Het is geen geheim dat wandelen goed is voor je gezondheid. En meditatie is een populaire methode om meer innerlijke rust te ervaren. Voeg ze samen en je hebt een wandelmeditatie! Je kunt wel raden dat de voordelen van wandelmeditatie voor je welzijn eindeloos zijn. In dit artikelen delen we 5 voordelen van wandelmeditatie met je.

Waar wandelmeditatie vandaan komt

De voordelen van wandelmeditatie ontdekten ze niet voor het eerst in Nederland. Wandelmeditatie komt oorspronkelijk uit het boeddhisme. Het is een vorm van wandelen waarbij je de aandacht tijdens het wandelen bewust brengt naar je ademhaling, naar je voeten en naar wat je ervaart. Eeuwen geleden werd wandelmeditatie al afgewisseld met zittende meditatie. Inmiddels is het in het westen bekend geworden als loopmeditatie, een oefening uit de mindfulness. Zenmeester Thich Nhah Hanh heeft er meerdere boeken over geschreven. Volgens hem kun je van elke wandeling een wandelmeditatie maken. Het maakt niet uit of je in een stad of een dorp woont of dat je met of zonder een geleide wandelmeditatie loopt. Wandelmeditatie gaat om de kunst van het lopen met aandacht, en in dat hier en nu ligt het goud dat je goed doet.

Vijf voordelen van wandelmeditatie voor je welzijn

In een ander artikel schreven we al over de gezondheidsvoordelen van wandelen en ook meditatie scoort goed als het gaat om de positieve effecten van mediteren op je gezondheid. Je kunt je voorstellen dat de voordelen van wandelmeditatie dan ook eindeloos zijn. Dit zijn vijf bewezen voordelen van wandelmeditatie voor je welzijn.

Verminderen van stress

Wandelen en mediteren dragen bij aan het verminderen van stress. Door een wandelmeditatie neemt het stresshormoon cortisol af en stijgt het gelukshormoon serotonine. Je voelt je dus minder gestresst en dat heeft natuurlijk ook weer een positief effect op je kwaliteit van leven en slapen.

Verbeteren van concentratie

Tijdens wandelmeditatie breng je heel gericht je aandacht steeds weer terug naar je zintuigen, je ademhaling en je voeten. Je oefent zo je focus en concentratievermogen. En als je in de natuur wandelt, dan valt alle ruis nog meer weg. Een van de voordelen van wandelmeditatie voor je welzijn, is dan ook dat het je concentratie verbetert.

Vergroten van lichaamsbewustzijn

We gebruiken ons denkvermogen bewust en onbewust de hele dag door. Hierdoor kun je veel in je hoofd zitten en de verbinding kwijtraken met je lichaam. Door in beweging te komen en je bewust te worden van je voeten en je bewegingen, kom je uit je hoofd en word je je bewuster van je lichaam.

Verlichten van mentale en emotionele klachten

Een van de voordelen van wandelmeditatie voor je welzijn, is dat wandelmeditatie zorgt voor een ander perspectief op situaties. Je krijgt ook meer toegang tot je gevoelens waardoor je een gedachtenpatroon kunt doorbreken en emoties beter kunt reguleren.

Verbinden met jezelf

Als laatste van het rijtje voordelen van meditatie voor je welzijn: met behulp van een wandelmeditatie kun je weer in verbinding komen met jezelf en met je omgeving. Je wordt je bewuster van het huidige moment. Van daaruit kun je ook authentieke keuzes maken en stappen zetten die passen bij wat je werkelijk wilt.

Ervaar de voordelen van wandelmeditatie met House of Deeprelax

Wil je de voordelen van wandelmeditatie voor je welzijn zelf ervaren? Bij House of Deeprelax hebben we verschillende geleide wandelmeditaties die je helpen om stress te verminderen, je focus te verbeteren en de verbinding met jezelf en je lichaam te vergroten. Kun je niet wachten om het effect van wandelmeditatie te ervaren? Probeer dan nu een wandelmeditatie via onze app! Nog geen member? De eerste 14-dagen kun je al onze sessies gratis ervaren.