Wandel jij weleens alleen zonder afleiding? Of gebruik je je wandeling vaak voor het afronden van to do’s of het onderhouden van contacten? Zo ervaar je natuurlijk niet echt de voordelen van een bewuste wandeling. Met deze waanzinnige tips ervaar je het effect van wandelmeditatie.

Wandelen zonder afleiding

Het is natuurlijk heel verleidelijk om tijdens je wandeling te bellen met een familielid, collega of klant. Of om die podcast te luisteren waar je al een tijdje nieuwsgierig naar bent. En een wandeling biedt uitkomst om even gezellig bij te praten met een vriendin. Je wandeling wordt zo een stuk creatiever, productiever en gezelliger, maar minder ontspannend en rustgevend. Het effect van wandelmeditatie ervaar je als je kiest voor een bewuste wandeling zonder afleiding.

Ervaar het effect van wandelmeditatie

Met een wandelmeditatie haal je veel meer uit je wandeling. Door je aandacht bewust te richten op je ademhaling en andere focuspunten, lijkt het veel meer op een meditatie dan op een wandeling. De voordelen van wandelmeditatie zijn eindeloos, van meer innerlijke rust, dankbaarheid en kalmte tot verhoogde productiviteit, creativiteit en focus. Met deze tien tips ervaar jij ook het effect van wandelmeditatie. Laat je telefoon lekker thuis of zet hem op vliegtuigmodus terwijl je een geleide wandelmeditatie op zet.

Tien tips voor een effectieve wandelmeditatie

1. Trek je niks aan van het weer

Beweeg mee met elk weertype en geniet van alle elementen die je tijdens je wandeling tegenkomt. Of dat nu felle zonnestralen zijn of verkoelende regendruppels, een zachte bries of een sneeuwbuitje: zie de schoonheid ervan in en geef je eraan over. Door de weerstand los te laten, geniet je meer van je wandeling.

2. Wandel zonder doel

Wandel zoals Eliane dat deed tijdens de wandelingen toen ze haar burn-out had: stap gewoon naar buiten. Blijf de ene voet voor de andere zetten. Je ziet wel waar je uitkomt. Niks moet, alles mag. Je hoeft niet altijd een doel te hebben.

3. Zet je telefoon op stil

Geen afleiding betekent ook geen telefoon. Tip: Je kunt de wandelmeditaties van House of Deeprelax vooraf downloaden, zodat je je telefoon echt helemaal uit kunt zetten en op jezelf kunt focussen..

4. Zorg voor kleding die lekker zit

Het spreekt misschien voor zich, maar lekker zittende kleding is zo belangrijk. Net als tijdens een gewone meditatie of Yoga Nidra sessie is het fijn om je comfortabel te voelen. En zorg zeker voor gemakkelijke schoenen, zodat pijnlijke voeten niet voor te veel afleiding kunnen zorgen.

5. Wandel (even) op blote voeten

Heb je een natuurgebied of park in je buurt waar je veilig op blote voeten kunt lopen? Probeer het eens uit! Omdat je wilt voorkomen dat je je bezeert, loop je sowieso al bewuster dan met schoenen. Ook stimuleer je er de spieren en gewrichten in je voeten mee. Zo maak je je voeten sterker en flexibeler. Er zijn zelfs studies gedaan naar de gezondheidsvoordelen van wandelen op blote voeten.

6. Zet vooraf je intentie of affirmatie

Veel wandelmeditaties helpen je tot een intentie of affirmatie te komen. Maar je kunt ook vooraf al bij jezelf te rade gaan wat je uit deze bijzondere wandelsessie wil halen. Een korte Yoga Nidra meditatie vooraf kan je helpen alvast op een dieper niveau naar binnen te keren. Kies bijvoorbeeld voor de intentie-meditatie Gana in de app van House of Deeprelax.

7. Wandel alleen

Een wandelmeditatie is jouw me time-moment! Dus vermijd alle andere afleiding en wandel lekker alleen. Net zoals je een Yoga Nidra sessie hoogstwaarschijnlijk altijd alleen doet, is het het fijnst om ook tijdens een wandelmeditatie alleen te zijn. Met volledige aandacht voor jezelf en voor de meditatie. Heb je een hond? Laat die dan voor deze ene keer even thuis.

8. Loop langzamer dan je zou willen

Misschien ben je wel geneigd om te lopen zoals je gewend bent als je van A naar B moet: snel, gehaast, doelgericht. Of misschien probeer je al wel om je tempo iets te vertragen. Ons advies: loop nóg iets langzamer. Zo vertraag je niet alleen je mind, maar je hele lichaam. En daarmee je zenuwstelsel, dat zo écht tot rust komt.

9. Rechte rug, trotse houding

Wat er ook speelt in je leven: wees trots op wie je bent en wat je hebt bereikt. Voorkom dat je ineengezakt, met gebogen rug en afhangende schouders jouw pad richting de toekomst bewandelt. Dus recht je rug en richt je blik naar de horizon!

10. Gebruik al je zintuigen

Neem met al je zintuigen de omgeving om je heen in je op. Ruik, voel, luister… en besef: de natuur oordeelt niet, die ís gewoon. Net als jij nu. Adem in, adem uit.

FAQ over wandelmeditatie

Hoe beoefen je wandelmeditatie?

Volgens zenmeester Thich Nhat Hanh kun je van elke wandeling een wandelmeditatie maken. Volgens de formele beoefening maak je specifiek tijd vrij voor de meditatie en zorg je voor een moment voor jezelf zonder afleiding. De focus ligt op het lopen zelf, hoe je de voet neerzet of op de beweging van je lijf. Je loopt heen en weer of in het rond en je kunt aandachtig lopen combineren met je aandacht ademen en aandachtig observeren van de omgeving. Met de informele beoefening pas je het zijn in het hier en nu toe tijdens het lopen in het dagelijks leven. Terwijl je bijvoorbeeld de hond uitlaat of een blok je om maakt, herinner je jezelf er telkens aan dat je in je lichaam bent en wees je je bewust van elke stap.

Wat is het effect van een wandelmeditatie?

De voordelen van wandelen voor je gezondheid zijn groot. Zo verbeter je onder meer je conditie, hartgezondheid en spieropbouw. Maak van je wandeling een bewuste oefening en profiteer ook van de voordelen van een wandelmeditatie. Je vergroot je aanwezigheid in het hier en nu, kalmeert je zenuwstelsel en voelt je na afloop kalmer en zelfverzekerder.

Waar doe ik een wandelmeditatie?

Je kunt een wandelmeditatie in principe overal doen. Als je van de buitenlucht houdt, is het fijn om naar buiten te gaan. Zo haal je gelijk een frisse neus en ben je even in een andere omgeving. Maar je kunt een wandelmeditatie ook binnen doen. Door bewust te lopen in de ruimte en je aandacht te brengen naar je lichaam en je ademhaling, profiteer je al van de kalmerende effecten van wandelmeditatie.