Je overtuigingen kunnen je flink beperken. Toch kun je je belemmerende overtuigingen veranderen. Lees er alles over.
Overtuigingen, je hebt er dagelijks mee te maken. Soms zijn ze helpend, maar vaker belemmeren ze je. Door beperkende overtuigingen ga je bepaalde situaties, taken of kansen eerder uit de weg dan dat je ze aangaat. Toch heb je zelf meer invloed op je overtuigingen dan je misschien denkt. Lees er alles over.
Wat zijn overtuigingen?
Overtuigingen zijn aannames die je gedurende je leven hebt opgedaan. Ze komen in de vorm van gedachten die op hun beurt weer bepaalde gevoelens met zich meebrengen. Vaak zijn die gedachten als een soort kritische of angstige stem in je hoofd, die je van alles wijs probeert te maken. Meestal worden die gedachten ook nog eens bevestigd door het gevoel dat met de overtuiging samen gaat. Neem bijvoorbeeld de overtuiging niet goed genoeg te zijn, veel mensen hebben hier last van. Deze overtuiging kan verschillende oorzaken hebben en zich op verschillende manieren uiten. Je bent bijvoorbeeld onzeker over wat je doet of je hebt een eindeloze drang naar perfectie, waardoor je alles controleert. Zodra er iets gebeurt dat er volgens jou op wijst dat je niet goed genoeg bent, wordt deze overtuiging ook nog eens bevestigd (‘zie je wel, ik ben toch niet goed genoeg’). Zo blijft de overtuiging actief.
Een valkuil van beperkende overtuigingen
Hoewel zo’n gedachte misschien een logische en redelijk onschuldige gedachte lijkt, is dit juist ook een valkuil van beperkende overtuigingen. Door de overtuiging te hebben dat je niet goed genoeg bent, verwar je je identiteit met je gedrag. Stel dat je bijvoorbeeld vaak dingen uit je handen laat vallen, waardoor je de overtuiging over jezelf hebt gecreëerd dat je onhandig bent. Dan kun je jezelf afvragen of je onhandig bent of onhandig doet. Het is niet jouw identiteit, het is niet wie of wat je bent, maar je doet gedrag dat misschien wat onhandig is. Dat ene woord (zijn/doen) maakt een wereld van verschil; zo klinkt ‘je bent stom’ bijvoorbeeld heel anders dan ‘je doet stom’. Naast dat het anders klinkt, heeft het ook een ander effect op je gedrag én je gevoel.
Stel dat je niet goed ‘bent’ in rekenen. Waarom zou je dan nog je best doen om het te leren of er nog iets van te maken? Je bent er toch niet goed in, dus dat kan dan nutteloos voelen. Maar wanneer je niet goed kunt rekenen, dan kan je leren het wél of tenminste beter te kunnen. Het zegt dan niets over jou als persoon, het is simpelweg een skill die je in een bepaalde mate wel of niet beheerst. Er is namelijk veel dat je niet kunt, maar dat is vaak geen probleem. Het wordt pas een probleem, wanneer jij op een bepaalde manier zou moeten zijn, want dan kun je je schuldig voelen en je schamen wanneer je niet zo bent. Het zegt dan iets over jou als persoon, over jouw identiteit, waardoor jij het gevoel kunt hebben niet goed genoeg te zijn. Het kan dus heel helpend zijn om je overtuigingen onder de loep te nemen en ze niet te betrekken op wie jij bent.
Overtuigingen veranderen
Het goede nieuws is dat je hier zelf verandering in kunt brengen en invloed uit kunt oefenen op ingeslopen denkfouten of bestaande overtuigingen. Wanneer jij je bewust wordt van de overtuigingen die je jezelf hebt eigen gemaakt, die je voor waar aan hebt genomen, kun je deze gaan veranderen. Met deze oefening helpen we je graag een handje op weg.
Oefening voor het veranderen van overtuigingen
Wat zijn dingen die jij over jezelf gelooft? Welke gedachten horen daarbij? Schrijf deze eens op en kijk vervolgens of je de overtuigingen waar ‘ik ben’ in voorkomen, kunt vervangen door ‘ik doe’ of ‘ik kan’. Iedere keer dat er vervolgens gedachten omhoog komen waarbij je merkt dat deze nog voortkomen uit ‘ik ben’ kun je jezelf op dat moment meteen corrigeren naar ‘ik doe’.
Je kunt nog een stapje verder gaan door de overtuigingen van je verzorgers of ouders te onderzoeken. Zij hebben je onbewust ook vaak bepaalde overtuigingen meegegeven die je vandaag de dag nog steeds bij je draagt. Sommigen nuttig, anderen totaal niet.
Veranderen van overtuigingen met Yoga Nidra
Wil je jouw beperkende overtuigingen aanpakken? Er zijn verschillende therapeutische technieken en tools die je daarbij kunnen helpen zoals ademwerk, hypnose of een vorm hiervan zoals onze Deeprelax Yoga Nidra of Nidra Breath sessies. Zo kom je tijdens een Deeprelax Yoga Nidra sessies in de theta hersenstaat, dat is het uitgelezen moment om bepaalde (belemmerende) overtuigingen te veranderen. Je hebt in die staat namelijk toegang tot je onderbewuste, de plek in jouw hersenen waar jouw overtuigingen liggen opgeslagen. Zo kun je bijvoorbeeld door middel van intenties en visualisaties nieuwe, liefdevolle, opbouwende en transformerende informatie meegeven aan jezelf. Nieuwsgierig? Ontdek meer over het het veranderen van overtuigingen in het artikel over je brein herprogrammeren, hersenstaten of je onderbewustzijn.