krijgen, maar er zijn ook therapievormen en meditaties die helpen om met uitdagingen om te gaan.
Medicatie
Binnen de behandeling van ADHD kan medicatie voorgeschreven worden die de hersenen ondersteunen bij het verwerken van informatie. Dexamfetamine, Ritalin, Concerta en Methylfenidaat zijn vaak gebruikte medicijnen ter ondersteuning van een ADHD-stoornis. Ieder persoon reageert anders op medicatie, sommige ADHD’ers geven aan dat ze er baat bij hebben anderen voelen zich juist niet zichzelf en leven liever zonder medicatie.
Therapie
Naast medicatie kan ook therapie aangeboden worden. Cognitieve gedragstherapie, psycho educatie en ADHD-coaching kunnen helpen om beter te begrijpen wat ADHD is. Ook helpt het om meer bewustwording te krijgen van wat er in je omgaat en hoe je jezelf daarin kunt ondersteunen. Als je de stoornis hebt, heb je structuur, ritme en regelmaat nodig in je leven. Elke dag op dezelfde tijd opstaan en een duidelijke dagplanning geven handvatten om een gestructureerd leven te leiden zonder te veel externe ruis toe te laten.
Meditatie
Onderzoek laat zien dat ook dagelijks mediteren kan helpen bij het verminderen van ADHD symptomen. Het kan in het begin lastig zijn om stil te zitten en je aandacht naar binnen te brengen als je concentratieproblemen hebt, maar juist het oefenen hiermee en het bewust verwerken van stress en emoties in meditatie, kan helpen om je aandachtsspier te trainen en meer innerlijke rust te ervaren. Meditatie wordt dan ook gezien als een zinvolle aanvulling in de behandeling van de stoornis.
Aandacht voor ADHD met House of Deeprelax
Bij House of Deeprelax hebben we meditaties voor ieder moment en elke behoefte. Zo kun je al beginnen met een meditatie van 5 minuten. Of als je het moeilijk vindt om stil te zitten dan kun je ook een wandelmeditatie opzetten. En wil je makkelijker in slaap vallen, zijn onze slaapmeditaties een uitkomst voor ADHD’ers.