Dopamine: het gelukshormoon

Dopamine

Heb je al geruime tijd last van lusteloosheid en voel je je gedemotiveerd? Dit kan mogelijk worden veroorzaakt door een tekort aan dopamine in je lichaam. Dopamine is één van de vele neurotransmitters en hormonen in het lichaam en het wordt ook wel een ‘feel good’ hormoon genoemd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat dopamine is, hoe het werkt en hoe het wordt aangemaakt.

Wat is dopamine?

Dopamine is een hormoon en tevens een neurotransmitter. Dat wil zeggen dat dopamine zorgt voor de overdracht van prikkels binnen het zenuwstelsel. Het zorgt dus voor de geleiding van boodschappen tussen de zenuwcellen van de hersenen en de zenuwcellen in andere delen van het lichaam.

Hoe werkt dopamine?

Dopamine is een onderdeel van het beloningssysteem van de hersenen. Wanneer we met activiteiten bezig zijn die plezierig zijn, zoals eten, sporten of seks, dan worden de hersenen geprikkeld om dopamine te produceren. De dopamine die vrijkomt zorgt ervoor dat we ons goed, blij en tevreden voelen, waardoor we gemotiveerd zijn om die handelingen steeds te herhalen.

Hoe wordt dopamine aangemaakt?

Ons lichaam maakt dopamine uit de aminozuren tyrosine en phenylalanine. Wanneer we voedingsmiddelen nuttigen die deze aminozuren bevatten, worden ze met behulp van enzymen omgezet in dopamine. Enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan tyrosine en phenylalanine zijn: kip, peulvruchten, amandelen, avocado’s en bananen. De geproduceerde dopamine komt alleen vrij op momenten waarop we bezig zijn met handelingen of gedrag waarvoor onze hersenen ons willen belonen.

Symptomen bij een tekort aan dopamine

Een tekort aan dopamine is aan de volgende symptomen te herkennen:

  • Een laag libido
  • Spierstijfheid
  • Insomnia
  • Gebrek aan motivatie
  • Vermoeidheid
  • Gebrek aan aandacht, concentratieproblemen
  • Lusteloosheid

Oorzaken van een dopaminetekort

Een tekort aan dopamine kan worden veroorzaakt door:

  • Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen zoals schizofrenie, depressie, drugsverslaving en ziekte van Parkinson, veroorzaken een vermindering van het dopaminegehalte in het lichaam.

  • Slechte voeding

Een dieet dat te weinig tyrosine en fenylalanine bevat, leidt ook tot een tekort aan dopamine. Deze twee aminozuren essentieel zijn voor de productie van dopamine.

  • Alcohol- en drugsverslaving

Een teveel aan alcohol en drugs leidt tot een verminderde productie van dopamine waardoor er op den duur een tekort ontstaat.

  • Medicatie

Bepaalde medicatie, zoals antidepressiva en antipsychotica, blokkeren de werking van dopamine. Dit heeft hetzelfde effect als een dopaminetekort in het lichaam.

Natuurlijke manieren om het dopaminegehalte te verhogen

Hieronder volgen enkele manieren waarop de dopamineproductie van het lichaam gestimuleerd kan worden:

  • Het eten van eiwitrijke voeding

Eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, peulvruchten, amandelen, eieren en sojaproducten bevatten tyrosine en phenylalanine, die op hun beurt nodig zijn voor de productie van dopamine.

  • Voldoende slaap

Een volwassen persoon behoort tenminste zeven uren per nacht te slapen. Het dopaminegebruik wordt geminimaliseerd tijdens het slapen, waardoor de hersenen de kans krijgen hun dopamine levels op peil te brengen. Bij een tekort aan slaap worden de dopamine receptoren geblokkeerd, hetgeen een remmende werking heeft op het effect ervan.

  • Meditatie

Mediteren bevordert de productie van dopamine door het lichaam. Tevens zorgt het voor een vermindering van stress (stress remt de productie van dopamine), wat ook weer leidt tot een toename van de dopamine in het lichaam.

  • Regelmatig sporten

Het is bewezen dat regelmatig sporten (langer dan twintig minuten) ook leidt tot een verhoogde dopamineproductie.

Het voordeel van de bovengenoemde methoden is dat ze niet alleen de productie van dopamine, maar tevens de algehele gezondheid bevorderen. Twee vliegen in één klap. Beter kan het niet.

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.