Het Pitta type: hitte en transformatie

Pitta

Het gezondheidssysteem Ayurveda onderscheidt drie dosha’s, oftewel basiskrachten: Vata, Pitta en Kapha. Deze drie fundamentele principes zijn overal aanwezig in de natuur en ook in het menselijk lichaam. Zo regelen ze alle fysiologische processen en is het dus van groot belang dat ze allemaal in balans zijn. Bij de geboorte krijgt iedereen ze alledrie mee, maar ze komen bij iedereen anders samen waarbij er meestal één overheerst. Men spreekt dan van de dosha-constitutie oftewel dosha-type.

In dit artikel meer over het tweede Ayurveda type Pitta. Pitta-types vallen op met hun atletische bouw en uitstraling. De Pitta-dosha bestaat voornamelijk uit de twee elementen vuur en wat water, en staat voor hitte en transformatie. Dit komt op lichamelijk en geestelijk vlak tot uiting.

Wat is de Pitta-dosha voor type?

Pitta-types hebben temperament en een goede spijsvertering. Ze houden van uitdagingen, zijn efficiënt en zijn nauwkeurig in doen en laten. Mensen met een Pitta-dominantie hebben een goede eetlust, houden van regelmaat qua maaltijden en hebben een normale lichaamsbouw. Ze zijn snel geïrriteerd en gemakkelijk kwaad te krijgen. Pitta’s zijn voorstanders van een geordend leven, zijn perfectionisten tot in detail, zijn extreem kritisch ten opzichte van zichzelf en anderen en vasthoudend in de zaken die zij willen.

Waarmee verhoogt Pitta?

Elk dosha-type eet, wanneer ze uit balans zijn, graag voeding die zijn eigen type versterkt. De disbalans wordt hierdoor echter alleen maar versterkt. Een van de kwaliteiten van Pitta is warmte. Hete en scherpe maaltijden kunnen Pitta verhogen. Ook stimulerende middelen zoals cafeïne, sigaretten en alcohol zijn te scherp. Naast scherpe smaken zorgt ook een zure smaak voor een verhoging van Pitta, evenals zout. Bovendien versterkt zout het verlangen naar sterkere smaken, waardoor Pitta nog verder wordt uitgelokt. Eten terwijl iemand boos is kan er ook voor zorgen dat de Pitta-dosha uit balans raakt. Ook kan dit gebeuren door overwerk en teveel strijd.

Pitta kan tot slot uit balans raken door heet weer en door te veel zon. Het kan dan ook gedurende het late voorjaar en de zomer verhoogd zijn. In deze periode moet iemand met deze constitutie daarom extra zijn best doen om de juiste balans te vinden.

Wat zijn de nadelen van een teveel aan Pitta?

Uit balans zorgt Pitta voor fysieke en mentale oververhitting. Dit uit zich in prikkelbaarheid en woede. Pitta-types kunnen overmand worden door negatieve emoties. Lichamelijke problemen bij mensen met een overwegende Pitta constitutie zijn koorts, infecties, brandend maagzuur, uitslag en vroeg grijs of kalend worden. Ook zijn deze mensen vatbaarder voor artritis en hart- en vaatziekten.

Hoe breng je Pitta in balans?

Pitta-types kunnen tot rust komen door letterlijk en figuurlijk af te koelen. Maat houden is een sleutelbegrip om te kalmeren. Het kan helpen de geestelijke activiteit te verminderen, harde muziek te mijden en voldoende vrije tijd te nemen. Kies voor verkoelend, zoet voedsel en wees matig met gefrituurde en scherpe voedingsmiddelen. Kruidenthee kan ook kalmerend werken. Tijdens massages kan er gebruik gemaakt worden van een olie zoals olijfolie of kokosolie. Ook rustige activiteiten zoals yoga, meditatie of wandelen kunnen een balancerend effect hebben op de Pitta energie. Verder kan het helpen om luchtige kleding te dragen.

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.