GABA is een belangrijke neurotransmitter die betrokken is bij het verminderen van angst en het bevorderen van ontspanning. Leer hoe je het GABA-niveau kunt verhogen voor een betere mentale gezondheid.
Voel je je vermoeid en ben je constant gestrest? Lukt het maar niet om tot rust te komen? Misschien heb je een tekort aan GABA oftewel gamma-aminobutyric acid. In dit artikel lees je alles over deze neurotransmitter die betrokken is bij de overdracht van prikkels in de hersenen.
Wat is GABA?
GABA is een aminozuur dat door de hersenen wordt gemaakt uit een stof genaamd glutamaat. Het is de belangrijkste remmende neurotransmitter in de hersenen. Dat betekent dat dit aminozuur de prikkelbaarheid van neuronen vermindert, waardoor overmatige stimulatie wordt voorkomen. Stimulerende neurotransmitters zorgen juist voor het afvuren van neuronen. Je hebt beide type neurotransmitters nodig om evenwicht in de communicatie van de hersenen te behouden.
Hoe werkt GABA?
Gamma-Aminoboterzuur werkt door zich te binden aan bepaalde specifieke eiwitten die zich op de zenuwcellen in de hersenen bevinden, dit worden GABA-receptoren genoemd. Hierdoor remt of blokkeert het de overdracht van bepaalde prikkels in de hersenen (bijv. van een ‘fight or flight’-reactie) en zorgt zo voor vermindering van de overdracht van prikkels door het gehele zenuwstelsel. De activiteit van het centrale zenuwstelsel daalt waardoor een kalmerend effect ontstaat, je komt tot rust en je kunt ontspannen.
De invloed van GABA
GABA (Gamma-Aminoboterzuur) is dus vooral gericht op het remmen van overmatige neuronale activiteit, wat bijdraagt aan ontspanning, angstvermindering, slaapregulatie en het voorkomen van teveel prikkels in het zenuwstelsel. Dit zijn de belangrijkste effecten op het lichaam:
- Stressvermindering: Een kalmerend effect op het zenuwstelsel door de activiteit van zenuwcellen (neuronen) te remmen. Dit helpt om stress en angst te verminderen en zorgt voor een staat van ontspanning. Dit maakt GABA essentieel voor het voorkomen van overprikkeling en het in balans houden van mentale en lichamelijke processen.
- Slaapregulatie: Door de kalmerende werking speelt Gamma-Aminoboterzuur een grote rol in het bevorderen van een goede nachtrust. Hogere niveaus helpen om de geest tot rust te brengen, waardoor in slaap vallen en doorslapen makkelijker wordt. Veel slaappillen werken bijvoorbeeld ook door het GABA-systeem te versterken.
- Angstbeheersing: Lage niveaus worden vaak geassocieerd met angststoornissen. Gamma-Aminoboterzuur vermindert overmatige hersenactiviteit die kan leiden tot angstgevoelens. Veel anti-angstmedicatie, zoals benzodiazepinen, verhogen de GABA-activiteit, wat helpt om angst te verminderen door neuronen minder actief te maken.
- Voorkomen van epileptische aanvallen: Epileptische aanvallen worden vaak veroorzaakt door ongecontroleerde, overmatige neuronale activiteit. Gamma-Aminoboterzuur speelt een cruciale rol in het voorkomen van deze overmatige prikkels. Middelen tegen epileptische aanvallen verhogen vaak de GABA-activiteit om de kans op aanvallen te verkleinen.
- Spierverslapping: Een spierverslappend effect door de remmende werking op zenuwcellen die spieren aansturen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam fysiek kan ontspannen, wat bijvoorbeeld bij slaap belangrijk is.
- Pijnverlichting: Een pijnstillend effect door pijnsignalen in het zenuwstelsel te remmen. Dit kan bijdragen aan een vermindering van chronische pijn of ongemak.
Symptomen GABA tekort
Een tekort aan Gamma-Aminoboterzuur kan leiden tot verschillende psychische en lichamelijke symptomen. Als de balans tussen stimulatie en remming van de neurotransmitters verstoord raakt, kun je aan deze symptomen een tekort aan GABA herkennen:
- Epileptische aanvallen
- Bewegingsstoornissen (b.v. ziekte van Parkinson)
- ADHD
- Nervositeit/geprikkeldheid
- Paniekaanvallen
- Stemmingsstoornissen (bijv. depressie)
Zo verhoog je je GABA productie
Gelukkig kun je de productie van Gamma-Aminoboterzuur wel op verschillende manieren zelf stimuleren. Met behulp van een gezonde levensstijl ondersteun je de hersenen bij de productie en werking van GABA. Dit zijn een aantal manieren om zelf je productie op peil te houden.
Ontspanningstechnieken
Het is bewezen dat meditatie en activiteiten zoals yoga en tai chi, niet alleen zorgen voor een stijging in de productie van Gamma-Aminoboterzuur maar ook leiden tot een vermindering van stress en prikkelbaarheid. Mensen die mediteren hebben een verhoogde hoeveelheid GABA en een verminderde hoeveelheid cortisol (het stresshormoon) in hun lichaam.
Voeding
Je kunt Gamma-Aminoboterzuur stimuleren door het eten van voedingsmiddelen die GABA bevatten, rijk zijn aan glutamine of vitamine B6, zoals vis, eieren, schaaldieren, bonen, aardappelen, tomaten, zeewier, spinazie, cacao, bananen, noten en zaden.
Gebruik van een GABA supplement
Sommige mensen gebruiken supplementen of natuurlijke middelen zoals valeriaanwortel, kamille of L-theanine om de productie te ondersteunen. Het is bewezen dat het gebruik van een GABA-supplement kan helpen bij het verminderen van nervositeit en het bevorderen van een goede en diepe slaap.
Regelmatig sporten
Regelmatig bewegen draagt bij aan een verhoogde productie. Het werkt echter alleen als je consistent en regelmatig sport of aan een andere vorm van lichaamsbeweging doet.
Ga voor meer GABA met House of Deeprelax
Je hersenen spelen dus een belangrijke rol in de productie van Gamma-Aminoboterzuur. Bij House of Deeprelax hebben we speciale meditaties ontworpen die erop gericht zijn om de hersenen ultiem tot rust te laten komen. Tijdens een Deeprelax Nidra sessie kom je onder begeleiding van muziek en stem in een hersenstaat terecht waarin je ook verkeerd als je in je diepe slaap bent. Zo geef je je brein de kans om tot rust te komen en het zelfhelend vermogen te activeren waardoor bijvoorbeeld neurotransmitters aangevuld kunnen worden.