Mantra’s zingen in een cirkel, spanning van je af schudden met TRE of naar een ecstatic dance avond: dat is even wat anders dan een avondje naar de kroeg. Van deze moderne manieren om te ontspannen krijg je alleen geen kater. Ontdek de voordelen van Ecstatic Dance! 

Moderne manieren om te ontspannen

Een avond met dansjes en drankjes kan enorm bevrijdend zijn en daar is niks mee! Toch is dat beroerde gevoel daarna vaak wat minder. Misschien ben je al bekend met andere moderne manieren om je lichaam in beweging te brengen en spanning van je af te schudden, zoals TRE (Trauma Release Exercises). Dit is een zelfregulatie methode om je lichaam in trilling te brengen en stress te ontladen. Een andere manier om te ontstressen met je lijf is ecstatic dance.

Wat is Ecstatic Dance?

Ecstatic dance is zoals de naam al doet vermoeden een vorm van dansen die je in extase brengt. Je kunt het zien als een bewegende meditatie, waarbij je volledig vrij beweegt op de muziek. Er is geen choreografie en er zijn geen regels voor hoe je moet dansen, dat is helemaal aan jou. Wel zijn er drie basisregels: je mag geen alcohol of drugs gebruiken, je danst zonder schoenen en je mag niet oordelen. Zo ontstaat er een veilige ruimte waarin iedereen vrij kan dansen en zich helemaal kan laten gaan.

De voordelen van Ecstatic Dance

Dansen is een eeuwenoude vorm van beweging en werd door vroegere volkeren al gedaan om in verbinding te komen met het lijf en met elkaar. Dansen is tegenwoordig nog steeds een fijne manier om uit je hoofd te komen en de dag van je af te schudden. Dat dansen stress vermindert, bewijst ook wetenschappelijk onderzoek en dit boek over dansen voor je gezondheid. Dit zijn de voordelen van ecstatic dance op een rijtje:

  • Het haalt je uit je hoofd en brengt je in je lichaam.
  • Het zorgt ervoor dat je spanning in beweging brengt.
  • Het maakt ruimte voor vastzittende emoties.
  • Het laat je energie weer vrij stromen.
  • Het schudt de stress van de dag van je af.
  • Het is een boost voor je gezondheid.
  • Het is een lekkere work-out voor je hele systeem.

 

Zo begin je met ecstatic dance

Ecstatic dance is dus voor iedereen en een hele vrij en natuurlijke vorm van dansen. Dat maakt ook dat je altijd en overal kunt beginnen met ecstatic dance. Het enige dat je nodig hebt is een ruimte om vrij te bewegen en muziek waar jij je goed bij voelt. Als je durft, is het ook fijn om een groep op te zoeken. In verschillende steden worden er ecstatic dance avonden georganiseerd zodat je met gelijkgestemden even helemaal los kunt gaan. Misschien vind je het spannend, maar die groepsenergie werkt juist ook verbindend. Wil je liever vanuit je eigen veilige omgeving dansen, dan kun je ook een bewegende meditatie opzetten.

 

Dans je vrij met House of Deeprelax

Bij House of Deeprelax hebben we een aantal fijne Shake-it sessies waarmee je al schuddend en dansend spanning uit je systeem kunt ontladen. Een hele fijne en vrije manier van bewegend mediteren die je het beste zelf kunt ervaren. Met de geleide meditaties kan dat heel eenvoudig vanuit je eigen omgeving. Probeer de Shake-it sessies en onze andere unieke meditaties gratis via de app. 

Veelgestelde vragen over ecstatic dance

Waar komt ecstatic dance vandaan?

Ecstatic dance is een vrije vorm van dans. Deze manier van dansen werd vroeger bij inheemse volkeren al gedaan. Het is een eeuwenoude manier om in verbinding te komen met je lijf en met elkaar.

Wat is het verschil tussen ecstatic dance en shaken?

Ecstatic dance is een vrije dansvorm waarin elke beweging kan en mag. Shaken is ook een manier van losjes bewegen, maar hierbij ligt de focus meer op het trillen van je lichaam. Beide vormen van bewegende meditatie helpen je om spanning te ontladen.

Wat is bewegende meditatie?

Bewegende meditatie is een manier om stress in beweging te reguleren. Door de aandacht naar jezelf te brengen en je lichaam te bewegen kan opgekropte energie vrijer stromen en kan je systeem ontladen.