Het Vata-type staat voor beweging en communicatie

Vata

Het gezondheidssysteem Ayurveda onderscheidt drie dosha’s, oftewel basiskrachten: Vata, Pitta en Kapha. Deze drie fundamentele principes zijn overal aanwezig in de natuur en ook in het menselijk lichaam. Zo regelen ze alle fysiologische processen. Het dus van groot belang dat ze allemaal in balans zijn. Bij de geboorte krijgt iedereen ze alledrie mee, maar ze komen bij iedereen anders samen, waarbij er meestal één overheerst. Men spreekt dan van de dosha-constitutie oftewel dosha-type.

In dit artikel meer over het derde Ayurveda type Vata. Vata-types worden bewonderd om hun snelheid en flexibiliteit. De Vata-dosha bestaat uit de elementen lucht en ruimte en het staat voor beweging en communicatie, zowel op geestelijk als lichamelijk vlak.

Wat is de Vata-dosha voor type?

Mensen met een Vata-constitutie hebben een rijke fantasie, praten graag en snel en zijn goed met taal. Ze worden niet snel zwaarder, eten wanneer het uitkomt en hebben onregelmatige gewoonten. Omdat Vata-dominante mensen niet van koud weer houden en vaak koude handen en voeten hebben, geven ze de voorkeur aan warmte, zelfs in hun voeding. Ook zijn ze levendig en snel enthousiast.

Vata’s leren snel, maar vergeten ook snel. Ze zijn altijd bezig en hebben soms uitbarstingen van energie. Ze houden van reizen, lachen en filosoferen. Ook kunnen ze humeurig en emotioneel zijn en voelen ze zich rusteloos. De bouw van een Vata is elegant en dit type heeft een snelle, lichtvoetige manier van wandelen. Ook zijn ze vaak lang of juist aan de kleine kant, hebben ze vaak een droge huid en zijn ze eerder te licht dan te zwaar.

Waardoor verhoogt Vata?

De Vata-dosha raakt gemakkelijk uit balans. Dit gebeurt snel bij mensen met een Vata-constitutie, maar zelfs bij mensen met een gering Vata-aandeel is er vaak sprake van onbalans. Vata wordt gestimuleerd door stress. Hoe meer stress iemand ervaart, hoe meer de Vata-dosha uit balans raakt. Te veel tegelijkertijd en te snel willen doen en onregelmatigheid zorgen ervoor dat dit type het contact met zichzelf kwijtraakt.

Als het buiten koud en winderig wordt, verhoogt de Vata-dosha. In de herfst is de Vata-dosha dan ook hoger. Het is het meest wisselvallige seizoen van allemaal. Alles is continu aan verandering onderhevig. Het weer is veranderlijk en de elementen lucht en wind gaan flink tekeer. Niet alleen aan de kaler wordende bomen zie je daarvan het effect, ook op het lijf heeft het zijn weerslag in de vorm van winderigheid of een eindeloze stroom aan zorgen.

Wat zijn de nadelen van een teveel aan Vata?

Als de Vata-dosha de overhand heeft in lichaam kan dit resulteren in klachten als constipatie, een opgeblazen gevoel, een droge huid of een onregelmatige menstruatiecyclus. Andere veelvoorkomende kwalen bij Vata’s zijn moeite om in slaap te vallen, onrustige slaap, constipatie, overmatige angst en onrust. Ook verkoudheid en artritis zijn klachten die veel voorkomen.

Hoe breng je Vata in balans?

Zelfzorg is voor dit type heel belangrijk. Op gezette tijden eten, regelmaat en voor 22.00 uur naar bed is het beste voor dit body/mind-type. Rust inbouwen is essentieel, onrust laat zich immers in balans brengen met stabiliteit. Meditatie kan heel goed helpen om deze balans te vinden. Ook zoete voeding kan rust brengen, want deze smaak kalmeert het zenuwstelsel. Kies daarbij voor natuurlijke en pure, zoete ingrediënten. Met name warme, voedende maaltijden kunnen ook voor meer geaardheid zorgen. Met daarnaast warme dranken in plaats van koude. Lichte ontspannende vormen van beweging zoals yoga, dansen en fietsen zijn meer dan voldoende om de gezondheid op peil te houden.

Regelmatig een massage met een verwarmende olie is zeer heilzaam voor Vata’s. Uiteraard voorziet ook de juiste kleding, in laagjes, in de behoefte aan warmte. Zorg dat het in huis warm genoeg is. Ook ’s nachts! Pas op met tocht en droge lucht.

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.