Vroeg of laat komt er een moment dat je je realiseert dat je bagage van vroeger met je meedraagt. Op de reis van kind naar volwassene word je je steeds bewuster van hoe je gevormd bent. En dan word je ziek of loop je vast in je relatie en realiseer je je dat er patronen, overtuigingen of mechanismen zijn die je niet meer helpen. Herkenbaar? Dan is het tijd voor traumaverwerking. Wij leggen je uit wat trauma is en hoe TRE (Trauma Release Exercises) je kan helpen in je verwerkingsproces.

Wat is trauma?

Bij trauma wordt vaak gedacht aan ernstige gebeurtenissen zoals een mishandeling, ongeluk of militaire uitzending. Dit zijn traumatische ervaringen, maar trauma is niet de gebeurtenis zelf. Trauma is de spanning die overblijft in het lichaam wanneer een traumatische ervaring niet volledig door je systeem verwerkt wordt. Zie het maar als een bommetje aan vrijgekomen stress die nergens naartoe kan. Dat hoeft dus niet alleen door een ernstige gebeurtenis te ontstaan. Een afwezige ouder of een prestatiegerichte schoolomgeving zorgt ook voor stress. Tel daar een sneltrein maatschappij en een ‘schouders eronder en doorgaan’ cultuur bij op en je hebt het recept dat zorgt voor veel spanning op je verwerkingssysteem. Je kunt trauma dus zien als een optelsom van restspanning die je met je meedraagt. En die belasting is voor iedereen anders.

Traumaverwerking: hoe pak je dat aan?

Als je aan de slag wilt met traumaverwerking, dan gaat daar vaak eerst een wake-upcall aan vooraf. Door een burn-out ben je je bewuster geworden van jezelf. Je kwam jezelf tegen in een liefdesrelatie. Of je loopt vast in je werk. Wat de aanleiding ook is, traumaverwerking is een proces dat tijd kost en aandacht vraagt. Het is niet niks om ervaringen die je eerder stress hebben gegeven weer aan te kijken. Er zijn meerdere manieren om aan de slag te
gaan met het verwerken van je verleden. Voorbeelden van traumaverwerking:

  • Praten met een psycholoog
  • Cognitieve gedragstherapie
  • EMDR therapie
  • Transformerend ademwerk
  • Trauma Release Exercises (TRE)

TRE: een serie Trauma Release Exercises om spanning te ontladen

Het is belangrijk dat je een therapievorm kiest die bij je past. In dit artikel delen we meer over TRE (Trauma Release Exercises). Dit is een serie oefeningen, ontwikkeld door lichaamsgericht traumatherapeut dr. David Berceli. Hij gaat er vanuit dat het lichaam een natuurlijke herstelreflex heeft om de vrijgekomen spanning die een heftige gebeurtenis oproept, te ontladen. Denk maar aan een spannende ervaring die je hebt meegemaakt, grote kans dat je al eens eerder hebt ervaren dat je lichaam dan begint te trillen. Ook bij een hond of paard kun je dit bijvoorbeeld gezien hebben. Dr. Berceli ontwikkelde daarom een serie oefeningen waarmee je je lichaam in trilling brengt om opgeslagen spanning alsnog te ontladen.

In deze video vind je de serie van zeven oefeningen.

Belang van begeleiding

Traumaverwerking met TRE (Trauma Release Exercises) biedt een fysieke methode voor zelfregulatie. David Berceli heeft deze oefeningen veelvuldig getest en adviseert deze methode zelfs aan mensen die in extreem stressvolle omstandigheden werken zoals mariniers, politieagenten en verpleegkundigen. In de video en ook in zijn boek TRE Trauma- en spanningsreducerende oefeningen benadrukt dr. Berceli wel het belang van goede begeleiding. Je kunt deze oefeningen in principe prima zelf uitvoeren om stress en spierspanning te verminderen. Maar realiseer je ook dat ieder mens andere bagage bij zich draagt. Als je met een groot trauma worstelt, kun je beter eerst hulp vragen van een gecertificeerd TRE (Trauma Release Exercises) provider.

Traumaverwerking met Shake-it sessies

Een laagdrempelige manier om aan de slag te gaan met traumaverwerking? Met onze Shake-it sessies schud je je lichaam lekker los waardoor vastzittende energie weer in beweging komt! We hebben sessies van 10 minuten en van 20 minuten, waarbij je met behulp van muziek, ademoefeningen en visualisatie wordt genomen op een fysieke loslaatreis. Geen officiële serie (Trauma Release Exercises) dus, maar een losse manier om te experimenteren met vastzittende energie weer in beweging brengen. Proberen? Download de app en probeer onze sessies uit!