Vaker mediteren, gezonder eten of een ontspannen avondritueel voor het slapengaan? Nieuwe gewoonten aanleren, dat gaat niet over één nacht ijs. Ik deelt de gouden formule die voor mij werkt.

Nieuwe gewoonten aanleren werd noodzaak

Het is geen geheim dat de House of Deeprelax app is ontstaan vanuit mijn persoonlijke reis. Als Mental Health & Wellbeing expert weet ik als geen ander hoe het is om uit een diep dal te kruipen en een gezondere levensstijl eigen te maken. Toen ik last had van chronische pijn, verdiepte ik mij ondanks de diagnose van de artsen in yoga nidra als natuurlijk geneesmiddel. Zo vond ik eindelijk de diepe ontspanning waar mijn lichaam zo naar verlangde. Tijdens mijn burn-out had ik het mentaal zwaar, maar dagelijkse wandelmeditaties hielpen mij erdoorheen en gaven mijn geluksgevoel een boost. Na mijn zwangerschap voelde ik me niet lekker in mijn lijf, maar door gezonde routines op te pakken, zit ik nu weer beter in mijn vel. Dat ging natuurlijk niet vanzelf! Nieuwe gewoonten aanleren vraagt om doorzettingsvermogen en door de weerstand heen gaan. Vaak weten we wel wat goed voor ons is, maar daadwerkelijk een gezondere levensstijl eigen maken, vraagt in de drukte van het dagelijks leven een duwtje in de rug. Daarom deel ik met je wat voor mij goed heeft gewerkt bij nieuwe gewoonten aanleren.

Mijn gouden formule bij nieuwe gewoonten aanleren

Ik zeg altijd: “Als je elke dag 1% aanpakt, dan heb je aan het einde van het jaar 365% veranderd.” Dat is veel realistischer dan je direct op een groot einddoel te focussen. Na mijn zwangerschap merkte ik bijvoorbeeld dat ik graag zo snel mogelijk weer wilde bewegen en me lekker in mijn lijf wilde voelen. Ik focuste me op dat einddoel in mijn hoofd, met als gevolg dat ik super gefrustreerd raakte. Het ging niet snel genoeg en ik vond mijn doel lastig te combineren met een baby en een bedrijf. Tot ik me mijn eigen uitspraak weer herinnerde en het einddoel losliet. In plaats daarvan focuste ik me op de dagelijkse kleine stapjes die ik wel kon zetten. Zoals kiezen voor een salade in plaats van een pizza en de wekker een uur eerder zetten zodat ik mijn bekkenoefeningen kan doen. Ik merkte dat ik trots was op elke kleine stap die ik zette en nieuwe gewoonten aanleren, daardoor meer als een leuk spelletje ging zien. Elke dag probeer ik kleine bewuste keuzes te maken, en lukt het een keertje niet, dan is er morgen weer een kans. Met deze tips wordt nieuwe gewoonten aanleren voor jou ook een feestje:

Proces voor einddoel

Lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar maakt het behapbaar. Elke dag is een nieuwe kans en elke dag kun je een keuze maken voor nieuwe gewoonten aanleren. Kies voor dagelijkse kleine en haalbare stappen, in plaats van grote en onmogelijke stappen. Zo zorg je voor speelsheid op de weg naar jouw doel.

Structuur geeft je vrijheid

Dat klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar is het niet! Wil je bijvoorbeeld gezonder eten, haal dan aan het begin van de week boodschappen in huis voor een aantal gezonde maaltijden zodat je op het moment dat je honger hebt en een maaltijd moet verzinnen geen ongezonde keuze maakt. Weet je dat een meditatie aan het begin van de dag je goed doet, plan het dan in je agenda. Zo geven structuur aanbrengen en bewuste keuzes maken je juist vrijheid op de momenten dat je het nodig hebt.

Vier je overwinningen

Vergeet niet regelmatig even achterom te kijken om te zien hoe ver je al gekomen bent en je overwinningen te vieren. Als je elke dag een kleine stap zet, heb je op een gegeven moment een grote stap richting jouw doel gemaakt. Wees trots op jezelf en vier je overwinningen, zo boost je je dopamine levels en houd je jezelf gemotiveerd.

Nieuwe gewoonten aanleren met House of Deeprelax

Met onze trainingen en unieke geleide meditaties maken we nieuwe gewoonten aanleren zo makkelijk mogelijk voor je. Onze serie Sana biedt bijvoorbeeld dagelijkse ontspanningsmomenten in nog geen 5 minuten. Zo heb je letterlijk geen excuus meer om van nieuwe gewoonten aanleren een feestje te maken! Nog geen toegang tot de app? Word member en probeer de eerste 14 dagen gratis.