Serotonine zorgt voor een gevoel van geluk, welzijn en zelfvertrouwen

Serotonine

Heb je al geruime tijd last van depressie en negatieve gevoelens? Kom je er maar niet achter wat de oorzaak is? Zo’n dip zou best veroorzaakt kunnen worden door een tekort aan serotonine in je lichaam. Serotonine is namelijk, samen met andere stoffen (zoals dopamine), verantwoordelijk voor je stemming en gevoelens van geluk, welzijn en zelfvertrouwen. Maar wat is serotonine? Wat doet het en hoe wordt het gemaakt?

Wat is serotonine?

Serotonine is een neurotransmitter en hormoon en zorgt voor de overdracht van prikkels tussen zenuwcellen onderling en tussen zenuw- en hersencellen.

Hoe wordt serotonine gemaakt?

Serotonine is een chemische stof die door het lichaam wordt gemaakt uit tryptofaan. Tryptofaan is een eiwit dat voorkomt in verschillende voedingsmiddelen zoals bananen, noten, kaas, vlees en chocola. Bij de afbraak van deze voedingsmiddelen in ons lichaam, komt tryptofaan vrij. Dit wordt door ons lichaam omgezet in serotonine. Het grootste deel van de serotonine (90%) wordt geproduceerd in de darmen, het resterende deel in de hersenen. Tryptofaan kan de bloed-hersenbarrière niet passeren waardoor de tryptofaan die in de darmen wordt geproduceerd, de hersenen niet kan bereiken en deze dus hun eigen serotonine moeten produceren.

De werking van serotonine

Behalve het regulerend effect op onze stemming, heeft serotonine ook andere effecten op verschillende delen van ons lichaam, zoals:

De hersenen

In de hersenen heeft serotonine een regulerende functie op:

  • Onze stemming. Serotonine reguleert onze stemming doordat het zorgt voor een gevoel van geluk, welzijn en zelfvertrouwen. Bij een tekort aan serotonine ontstaan angsten, depressie en gebrek aan zelfvertrouwen.
  • Onze slaap. Serotonine reguleert samen met andere stoffen (bijv. dopamine), wanneer en hoe lang we slapen. Het bepaalt ook de kwaliteit van onze slaap.
  • Verder is serotonine ook nodig voor de aanmaak van melatonine. Melatonine speelt een cruciale rol bij de regulatie van ons slaappatroon en onze biologische klok.
  • Seksuele opwinding. Een verhoogde hoeveelheid serotonine in het lichaam zorgt voor een verminderd libido en een lage concentratie aan serotonine leidt tot een verhoogd libido. Een verhoogde hoeveelheid serotonine in het lichaam zorgt voor een verminderd libido. Een lage concentratie aan serotonine daarentegen kan leiden tot een verhoogd libido, het lichaam wil graag serotonine aanmaken.

De darmen
Serotonine is verantwoordelijk voor het reguleren van de darmperistaltiek. Het zorgt ook voor een versnelde uitstoting van verkeerd voedsel dat de darmen irriteert.

Bloedplaatjes
Beschadiging van de lichaamsweefsels, die optreedt bij een verwonding, leidt tot prikkeling van de bloedplaatjes in ons bloed, waardoor ze de serotonine die ze bevatten uitstoten naar de omliggende weefsels. De vrijgekomen serotonine zorgt ervoor dat de kleine bloedvaatjes in de beschadigde weefsels samentrekken zodat er geen bloed meer naar buiten stroomt en het bloeden stopt.

Symptomen van een te laag serotonine gehalte

De volgende symptomen kunnen optreden bij een tekort aan serotonine:

Hoe kan het serotoninegehalte in het lichaam verhoogd worden?

Het serotoninegehalte in het lichaam kan op verschillende manieren worden verhoogd:

  • medicatie
  • het eten van voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten zoals bananen, kaas, kikkererwten, vlees, noten en pure chocola
  • lichttherapie: met behulp van kunstmatig licht of zonlicht
  • regelmatig sporten: dit leidt niet alleen tot een verhoging van het serotoninegehalte, maar ook tot het ontstaan van positieve gevoelens en een betere stemming
  • meditatie: zorgt behalve voor een verhoging van het serotoninegehalte ook voor vermindering van stress en een gevoel van rust

Er zijn dus genoeg opties om op een natuurlijke manier, dus zonder medicatie, het serotoninegehalte te verhogen.

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.