In dit artikel

  1. De gezondheidsvoordelen van wandelen
  2. Wandelen met een wandelmeditatie

Het wordt vaak gezegd: wandelen is goed voor je. Maar weet je eigenlijk wat de gezondheidsvoordelen van wandelen zijn? Na het lezen van deze zes redenen wil je elke dag een blokje om lopen.

De gezondheidsvoordelen van wandelen

Wandelen is de simpelste vorm van beweging die er is, je hebt er niks voor nodig en je kunt er altijd op terugvallen. Zeker tijdens de coronacrisis gingen steeds meer mensen aan de wandel. Maar ook nu is het geen gek idee om je dag te starten met een blokje om, te onderbreken voor een lunchwandeling of af te sluiten met een rondje door de buitenlucht. Met wandelen stimuleer je namelijk je fysieke én je mentale gezondheid, zo schrijft ook Holistik. Win win toch? Ontdek zes gezondheidsvoordelen van wandelen.

Je verbetert je conditie

Je lichaam is niet gemaakt om de hele dag te zitten, het heeft beweging nodig. Door (dagelijks) een stevige wandeling te maken, blijf je in beweging. Doordat je alle grote spiergroepen activeert, stimuleer je je verbranding en verbeter je je conditie.

Je versterkt je spieren en botten

Met wandelen voorkom je dat je lichaam stijf wordt en je last krijgt van pijntjes en blessures. De lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je lichaam nieuwe botcellen en kraakbeen blijft aanmaken. Dit heb je nodig om soepel te kunnen blijven bewegen.

Je stimuleert je hartgezondheid

Nog een van de gezondheidsvoordelen van wandelen, is dat de kans op hartproblemen afneemt als je regelmatig wandelt. Door te wandelen verlaagt je bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Zo verbeter je de conditie van je hart en bloedvaten en stimuleer je je hartgezondheid. En dat magische hart wil je graag gezond houden.

Je bent meer in de buitenlucht

Even een frisse neus halen, dat doet een mens gelijk goed. En dat klopt want door te wandelen in de buitenlucht vergroot je het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.

Je versterkt je geheugen

Wandelen is een boost voor je brein. Het heeft namelijk een positieve invloed op je hersenen. Je verkleint zo bijvoorbeeld de kans op Alzheimer en dementie. Ook kan je brein door een wandeling beter ontspannen, wat doorwerkt in de rest van je leven.

Je stimuleert je mentale gezondheid

Een van de laatste gezondheidsvoordelen van wandelen (in dit artikel), is dat je met een wandeling niet alleen je fysieke gezondheid stimuleert, maar ook je mentale gezondheid een boost geeft. Het helpt je om uit je hoofd te komen, in je lijf te zakken en ontspanning te ervaren. Daardoor kun je ook meer verbinding aangaan met je omgeving en beter slapen.

Wandelen met een wandelmeditatie

Ben je overtuigd van de gezondheidsvoordelen van wandelen? Dan kun je er nog een schepje bovenop gooien met een wandelmeditatie! Je kunt van een wandeling heel eenvoudig een wandelmeditatie maken, zo kom je uit de automatische piloot en word je je bewuster van je omgeving en jezelf. Bij House of Deeprelax hebben we drie fijne wandelmeditaties die van jouw wandeling een ontspannen en dankbare reis maken. Probeer bijvoorbeeld eens deze wandelmeditatie.

FAQ over wandelmeditatie

Wat is wandelmeditatie?

Wandelmeditatie is een bewuste loopoefening. Deze vorm van mediteren komt vanuit het Boeddhisme. Door tijdens je wandeling je aandacht te brengen naar je zintuigen, je ademhaling en je lichaam, word je je bewuster van jezelf en je omgeving.  Waar je normaal gesproken wandelt op de automatische piloot, brengt een wandelmeditatie je stap voor stap meer in het nu.

Hoe beoefen je wandelmeditatie?

Volgens zenmeester Thich Nhah Haht kun je van elke wandeling een wandelmeditatie maken. Het maakt niet uit of je in een stad of een dorp woont of dat je met of zonder een geleide wandelmeditatie loopt. Wandelmeditatie beoefen je door je aandacht te brengen naar je zintuigen, wat zie, hoor en ruik je in je omgeving? Sta daar eens bij stil. Je kunt ook wandelen op het ritme van je ademhaling of heel bewust je voeten op de grond zetten.

Waarom doe je een wandelmeditatie?

Een wandelmeditatie is bijna alsof je voor de eerste keer loopt door de omgeving. Met verwondering sta je stil bij je omgeving, maar ook bij je lichaam en geest. Hierdoor kom je uit je hoofd en de drukte van de dag en ervaar je ontspanning in je lijf en dankbaarheid voor alles wat er al is.