Met je volledige aandacht in het hier en nu, in plaats van in het verleden of de toekomst

Hier en nu

Leven in het nu, ook wel mindful leven genoemd, betekent dat je met jouw volledige aandacht in het heden bent, in plaats van in het verleden of de toekomst. Deze filosofie kent oosterse roots, maar wint steeds meer terrein binnen ons westerse denken. De illusie van tijd lijkt ons te beroven van ons potentieel om werkelijk, voluit, rustig en gelukkig te leven. Genieten in het moment, van dat wat er nu is, vinden we vaak verrekte lastig. Hoe komt dat toch eigenlijk?

Do not dwell on the past. Do not dream of the future. Concentrate the mind on the present moment. - Buddha

Hoe vaak geniet je nou eigenlijk echt van je werk, je kids of een simpel dagelijks moment? Meestal zijn we zo druk met die ene deadline, het plannen van studie-, sport- en weekendactiviteiten, het checken van social media of piekeren we nog uren over het onbenullige voorval van gisteren, dat we voorbijgaan aan het huidige moment; dat misschien wel kleine moment van groot geluk. Tot op zekere hoogte zijn we allemaal slachtoffer van de tijd, omdat het de geaccepteerde norm is geworden in onze snelle, ambitieuze en gespannen maatschappij.

De illusie van tijd

Er is alleen nu, tijd is een illusie. Het is slechts een menselijk concept dat we hebben geïntroduceerd om ons leven te organiseren. Eigenlijk bestaat tijd niet, althans niet volgens natuurwetten. Het enige dat telt, is dat we bestaan. Ons bestaan is een gevoel van aanwezigheid, van hier en nu in dit lichaam zijn, in dit ene moment dat telt.

Slachtoffer van de tijd

Wanneer we niet echt en volledig aanwezig zijn, zou je kunnen zeggen dat we slachtoffer van de tijd worden: onze aandacht gaat uit naar het verleden of de toekomst, of beiden. We verliezen ons in gedachten over wat is geweest, wat had kunnen zijn, wat zal zijn of zou kunnen zijn. In het hier en nu leven heeft alles te maken met volledig aanwezig zijn in het moment, genieten van het heden en zijn met wat is. Helaas zijn we gewend geraakt aan een levensstandaard waarbij alles in een flits voorbij gaat, we ons bijna voortdurend in de doen- en denkmodus bevinden (in plaats van in de zijn-modus), verwachtingen hoog zijn en alles maakbaar of te modificeren is.

Het is niet per definitie fout om actief bezig te zijn, het verleden te overdenken, te dagdromen over de toekomst, doelen te stellen of plannen te maken. Sterker nog, het is voor ons brein belangrijk (lees: veilig) om dreigend gevaar (op basis van eerdere gebeurtenissen) op te sporen en onszelf perspectief (op overleven) te bieden. Wanneer de aandacht voor gedachten, gevoelens en emoties die in verband staan met het verleden of de potentiële toekomst echter gewoontepatronen worden (denk aan: piekeren of dwang naar controle) of we onszelf ermee gaan identificeren, kan het steeds lastiger zijn om in een aanwezige staat te verblijven; een staat die ons helpt om met tevredenheid en begrip naar onszelf en het leven te kijken; te aarden, te aanvaarden en te accepteren.

Peace of mind, je weet wel…

Hoe meer onze aandacht gericht is op het verleden of de toekomst, des te groter de kans op gevoelens van onrust en ongemak. De hoeveelheid mentale stress die we tegenwoordig ervaren heeft een nadelige invloed op onze gezondheid. Wanneer we in het heden leven, accepteren we het leven zoals het nu is, zoals het zich ontvouwt. In het besef dat alles goed is zoals het nu is, niet zoals we zouden willen dat het had kunnen zijn. Dat geeft rust en vertrouwen, maakt dat je jezelf en anderen kunt vergeven, je vrede in je hart kunt ervaren, wetende dat alles wat er zou moeten gebeuren, zal gebeuren. Daarbij vergroot ‘leven in het hier en nu’ onze levenskwaliteit; we maken bewustere, gerichte keuzes, maken die momenten die we hebben rijker en ervaren meer échte gevoelens en emoties.

Meer in het hier en nu leven

We weten bij House of Deeprelax hoe verrijkend leven in het nu kan zijn. Wat ons betreft is leven in het huidige moment één van de basiselementen voor een ontspannen en (mentaal) gezond leven. Daarom geven we je graag een aantal krachtige tools en toegankelijke tips die je zullen helpen om meer in het hier en nu te verblijven. Onderzoek voor jezelf welke manieren voor jou werken.

 • Meditatie
  Meditatie is een krachtige tool om mindfulness te beoefenen en jezelf te trainen in het hier en nu aanwezig te zijn. Soms kan een geleide meditatie of meditatieve muziek ons helpen onze aandacht terug te brengen naar het heden.
 • Ademhaling
  Diep en bewust ademhalen helpt ons om meteen in het heden te komen. Krachtig is om je uitademing iets langer te laten zijn dan je inademing, zodat je hersenen begrijpen dat er geen gevaar is.
 • Lummelen
  Lummelen wordt ook wel de kunst van het niets doen genoemd. Lekker lummelen is eigenlijk niets meer en niets minder dan gewoon zijn in het moment, zonder in de (nuttige of verstorende) doen- of denkmodus te verkeren.
 • Selftalk
  Praat tegen jezelf in de tegenwoordige tijd (bijv. Ik ben nu een artikel aan het lezen) en maak jezelf eigen met de boodschappen van het nu (bijv. Wat er nu gebeurt, mag zo zijn; Ik bén niet mijn gedachten)
 • Intenties
  Zet krachtige intenties die je helpen om in het hier en nu te verblijven (bijv. Ik ben aanwezig; Ik geniet nu).
 • Singletasken
  We multitasken erop los, terwijl dat niet alleen enorm belastend is voor onze hersenen, maar ons er ook van weerhoudt om met onze volledige aandacht in het moment te kunnen zijn. Mindful en bewust leven, en minder (tegelijk) doen it is.
 • Afleidingen
  Onze smartphone is misschien wel onze grootste afleiding van het nu. Maar ook andere afleidingen en verslavingen kunnen ons volledig uit het huidige momenten halen. Kies er bewust voor om deze te minimaliseren.
 • Dankbaarheid
  Train jezelf om dankbaar te zijn voor dagelijkse momenten. Dat kunnen hele simpele zaken zijn, zoals de zon die schijnt, een hond die speels voorbij komt rennen, de vuilnisman die je een goedemorgen wenst, die fijne cappuccino in de bar op de hoek, etc.
 • Behapbare brokken
  Plannen maken en doelen stellen voor de toekomst? Prima, maar deel ze dan wel op in kleinere, behapbare brokken die je qua karakter en omvang ​​in het heden houden. En onthoud dat hoe gelukkiger je je voelt in het moment, des te minder gehecht je aan resultaten zult zijn.

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Wil jij graag meer in het hier en nu leven, en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan verwijzen we je graag naar onze House of Deeprelax app waar je uit een ruim aantal sessies kunt kiezen die je in het hier en nu brengen, laten aarden, focus brengen, bewust laten ademen of dankbaarheid laten beoefenen. Probeer bijvoorbeeld een van deze sessies:

 • Estufa – Een heerlijke maaltijd bereiden was nog nooit zo’n mindfulle beleving met deze sessie!
 • Tesoro – Deze korte sessie helpt je om dagelijks zonder moeite dankbaarheid te beoefenen.
 • Esperanza – Met deze korte Nidra Breath sessie leer je je ademhaling te verruimen en te verbinden met jezelf.

* Via andere sessies aan de slag met in het hier en nu leven? Gebruik de zoekfunctie in de House of Deeprelax app.

Wat anderen ervaren…

‘Inmiddels ben ik anderhalf jaar verder en geniet ik van de stilte die de sessies mij in mijn hoofd brengen; ik merk dat de kracht van diepe ontspanning en stilte doorwerken in mijn dagelijkse leven. Vaak merk ik dat effect nog het meest op dagen dat ik de sessies niet doe; ik merk dan bewuster mijn ademhaling op en ben in staat meer stil te staan bij het nu’. – Mady

‘Een aantal keer per week plan ik voor mezelf tijd in om een sessie uit de fijne House of Deeprelax app te doen en zo weer te kunnen landen na een drukke dag.’ – Denise

‘Van denken en doen, naar alleen maar zijn. De sessies van House of Deeprelax brengen mij rust en ruimte.’ – Imogen

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.