Ken je dat gevoel van rust en ruimte nadat je een wandeling hebt gemaakt? Het effect van wandelen op je brein is waanzinnig. Terwijl jij stappen zet, maakt je lichaam een gezonde cocktail aan. Wij leggen je uit hoe dat werkt.

Het effect van wandelen op je brein

Dat wandelen goed is voor je gezondheid is geen verrassing en legden we al eens uit in dit artikel. Het effect van wandelen op je brein vraagt een eigen uitleg. Als je opstaat om te gaan wandelen, verandert de activiteit in de hersenen. Dit komt doordat je hart beter gaat werken en er meer voedingsstoffen naar je brein gaan. Je hersenen worden geactiveerd om vooruit te bewegen en de omgeving te scannen met je zintuiglijke waarneming. En de gebieden die zorgen voor nieuwe verbindingen, het nemen van beslissingen en het reguleren van je emoties worden gestimuleerd. Een blokje om van 25 minuten doet dus wonderen voor je productiviteit, creativiteit en innerlijke rust, zo zegt ook neuropsycholoog Erik Scherder.

Drie effecten van wandelen op je brein

Doordat je hersenen gestimuleerd worden tijdens een wandeling, komen er verschillende processen op gang die door je brein geregeld worden. Dit zijn drie effecten van wandelen op je brein.

Wandelen verhoogt je productiviteit

Profiteer van het effect van wandelen op je brein aan het begin van de dag of tijdens de lunchpauze. Want als je wandelt word je prefrontale cortex geactiveerd. Dit gebied is betrokken bij een aantal vaardigheden zoals doelen stellen, plannen maken en beslissingen nemen. Zo zorgt een wandeling niet alleen voor een bewuste break, maar kun je daarna ook met meer focus je taken weer oppakken.

Wandelen stimuleert je creativiteit

Zit je ergens in vast en heb je moeite met een keuze maken: ga wandelen! Tijdens het wandelen ben je niet meer bewust met een taak bezig (die taak waar je je misschien wel op blind staart). Je zintuigen worden geactiveerd door de omgeving en je aandacht versnipperd. Hierdoor ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en verbindingen. Een wandeling kan dan ineens een eureka-moment geven, waardoor je niet meer vastzit en fris en geïnspireerd verder kunt met je dag.

Wandelen verbetert je geheugen

Het fijne aan wandelen is dat iedereen het kan. En om het effect van wandelen op je brein ook op latere leeftijd te ervaren, kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Onderzoek laat zien dat ouderen die drie keer per week 40 minuten wandelen, niet alleen hun conditie verbeteren maar dat ook het hersenvolume toeneemt. Dat komt door de aanmaak van een stofje dat de cellen in het brein voedt en de aanmaak van nieuwe cellen stimuleert. De kans op depressie en dementie neemt hierdoor af. Zo wandel je je brein fit!

Profiteer van het effect van wandelen met House of Deeprelax

Het effect van wandelen op je brein ervaren we bij House of Deeprelax bijna dagelijks. Dat is dan ook de reden dat we wandelmeditaties hebben opgenomen. Met een wandelmeditatie haal je nog meer uit je wandeling, je brengt de aandacht bewust terug naar je lichaam en ervaart diepe ontspanning. Op de app staan wandelmeditaties die je 14 dagen gratis kunt proberen als je member wordt. Net als alle andere fijne geleide meditaties natuurlijk.

FAQ over wandelmeditatie

Waarom doe je een wandelmeditatie tijdens je wandeling?

Soms kan het lastig zijn om tijdens een wandeling te kalmeren. Je gedachten schieten dan alle kanten op over je bezigheden van de dag. Met een wandelmeditatie breng je je aandacht bewust naar je omgeving, ademhaling en lichaam. Door deze oefening kalmeer je je zenuwstelsel en kom je uit je hoofd waardoor er meer ruimte ontstaat voor nieuwe verbindingen en inzichten.

Wat zijn de voordelen van wandelen voor je gezondheid?

Wandelen heeft niet alleen een positief effect op je brein, het heeft ook veel andere gezondheidsvoordelen. Zo verbeter je je conditie, versterk je je spieren en stimuleer je je hartgezondheid.