Van denken en doen naar voelen en zijn

Bodyscan

Door diverse moderne ontwikkelingen zijn we in de loop van de jaren steeds meer vanuit onze denk- en actiemodus gaan leven; we staan steeds minder in verbinding met ons lichaam en hart, onze gevoelens, emoties en intuïtie. Dat hoofd en al die (vaak doelgerichte, efficiënte) acties kunnen ons heel ver brengen in dit leven, maar er is ook een keerzijde. Zo negeren we gemakkelijk gevoelens, emoties, pijnpunten, spanning, intuïtieve ingevingen of andere belangrijke boodschappen en signalen die ons lichaam geeft. Terwijl wanneer alles met elkaar verbonden is – ons hoofd met ons lichaam, en alle wijsheid die daarin verborgen ligt – we tot ongelooflijk veel (meer) in staat zijn, en we vitaler door het leven kunnen gaan! Door regelmatig middels een bodyscan bewust contact te maken met ons lichaam, kunnen we die verbinding weer herstellen, activeren en blijvend ondersteunen.

"Your mind, emotions and body are instruments, and the way you align and tune them determines how well you play life." - Harbhajan Singh Yogi

Bodyscan

Bij een bodyscan scannen we (zoals de naam al zegt) ons lichaam; soms bepaalde delen ervan, soms het hele lichaam van top tot teen. Door met volledige aandacht de verschillende delen van het lichaam te doorlopen, kunnen we belangrijke informatie – die in het lichaam opgeslagen ligt en waar we met onze mind niet altijd zomaar bij kunnen – opsporen. Denk aan pijn, spanning, vage klachten of plekken die op een andere manier om aandacht vragen, maar ook aan gevoelens, emoties of de stem van onze intuïtie.

Vaak zijn we gedurende de dag (en sommigen van ons zelfs gedurende de nacht) zo druk bezig met denken en doen, dat we geen ruimte hebben of maken om te voelen en te luisteren. Een bodyscan maakt het mogelijk onze aandacht te verplaatsen van denken en doen naar voelen en zijn, waardoor we weer in contact kunnen komen met ons lichaam, en met datgene wat het ons te vertellen heeft.

Belangrijk bij een bodyscan is dan ook dat we scannen en ‘luisteren’ zonder oordeel; we observeren als het ware alles wat we tijdens de reis door het lichaam tegenkomen, zonder daar meteen iets van te hoeven vinden, een betekenis aan te willen geven of direct een oplossing te moeten vinden.

Praktische punten

  • Een bodyscan kan zelfstandig worden uitgevoerd of onder begeleiding (van een stem) plaatsvinden;
  • Een bodyscan kan in principe overal worden uitgevoerd, van de meest vreedzame tot aan de meest onrustige plek op deze wereld. Wel is het (voor beginners) makkelijker om op een rustige plek, waar zo min mogelijk ruis aanwezig is, aandachtig contact te maken met het lichaam;
  • Een bodyscan kent geen vaste duur; hoe uitgebreider het karakter van de bodyscan, hoe langer deze zal duren, soms is een korte check-in van een paar seconden of minuten ook al voldoende.

Sessies

Binnen House of Deeprelax maken we gebruik van geleide bodyscans, zodat degene die luistert zichzelf helemaal over kan geven en alle eventuele gedachten over de bodyscan zelf, het proces en de techniek niet af hoeven leiden van de connectie met en de boodschappen van het lichaam. Probeer het zelf eens en verschuif je aandacht van denken en doen naar voelen en zijn.

  • Idea – Deze sessie helpt je om even alle stress, angst of pijn los te laten en diepe ontspanning te ervaren
  • Granada – Met deze sessie val je in een diepe, herstellende slaap en ontwaak je de volgende morgen uitgerust en fit
  • Horus – Bereik een diepe staat van zelfliefde met deze ontspannen Nidra reis door je lichaam
  • Luna – Deze sessie activeert het zelfhelend vermogen van je lichaam en laat diepe ontspanning door je heen stromen

* Via andere sessies in contact komen met je lichaam middels een bodyscan? Gebruik de zoekfunctie in de House of Deeprelax app.

Word lid van onze community

Jouw rust reminder

Voor mooie inspirerende verhalen, aanbiedingen, events en uiteraard alle Yoga Nidra en Deeprelax nieuwtjes.

We gaan vertrouwelijk om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.