Heb je spanning in je lijf? Ben je onrustig in je hoofd? Voel je je emotioneel? Dat zijn signalen van je lichaam die je vertellen dat je stress mag ontladen. Deze stappen helpen je op weg.

Heb je spanning in je lijf? Ben je onrustig in je hoofd? Voel je je emotioneel? Dat zijn signalen van je lichaam die je vertellen dat je stress mag ontladen. Beginnen met TRE kan je hierbij helpen!

Waarom stress ontladen belangrijk is

Stress kan je beste vriend en je grootste vijand zijn. Je hebt namelijk een gezonde dosis stress nodig om te functioneren in het dagelijks leven. Zo helpt stress je bijvoorbeeld om een presentatie te geven, alert te zijn en vooruit te komen. Maar als stress chronisch wordt of je kunt het niet reguleren, dan slaat stress zich op in je lichaam en kun je allerlei klachten krijgen. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan gespannen spieren, veel piekeren en emotioneel reageren.

Beginnen met TRE: shaken in 5 simpele stappen

Er zijn verschillende manieren om stress te ontladen. Als je onder spanning staat, dan bouwt stress zich op in je lichaam. Dat kun je ook merken aan een drukkende en onrustige energie.  Dr. David Berceli, lichaamsgericht traumatherapeut, deelt in zijn boek TRE (Trauma Release Exercises) spanning- en ontladingsoefeningen waarmee je stress kunt ontladen. Zijn oefeningen zijn gebaseerd op het principe dat je lichaam zelf in staat is om spanning op een  natuurlijke manier af te voeren. Door je lichaam te schudden, in beweging te brengen of te trillen kan je stress letterlijk van je afschudden. Dat kan met de serie oefeningen van dr. Berceli én als je de simpele stappen in dit artikel volgt, kun je al ervaren hoe bevrijdend het is om vastzittende energie in beweging te brengen. 

 

Wil je beginnen met TRE? Lees dan dit artikel. 

 

Word je bewust van je gestresste staat van zijn

Alles begint bij bewustwording. Word je bewust van de stress in je lichaam. Dit kun je opmerken doordat je spanning voelt in je nek of schouders, veel piekert of plotseling emotioneel reageert. Deze signalen van je lichaam geven aan dat je mogelijk te veel stress ervaart. Als je dit opmerkt, kun je uit die vicieuze cirkel stappen en voor jezelf zorgen.

Creëer een moment voor jezelf

Als je opmerkt dat je in een gestresste staat van zijn bent, kun je daar vervolgens verantwoordelijkheid voor nemen. Misschien kun je niet meteen een moment voor jezelf creëren, maar er is altijd wel een mogelijkheid dat je minimaal 10 minuten van je dag vrij kunt maken om stress te ontladen.

Breng vastzittende energie in beweging

Wanneer je stress ervaart, kan zitten op een kussen om te mediteren soms weerstand oproepen. Zeker als je veel onrust of opgekropte emotie ervaart. Shaken is dan een hele fijne en natuurlijke manier om stress te ontladen. Op muziek of een bewegende meditatie breng je je lichaam in trilling. Hierdoor kan de opgebouwde energie door je heen bewegen en kan spanning ontladen. Dit geeft na 5 minuten al enorme verlichting, maar na 10 minuten voel je de bevrijdende effecten.

Sta stil bij jezelf

Nu je energie in beweging hebt gebracht, ontstaat er meer kalmte. Van hieruit kun je stilstaan bij jezelf en wat je ervaart. Check maar eens bij je behoeften door letterlijk te vragen wat je nodig hebt. Misschien is er iets dat in jou gezien wil worden of ervaar je juist na het shaken dat alles al helemaal goed is zoals het is.

Vervolg je dag vanuit ontspanning

Door stress te ontladen en terug te komen bij jezelf, kun je beter horen wat je echt nodig hebt. Zo kun je je dag vanuit een meer ontspannen staat van zijn vervolgen, met acties die jou ondersteunen zonder dat je volledig in beslag wordt genomen door stress.

Beginnen met TRE? Start met shaken bij House of Deeprelax

Onze Shake-it sessies zijn populair. We eindigen er zelf vaak onze dag mee en ook onze gebruikers vinden het een fijne manier om stress te ontladen. Wil jij beginnen met TRE maar weet je niet hoe? Start heel laagdrempelig met shaken! Met ons gratis proefabonnement kun je deze bewegende meditaties en nog veel meer unieke geleide meditaties ontdekken die je helpen stress ontladen.

Veelgestelde vragen over stress ontladen

Wat is de beste manier om stress te ontladen?

Er is niet één manier om stress te ontladen. Als je stress ervaart dan reageert je lichaam daar fysiek op. Deze reactie brengt veel energie met zich mee en die kun je ontladen door het in beweging te brengen. Dit kun je doen door te ademen, TRE oefeningen te doen of te bewegen. Ontdek wat voor jou het beste werkt.

Hoe kun je stress ontladen?

Er zijn verschillende manieren om stress te ontladen. Stress kun je zien als een bundel van energie in je lichaam die een weg naar buiten zoekt. Je kunt stress ontladen door te shaken, huilen, schreeuwen, schrijven, ademen of sporten.

Waarom is het belangrijk om stress te ontladen?

Stress ontladen is belangrijk omdat ongereguleerde spanning zich vastzet in je lichaam. Als stress zich opbouwt in je lijf zorgt dat voor klachten op lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Stress ontladen is daarom belangrijk om een leven te kunnen leven vanuit ontspanning en vrijheid.