Het kapha type staat voor structuur en stabiliteit

Kapha

Het eeuwenoude Indiase gezondheidssysteem ‘Ayurveda’ onderscheidt drie dosha’s, oftewel body/mind types: Kapha, Pitta en Vata. Deze drie fundamentele principes zijn overal aanwezig in de natuur en ook in het menselijk lichaam. Zo regelen ze alle fysiologische processen en is het dus van groot belang dat ze allemaal in balans zijn. Bij de geboorte krijgt iedereen ze alledrie mee, maar ze komen bij iedereen anders samen waarbij er meestal één overheerst. Men spreekt dan van de dosha-constitutie oftewel dosha-type. In dit artikel lees je meer over het eerste Ayurveda-type: Kapha. Voor dit type ligt de kracht in rust. Als combinatie van de elementen aarde en water heeft Kapha dezelfde kwaliteiten als modder, en staat het voor structuur en stabiliteit. Dit komt op lichamelijk en geestelijk vlak tot uiting.

Wat is de Kapha-dosha voor type?

Kapha typen hebben een stevige, stabiele bouw met sterke gewrichten. Over het algemeen hebben Kapha’s een langzame spijsvertering, dus ze komen makkelijk aan en vallen moeilijk af.  Uitgesproken spier- en vetweefsel zorgen voor een groot en compact lichaam. Gelaatstrekken en andere lichaamsvormen van dit type zijn vaak rond (denk aan volle lippen en ronde ogen). Ook hebben Kapha-mensen een gelijkmatige, zachte en lichtgekleurde huid.

Kapha’s zijn ontspannen, stabiel, kalm, rustig, aanhankelijk en vriendelijk. Ze zijn vergevend van aard, vol vertrouwen en geduld. Iemand met een Kapha-dosha staat altijd voor iedereen klaar en is niet snel in de war te krijgen.

Waardoor verhoogt Kapha?

Elk dosha-type eet graag voeding die zijn eigen type versterkt wanneer ze uit balans zijn. De disbalans wordt hierdoor echter alleen maar versterkt. Zo wordt Kapha verhoogd door zoete voeding, te veel eten en voedingsmiddelen met te veel zout en water. Datzelfde geldt ook voor overdag slapen.

Een koel en vochtig klimaat werkt ontregelend. Kapha neemt dan ook snel toe in de late winter en lente, als in de natuur veel vocht vrijkomt door het stijgen van de temperatuur. Als je een kapha-constitutie hebt, ervaar je meestal een groter effect van deze periode op je lichaam en geest.

Wat zijn de nadelen van een teveel aan Kapha?

Is Kapha uit balans, dan kan dat leiden tot gewichtstoename, langzame vertering, overmatige slijm- en speekselvorming, astma en neusverstopping. De zwaarte manifesteert zich ook in de geest wat zorgt voor luiheid en het gevoel niet vooruit te komen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een depressie. Omdat Kapha’s moeite hebben met loslaten, blijven ze soms te lang doorgaan met iets dat niet goed voor hen is.

Hoe kan Kapha in balans worden gebracht?

Kapha kan in balans worden gebracht door minder te eten en zoete, zure en zoute smaken te vermijden, evenals koude en zware maaltijden. Pikante en bittere gerechten hebben een goede invloed. Veel drinken is belangrijk, bij voorkeur kruidenthee.

Door elke ochtend het lichaam in te wrijven met warme sesamolie wordt het verwarmd, wordt de huid gehydrateerd en kunnen kou en wind minder binnendringen. Bovendien werkt een dagelijkse zelfmassage stress-verminderend.

Het voorkomen van sleur door nieuwe uitdagingen helpt ook voor meer balans. Zorg elke dag voor voldoende beweging: een half uur buiten wandelen in een stevig tempo verfrist de geest en stimuleert het lichaam. Kies voor kleding in warme kleuren als rood en oranje, om de grijze dagen op te fleuren. Het helpt ook om een muts of pet te dragen als je naar buiten gaat, je verliest namelijk zeer veel lichaamswarmte door je hoofd.

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.