Je hersenactiviteit speelt een grote rol in hoe ontspannen je bent. Ontdek je verschillende hersenstaten en hoe je ze tot rust kunt brengen.

Hersenstaten: misschien heb je er weleens van gehoord of over gelezen en weet je er het één en ander over, of klinkt het je nog onbekend en klinisch in de oren. Om je een beter beeld te geven van wat er tijdens Yoga Nidra en meditatie in je hersenen gebeurt en hoe je dit bewust in kunt zetten, leggen we je uit welke hersenstaten er zijn en wat de functie van elke staat is.

Wat zijn hersenstaten?

De activiteit in je hersenen kun je meten aan de hand van het aantal hersengolven. Er zijn vijf verschillende hersenstaten, ieder met een andere hoeveelheid hersengolven en eigen functie. Deze hersengolven worden uitgedrukt in Hertz (Hz) en kunnen gemeten worden met een EEG scan.

Welke hersenstaten zijn er?

De verschillende staten van je hersenen, kunnen worden onderverdeeld in vijf hersenstaten. Dit zijn ze:

Gamma

In de Gamma hersenstaat is de frequentie van de hersengolven het hoogst: 38-80 Hz. Deze golven worden geproduceerd wanneer je in een hoge staat van bewustzijn verkeert. Doordat je in deze staat zo alert bent, ben je in staat om gemakkelijk veel informatie tot je te nemen,  deze informatie snel te verwerken en direct toe te passen.

Beta 

Beta hersengolven zitten tussen de 14-38 Hz. In deze hersenstaat is je aandacht vooral naar buiten gericht en ben je vaak actief ergens mee bezig. Wanneer er een goede verhouding is tussen Beta-golven en andere hersengolven kun je heel gefocust zijn, logisch nadenken en goed onthouden. Als er echter een hoge frequentie Beta-golven aanwezig is, terwijl er verder weinig andere hersengolven actief zijn, kun je spanning en stress ervaren.

Alpha

In de Alpha hersenstaat liggen de hersengolven tussen de 8-14 Hz. Het is de hersenstaat waarin je meer ontspannen, kalm en naar binnen gericht bent. In deze staat kun je goed dagdromen, visualiseren en fantaseren. Je kunt beter loslaten en je bent in staat om voorbij je analytische (vaak kritische) mind te gaan.

Theta

Theta hersengolven zitten tussen de 4-8 Hz. Je verkeert meestal in deze staat als je wakker wordt en vlak voordat je gaat slapen. Het is de hersenstaat waarin je ontspannen bent en in een soort ’trance’ verkeert. Informatie, ideeën en suggesties worden veel makkelijker aangenomen en opgenomen door de afwezigheid van je analytische mind. Je bent in deze staat open voor input die binnenkomt. Dat maakt dan ook dat deze hersenstaat veel toegepast wordt in technieken zoals bijvoorbeeld hypnose, om blijvende verandering te kunnen creëren.

Delta

De Delta hersenstaat is de staat waarin de hersengolven zich tussen de 0.5-4 Hz bevinden. In deze staat verkeer je wanneer je diep in slaap of diep ontspannen bent. Als Delta-golven actief zijn, is het zelfgenezend vermogen van je lichaam het meest actief. Dit is dan ook de reden dat goede en kwalitatieve slaap zo belangrijk is: in deze staat herstelt je lichaam zich op allerlei niveaus, zodat je fris en hersteld weer wakker wordt.

Belang van lagere hersenstaten

In de huidige, westerse samenleving verkeer je vaak voor een groot deel van de dag in de Beta hersenstaat. Snelheid en druk, prestatie en multitasking zijn aan de orde van de dag. Helaas zorgt dit er ook voor dat je (te) vaak in een staat verkeert met een hoge frequentie aan beta-golven, waardoor je meer stress ervaart. Daarom wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar hersenstaten en zijn technieken als Yoga Nidra en meditatie zo krachtig: je verlaagt de hersenactiviteit en komt in hersenstaten terecht die het brein en lichaam de kans geven om diep te ontspannen, te herstellen en eventueel zelfs te transformeren.

 

Hersenstaten bij House of Deeprelax

In de app van House of Deeprelax hebben we krachtige Deeprelax Yoga Nidra meditaties, Nidra Breathwork sessies en Deeprelax meditaties die erop gericht zijn om jouw hersenen met behulp van geleide meditatie, hypnose- en ademtechnieken en ondersteunende muziek volledig tot rust te laten komen. Wil je gedurende de dag vaker ontspanning opzoeken? Met de Mini Meditatie Breaks guide geef je jouw hersenen gedurende de dag een pauzemoment.