Je staat vroeg op, rent van afspraak naar afspraak en ploft aan het einde van de dag uitgeteld op de bank: ontspannen lijkt onmogelijk. Dat is het niet! Wij geloven dat Daily Deeprelax voor iedereen mogelijk én nodig is voor meer balans.

Wat betekent meer balans eigenlijk?

Ontspanning lijkt niet meer van deze tijd. In een wereld die dagelijks veel van je vraagt, voel je je al snel uit balans. Het is logisch om je soms gestrest of geëmotioneerd te voelen, dat is menselijk. Maar als deze staat van zijn chronisch wordt, dan is er meer balans nodig. Van nature hoor je je gezond en gelukkig te voelen. Een authentieke staat van zijn zonder dat je telkens bevestiging of stimulatie van buitenaf nodig hebt. Meer balans is nodig als je je nauwelijks nog in deze authentieke staat bevindt.

Meer balans begint bij je zenuwstelsel

Want laten we eerlijk zijn, hoe vaak bevind jij je nog in die staat waarin je balans ervaart zonder iets van buitenaf nodig te hebben? Grote kans dat balans ervaren voor jou ook moeilijker geworden is. Dit komt doordat het zenuwstelsel chronisch in standje overleven staat. Dat zit zo: het autonome zenuwstelsel bestaat grofweg uit het sympathische deel, ook wel bekend als het gaspedaal (vechten & vluchten) dat ervoor zorgt dat je in actie komt als dat nodig is. En het parasympathische deel, ook wel bekend als het rempedaal (rusten & herstellen), dat ervoor zorgt dat je kunt ontspannen om te herstellen. Als deze twee systemen in balans zijn dan is er homeostase. De meeste mensen ervaren echter chronische stress en staan daardoor altijd aan, waardoor er een disbalans ontstaat in het zenuwstelsel.

Zo zorg je voor meer balans in jouw systeem

Wil je meer balans ervaren, dan wil je goed voor jouw zenuwstelsel zorgen. Dat betekent dat je vaker op het rempedaal mag trappen om homeostase te stimuleren. Daar zit voor veel mensen de uitdaging, want tijd maken voor ontspanning lijkt misschien onmogelijk. Dat is het niet! Met deze tips zorg je voor meer balans in jouw systeem:

Maak elke dag tijd voor ontspanning

Net als je andere afspraken, kun je ontspanning inplannen in je agenda. Zet jezelf letterlijk op de agenda, door een vast moment van de dag te kiezen om op de rem te trappen. Dit kan zijn voordat je aan je werkdag begint, als pauze tussen de drukte door of juist aan het einde van de dag voordat je gaat slapen. Jij bepaalt!

Combineer dagelijkse momenten met ontspanning

Vind je het lastig om een vast moment per dag te kiezen, koppel dan je dagelijkse bezigheden aan ontspanning. Dat doe je door bijvoorbeeld elke keer als je naar het toilet gaat, even drie keer diep adem te halen voordat je je weer onder de mensen begeeft. Je maaltijd in stilte tot je te nemen. Of onder de douche bewust de dag van je af te spoelen.

Leer je systeem voor jou te laten werken

Wil je goed voor je zenuwstelsel zorgen, dan wil je ook weten hoe dit systeem werkt. Wel zo handig! Het kan heel helpend zijn om bijvoorbeeld te leren hoe je je ademhaling gebruikt om jouw ontspanningssysteem te activeren. Of hoe yoga nidra je helpt om beter in slaap te vallen. Verdiep je in jouw systeem en wat voor jou werkt om meer balans te ervaren.

Meer Sana meer balans

Bij House of Deeprelax maken we dagelijkse ontspanning voor iedereen mogelijk. De serie Sana bestaat uit 7 korte en krachtige meditaties, bijvoorbeeld voor tijdens het koken, douchen of zelfs je toiletbezoek. Zo zijn er écht geen excuses meer om goed voor je systeem te zorgen en meer balans toe te laten in je dagelijks leven. Nog geen toegang tot de app? Word member en probeer onze unieke sessies de eerste 14 dagen gratis.