De uitdagingen van het leven met vertrouwen tegemoet gaan, dat klinkt als muziek in je oren. Toch word je soms in beslag genomen door angst. Hoe leer je meer te geloven dat je gedragen wordt? Laat meditatie je helpen.

Leven vanuit vertrouwen

Voor de een is het vanzelfsprekend, voor de ander is het soms knap lastig. Leven vanuit vertrouwen betekent dat je een houding van optimisme hebt ten opzichte van het leven, jezelf en de wereld om je heen. Dit betekent niet dat je blind bent voor de uitdagingen die je tegenkomt, maar dat je ervoor kiest om te geloven in je eigen capaciteiten, de goede intenties van anderen en de mogelijkheid dat dingen op de een of andere manier goed zullen uitpakken.

Je kunt leven vanuit vertrouwen dan ook zien als een bewuste keuze. Het is een mindset die je kunt cultiveren door middel van zelfreflectie en het actief oefenen met vertrouwen toelaten in verschillende aspecten van je leven. Het is een manier van leven die kan leiden tot meer voldoening, vreugde en innerlijke vrede.

Vijf oorzaken die leven vanuit vertrouwen moeilijk maken

Leven met geloof in het goede kan best uitdagend zijn. Misschien herken je wel dat je ook angst kunt voelen in bepaalde situaties of dat negatieve gedachten de overhand krijgen. Dit zijn 5 redenen waarom een leven vanuit vertrouwen lastig kan zijn:

1. Je verleden beïnvloedt het heden

Als je in het verleden gekwetst, bedrogen of teleurgesteld bent, dan kun je moeite hebben om vertrouwen te hebben in jezelf, anderen of de wereld om je heen. Deze ervaringen kunnen diepe sporen nalaten, waardoor wantrouwen en angst ontstaan. Kom je situaties tegen waarin je het moeilijk vindt om te geloven in het goede, dan kan het zijn dat een oude ervaring uit het verleden getriggerd wordt die bepalend is voor hoe je in het heden reageert.

2. Stress activeert angst in je systeem

Ervaar je regelmatig stress, dan word je zenuwstelsel geactiveerd. In een gestresste staat van zijn ben je alert op mogelijke dreigingen, zie je vaker beren op de weg en worden angstige gevoelens en gedachten aangemaakt. Je kunt dan de neiging hebben om controle te willen houden of maakt je veel zorgen. Als je veel stress ervaart, dan is het dus automatisch lastiger om te leven vanuit vertrouwen, omdat angst als het ware je systeem overneemt.

3. Laag zelfbeeld, laag zelfvertrouwen

Ben jij iemand met een sterke innerlijke criticus, dan kan het moeilijk zijn om vertrouwen te ervaren. Je twijfelt constant aan jezelf en vergelijkt jezelf met anderen waardoor je je minderwaardig voelt en niet gelooft in je eigen kracht. Als dit herkenbaar is, dan kan het goed zijn dat je ook last hebt van perfectionisme en angst om te falen. Zo’n laag zelfbeeld zorgt ervoor dat je vaak het negatieve van situaties inziet en moeite hebt om te geloven in het goede.

4. Onbewuste invloed van je omgeving

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook je omgeving is van invloed op de mate van vertrouwen die je ervaart. Onbewust krijg je door social media bijvoorbeeld negativiteit en competitie mee. Of je bevindt je misschien in een schoolomgeving of cultuur waar de druk om te presteren of een bepaalde status te behalen belangrijk is. Ook de mensen waarmee je je voornamelijk omringt beïnvloeden je. Een netwerk van vrienden en familie die jou steunen, is belangrijk om te kunnen leven vanuit vertrouwen.

5. Vertrouwen vraagt om versterken

Een positieve mindset is makkelijker te cultiveren als je ervaringen hebt opgedaan die jouw gevoel van vertrouwen versterken. Maar heb je bijvoorbeeld regelmatig te maken gehad met situaties waarin iets mislukt is of waarin je verlies hebt geleden, dan kan dat een pessimistische kijk op de toekomst geven. Door ervaringen op te doen die je zelfvertrouwen geven of waarin je succes behaalt, creëer je een basis van vertrouwen.

Meer geloof in jezelf met meditatie

Het is dus niet altijd vanzelfsprekend om te geloven in het goede, dat vraagt om oefening. Wil je meer leven vanuit vertrouwen, laat meditatie je dan helpen. Door deze meditatietechnieken regelmatig te oefenen, kun je je innerlijke vertrouwen versterken en een stabielere, kalmere en meer zelfverzekerde kijk op het leven ontwikkelen.

Zelfcompassie meditatie

Zelfcompassie meditatie helpt je om vriendelijker en begripvoller naar jezelf te zijn. Het helpt om zelfkritiek te verminderen, positieve gevoelens over jezelf op te roepen en je gevoel van zelfvertrouwen te vergroten. Zo beoefen je deze meditatievorm:

Tijdens deze meditatie richt je je aandacht op jezelf en stuur je liefdevolle, vriendelijke gedachten naar jezelf. Dit kan met behulp van zinnen zoals: “Ik mag gelukkig zijn”, “Ik mag gezond zijn”, of “Ik mag geloven in mezelf”. Dit helpt om negatieve zelfkritiek te verzachten en een gevoel van eigenwaarde te versterken.

Dankbaarheid meditatie

Dankbaarheid meditatie richt zich op het waarderen van de positieve aspecten van je leven, wat bijdraagt aan een positievere mindset en meer vertrouwen. Het versterkt positieve emoties en helpt om een gevoel van overvloed en vertrouwen in het leven te ontwikkelen. Zo beoefen je deze meditatievorm:

In deze meditatie richt je je aandacht op de dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit kunnen eenvoudige dingen zijn, zoals een warme maaltijd of een mooie dag of meer betekenisvolle dingen zoals relaties of persoonlijke groei. Door regelmatig dankbaarheid te oefenen, ontwikkel je een optimistische kijk op het leven.

Emotie meditatie

Emotie meditatie is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het cultiveren van meer vertrouwen. Maar juist door aandacht te schenken aan je emotionele wereld en je emoties te doorvoelen, kun je stress verminderen en je zelfbeeld vergroten. Zo beoefen je deze meditatievorm:

Je richt je aandacht op je ademhaling, lichaamssensaties of je omgeving, en observeert je gedachten en emoties zonder erin meegezogen te worden. Vervolgens kies je een emotie waar je even bij stil wilt staan. Dit kun je doen door je aandacht naar een plek in je lichaam te brengen waar je spanning voelt en daar een tijdje zachtjes naartoe te ademen. Zo verwelkom je je emoties en geef je ze ruimte, zodat ze je los kunnen laten. Als vanzelf ontstaat er zo ook weer meer ruimte voor positieve gedachten en gevoelens.

Verstevig je vertrouwen met House of Deeprelax

Bij House of Deeprelax geloven we in de kracht van meditatie om een stevig fundament in jezelf te bouwen. Door regelmatig momenten van ontspanning in te lassen en stil te staan bij je binnenwereld, leer je jezelf beter kennen en kun je makkelijker omgaan met uitdagende situaties. Dat creëert een stevige basis in jezelf. Je vertrouwen een boost geven? Neem dan eens deel aan onze transformerende cursus Het Fundament.