Kun je niet stoppen met piekeren? Voel je je gespannen? Zit je ademhaling hoog? Laat los! Niet door je er een weg uit te denken, maar door naar je lichaam te luisteren. Ontdek de voordelen van TRE (Trauma Release Exercises), een fysieke vorm van stressregulatie.

Luister naar je lichaam

Het eerste dat we vaak doen als we stress ervaren door een situatie of ons plotseling emotioneel voelen, is daarover nadenken. We herkennen allemaal wel gedachten als: ‘Waarom voel ik me zo’, ‘Wat vervelend die spanning in mijn lijf’ of ‘Hoe kom ik nu van dit gevoel af.’ Je schiet naar je hoofd om te begrijpen wat er gebeurt en probeert jezelf er een weg uit te denken. Dit is niet gek want al op jonge leeftijd leren we meer naar ons hoofd te luisteren dan naar ons lijf. Vaak creëert dit echter alleen maar meer stress en blijf je vastzitten in je hoofd. Een meer helpende manier om met stress om te gaan, is het contact met je lijf opzoeken. Stress, spanning en emoties ontstaan in je lijf. Op die plek kun je het dan ook het beste reguleren.

Wat is TRE (Trauma Release Exercises)?

Een manier om stress in je lichaam los te laten is TRE (Trauma Release Exercises) daar schreven we eerder al dit artikel over. Het is een techniek om fysiek (lichamelijk) stress te ontladen uit je systeem. De methode is ontwikkeld door lichaamsgericht traumatherapeut dr. David Beceli en bestaat uit een serie oefeningen. TRE is gebaseerd op ‘trillen’ als natuurlijke herstelreflex van je lichaam. Dieren doen dit ook. Als ze een stressvolle situatie meemaken dan trillen ze daarna alle spanning uit hun lijf. Mensen kennen deze reflex ook maar onderdrukken dit vaak, bijvoorbeeld door naar het hoofd te schieten. Zo kan de spanning die is ontstaan het lichaam niet verlaten en wordt het opgeslagen in spieren en bindweefsel. Met de Trauma Release Exercises (TRE) van Dr. Beceli, kun je je lichaam in trilling brengen. Je geeft je lijf zo de kans om de opgeslagen spanning alsnog ruimte te geven!

De voordelen van TRE (Trauma Release Exercises)

Traumaverwerking met fysieke methodes als TRE (Trauma Release Excercises) krijgt steeds meer aandacht. Niet gek, want steeds meer mensen hebben last van chronische stress. Hoewel er nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar de methode is gedaan, zijn veel mensen enthousiast. Het lijkt erop dat TRE zorgt voor een afname van het cortisolniveau. Dat is positief want een te hoog cortisolniveau heeft invloed op veel verschillende processen in je lichaam! Dit zijn de voordelen die je kunt ervaren door TRE (Trauma Release Exercises):

  • Beter kunnen ontspannen en slapen
  • Verbetering van emotionele veerkracht
  • Gezondere spijsvertering en stoelgang
  • Beter energieniveau en uithoudingsvermogen
  • Ruimte voor traumaverwerking
  • Minder stress, angst en paniek
  • Vermindering van lichamelijke klachten en spanning
  • Afname van chronische pijn

Hoe begin je met TRE (Trauma Release Exercises)?

Wil je de voordelen van TRE (Trauma Release Exercises) zelf ervaren? Je kunt op verschillende manieren beginnen met deze fysieke methode om stress te ontladen in je lijf. Kijk bijvoorbeeld eens op YouTube om de serie oefeningen zelf thuis te proberen. Dr. Berceli adviseert wel om dit vooral te doen om stress en spanning te verminderen. Als je trauma wilt verwerken, is goede begeleiding belangrijk. Je kunt daarom ook eerst kijken of er een yogaschool of TRE provider bij jou in de buurt zit die dit aanbiedt. Zo kun je het eerst van een professional leren voordat je er zelf mee aan de slag gaat.

Schud spanning los met Shake-it sessies

Vind je het spannend om te beginnen met TRE (Trauma Release Exercises) maar wil je wel op een laagdrempelige manier stress ontladen met je lijf in plaats van met je hoofd? Speciaal voor jou hebben we onze Shake-it sessies ontwikkeld. Geleide meditaties waarop je gaat schudden, shaken en dansen om spanning los te laten. Met muziek, ademoefeningen en visualisatie helpen we je om vastzittende energie in beweging te brengen. Super bevrijdend! Proberen? Download onze app en probeer onze sessies gratis uit.