Als je een wondje hebt, dan zorgt je lichaam ervoor dat het geneest. Hoe mooi is dat? Jij hebt een zelfhelend vermogen en dat geldt niet alleen voor simpele schrammen. Ontdek hoe je je lijf stimuleert om optimaal te herstellen.
Hoe werkt het zelfhelend vermogen?
Het zelfhelend vermogen is het natuurlijke vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen en in balans te blijven zonder hulp van buitenaf zoals medicatie. Daarbij is het belangrijk dat je lichaam in een optimale staat is, zodat het bijvoorbeeld schade kan repareren, ziekten kan bestrijden en zichzelf gezond kan houden. Er zijn verschillende processen in het lichaam die bijdragen aan het zelfhelend vermogen:
● Immuunsysteem: Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij het beschermen tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen, en het helpt bij het genezen van verwondingen.
● Celvernieuwing: Cellen in het lichaam hebben het vermogen om zichzelf te vernieuwen. Denk maar aan de genezing van wonden of het herstellen van weefsel na spierschade.
● Homeostase: Het lichaam streeft voortdurend naar evenwicht, dit noem je homeostase. Als er een verstoring wordt opgemerkt, zoals een verandering in temperatuur of een tekort aan voedingsstoffen, probeert het lichaam dit automatisch te herstellen.
Hoe stimuleer je je zelfhelend vermogen?
Van nature heeft je lichaam dus het vermogen om zichzelf te genezen. Maar er zijn ook factoren die de processen in je lichaam kunnen belemmeren of juist ondersteunen. Zo kun je je zelfhelend vermogen stimuleren:
Gezonde voeding
Het zal je niet verbazen dat gezonde voeding essentieel is. Met een gevarieerd en gebalanceerd dieet dat rijk is aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en gezonde vetten ondersteun je het immuunsysteem en de celvernieuwing. Ook voldoende water drinken helpt om je cellen te hydrateren en gifstoffen af te voeren.
Goede nachtrust
Tijdens je slaap vinden de meeste herstelprocessen plaats. Als je 7 tot 9 uur per nacht slaapt, heeft je lichaam voldoende tijd om te herstellen. Een avondritueel kan je helpen om te ontspannen en je slaapkwaliteit te verbeteren.
Genoeg beweging
Je lichaam heeft regelmatige beweging nodig om alle processen in het lichaam te laten werken. Door je lichaam te bewegen stimuleer je bijvoorbeeld de bloedsomloop, wat helpt om zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen te brengen en afvalstoffen af te voeren.
Geen stress
Onder stress worden allerlei overlevingsmechanismen in je systeem geactiveerd en maakt je lichaam een cocktail van stresshormonen aan. Deze spanning moet je lichaam ook weer kwijt, anders wordt het opgeslagen in je spieren en je bindweefsel. Met meditatie kun je stress en emoties beter verwerken. Ook helpen bijvoorbeeld mindfulness meditatie en ademhalingsoefeningen om het ontspanningsdeel van je systeem te activeren en weer in balans te komen.


Waarom je wilt mediteren voor je zelfhelend vermogen
Dat meditatie helpt om stress te verminderen is niet nieuw. De reden hiervoor is misschien minder bekend voor je. Met meditatieve oefeningen ondersteun je namelijk je zenuwstelsel. Dit systeem hoort goed te kunnen schakelen tussen inspanning (sympathisch) en ontspanning (parasympathisch).
Bij veel mensen is dit systeem echter uit balans, vaak doordat je vroeger niet geleerd hebt hoe je stress en emoties op een gezonde manier kan verwerken. Het zenuwstelsel is daardoor ontregeld geraakt en is vooral gewend aan inspanning, terwijl het lichaam juist dat evenwicht nodig heeft om te kunnen herstellen. Met meditatievormen zoals mindfulness, emotieregulatie of ademwerk zorg je zelfstandig voor je zenuwstelsel en kun je de balans weer herstellen.
Meditaties voor je zelfhelend vermogen
Bij House of Deeprelax doen we al meer dan 12 jaar onderzoek naar verschillende technieken en tools om transformatie in gang te zetten. Met bijna 100 unieke meditaties in onze app is er voor elk moment en iedere behoefte een geschikte sessie te vinden. Door dagelijks te ontladen en te ontspannen geef je het zelfhelend vermogen van je lichaam een enorme boost. Probeer bijvoorbeeld onze Deeprelax Nidra Meditaties, Relax Meditaties of Deeprelax Nidra Breath sessies. Specifiek werken aan het verbeteren van je slaapkwaliteit of het ontladen van stress? Ontdek dan de Beter Slapen Guide of de Ademwerk Guide.